BUTEKOM TARAFINDAN DÜZENLENEN TEKNİK TEKSTİL EĞİTİMLERİ TÜM HIZIYLA DEVAM EDİYOR

4 KASIM 2013 

-BUTEKOM TARAFINDAN DÜZENLENEN TEKNİK TEKSTİL EĞİTİMLERİ TÜM HIZIYLA DEVAM EDİYOR

-BUTEKOM'UN DÜZENLEMİŞ OLDUĞU TEKNİK TEKSTİL EĞİTİMLERİNDE TIBBİ VE EKOLOJİK TEKSTİLLER HAKKINDA BİLGİLER VERİLDİ

BURSA- Bursa Tekstil ve Konfeksiyon AR-GE Merkezi'nin (BUTEKOM) hazırlamış olduğu, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından desteklenen ve Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) tarafından yürütülen ‘Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe Ortak Kuruluş BUTEKOM' adlı proje kapsamında düzenlenen Teknik Tekstil Eğitimleri tüm hızıyla devam ediyor.

Program öncesinde Proje Yürütücüsü Şengül TEKE, proje çalışmalarının hızla devam ettiğini belirtti. Proje içerisinde yapılacak model firma uygulamaları için başvuruların devam ettiğini ve firmaların çok ilgili olduğuna vurgu yapan Teke, projede yapılacak Teknik Tekstil alt yapı çalışmalarının, sektör için öncü bir çalışma olacağını ve birçok firmaya yol göstereceğini bildirdi.

Uludağ İhracatçı Birlikleri'nin (UİB) toplantı salonunda gerçekleşen eğitimin açılışında konuşan BUTEKOM Proje Sorumlusu Tekstil Mühendisi Ekin Kara, projenin tanıtımının yanı sıra, projenin ve BUTEKOM'un amaçlarını açıkladı. Projenin BUTEKOM'un faaliyetlerini kuvvetlendirici bir misyonu olduğunu dile getiren Kaba, proje amaçlarıyla BUTEKOM'un amaçlarının bire bir örtüştüğünü belirtti.

Projenin ana faaliyetlerine de değinen Ekin Kara , "Sektöre özel portal oluşturulması, sürdürülebilir üretim alt grubunun güçlendirilmesi, sektöre özel veri tabanı oluşturmaya yönelik portal yazılımı ve yönetimi için BUTEKOM havuzunda bulunan 230 kişilik uzman grubu sayısının 600'e ulaşması, BUTEKOM kurumsal üye firma sayısının 60'a ulaşması ve Ar-ge proje önerileri veri tabanının oluşturulması hedeflenmektedir” dedi.

Proje Sorumlusu Ekin Kara 'nın ardından Tıbbi Tekstiller sunumunu yapmak üzere söz alan Pamukkale Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Sema Palamutçu, Tıbbi Tekstili, insan ve hayvan sağlığını, hijyenini, bakımını ve hatta kozmetiğini ilgilendiren, çok geniş bir ürün çeşitliliği olan ve tekstil lifleri kullanılarak imal edilmiş malzemeler olarak nitelendirirken; tıbbi tekstilin alt gruplarını ise implante edilmeyen ve edilen malzemeler, vücut için organ destek araçları ve bakım, hijyen ürünleri olarak ifade etti.

Tekstil lif çeşitlerinin, yumuşak, yuvarlak, yassı, şekil alabilen, esnek ve filtrasyon yapabilen malzemeler olduğundan dolayı tekstilin tıbbi alanda kullanıldığını aktaran Doç. Dr. Palamutçu, tekstil liflerinin soğuktan, sıcaktan, sürtünmeden, temastan ve mikroorganizmalardan koruma gibi koruyucu özelliklerinin olduğunu vurguladı.

Doç. Dr. Sema Palamutçu'nun ardından, BUTEKOM Çevre Mühendisi Miray Günay Aydın da, Ekolojik Tekstiller hakkında sunum yaptı.

İlgili Fotoğraflar