İHRACATÇILARA CAN SİMİDİ KONUMUNDAKİ REJİM: DİR

1 NİSAN 2012

GÜMRÜKMÜŞAVİRİ SEVİMLİ: PARA KAZANMANINYOLU UCUZ ARA MAL İTHALATINDA

BURSA /İhraçürünleri üretmek için ithal edilen ve ithalatı gümrük vergisine tabi aramallara ya da girdilere gümrük muafiyeti getiren ‘Dahilde İşleme Rejimi' UİB'dedüzenlenen bilgilendirme toplantısında ele alındı.

Uludağİhracatçı Birlikleri (UİB) ihracatçı firmalar için bilgilendirme seminerlerinedevam ediyor. Yetkilendirilmiş Gümrük Müşaviri Mustafa Caner Sevimli'nin konuşmacıolarak katıldığı ‘Dahilde İşleme Rejimi (DİR) Mevzuatı ve Uygulamaları' seminerinde,ihracatçıların DİR kapsamında faydalanacakları muafiyetler, istisnalar veindirimler ile rejimden nasıl yararlanacakları, uygulamada yapılmasıgerekenler, püf noktaları ve mevzuattaki son değişiklikler ele alındı.

İYİ TAKİP ŞART

Dahilde İşlemeRejimi'nin kullanılabilmesi için ihracat yapmanın şart olduğunu belirtenMustafa Caner Sevimli, ihraç edilecek ürün için gerekli tüm birimlerinithalatında DİR'in firmalara gümrük vergilerinden muafiyet sağladığınıaçıkladı. Aranılan hammaddenin Türkiye'de olmaması, pahalı olması ya da kalitesıkıntısı durumunda ihracatçı firmaların DİR'e başvurduğunu aktaran Sevimli,"Artık mal satarken değil, ara mal alırken para kazanılıyor. Yurtdışıpazarlarda ürünün rekabetçi bir fiyatla satılması için üretimde maliyetlerin enaza indirilmesi şart. Türkiye'de bugün bütün sektörler bu rejimi kullanıyor” dedi.

DİR'in artıkTürkiye'de kemikleşmiş ve kabul edilmiş bir sistem halini aldığını kaydedenSevimli, devletin gümrük vergisinden vazgeçmesine karşılık üretim ve ihracatınartmasını beklediğini hatırlattı. Firma temsilcilerine "İç piyasa için devletDİR'i kullandırmıyor, aksi durumunda ithalatta o ürünlerin vergilerini ödemekdurumunda kalıyor, cezai işlemlerle karşılaşıyorsunuz” uyarısında bulunanMustafa Caner Sevimli, bu işi iyi bilmekten ziyade iyi takip etmenin önemine değindi.

Sevimlisözlerini şöyle sürdürdü:

"DİR dışticaret içinde başlı başına bir kapı ve bu işi iyi takip etmek gerekiyor.İthalat ve ihracatta mal tanımlarını çok iyi bilmek önemli. İthalatta gümrükmuafiyeti için devlete ihracat sözü vermelisiniz. Rekabetin üst noktayaçıktığı, bütün mallarda fiyat aralıklarının kısaldığı bir ortamda DİR tümsektörler için günün gerçeği. Unutulmaması gereken diğer bir nokta da; bu iş,bir ekip işi. Üretim, ithalat, ihracat, pazarlama, muhasebe, yönetim tümbirimler mutlaka elini taşı altına koymalı.”

İlgili Fotoğraflar