OİB'DEN İHRACATÇI FİRMALARA REKABET HUKUKU SEMİNERİ

22 Haziran 2012

OİB YK ÜYESİ HAKAN DOĞU: REKABET HUKUKU KURALLARINI GÜNLÜK HAYATIMIZLA ENTEGRE HALE GETİRMELİYİZ

Rekabet Kurumu'nun 2011 yılında Türkiye genelinde 461 milyon lira para cezası kestiğini ve bu cezaların 277 milyon lirasının otomotiv üreticilerine geldiğini belirten Rekabet Hukuku Uzmanı Süleyman Cengiz, otomotiv endüstrisinin başkenti Bursa'nın bu cezalardan nasibini almış illerin başında gelmiş olabileceğini söyledi.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Rekabet Hukuku konusunda firmaları bilgilendirmek ve rekabet hukuku kurallarının ihlalinden doğan büyük çaptaki para cezalarıyla şirketlerin karşı karşıya kalmamaları için ‘Rekabet Yasası Bilgilendirme Semineri' düzenledi.

Uludağ İhracatçı Birlikleri'nde (UİB) gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısının açılış konuşmasında, piyasalarda rekabetin giderek kızıştığını ve Rekabet Hukuku kurallarına uymanın her gün daha da önemli hale geldiğini belirten OİB Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Doğu, isteyerek olmasa bile kuralların ihlalinin şirketlere ciddi para cezalarıyla geri döndüğünü söyledi. Bu cezalarla karşılaşmamak için, firmaların sistemlerini baştan aşağı gözden geçirmeleri gerektiğine işaret eden Doğu, ardından duruma uygun önlemlerin alınarak, kanunlarla uyumlu çalışılması gerektiğini dile getirdi.

Bursa en çok ceza ödeyen illerin başında!

Hakan Doğu'nun ardından yaptığı sunumda Rekabet Kurumu'nun 2011 yılında Türkiye genelinde 461 milyon lira ceza kestiği bilgisini veren Hergüner-Bilgen-Özeke Avukatlık Ortaklığı'ndan Rekabet Hukuku Uzmanı Süleyman Cengiz, cezanın 277 milyon lirasının da otomotiv üreticilerine geldiğini aktardı. Cezanın büyük bir kısmının otomotivin başkenti Bursa'ya kesilmiş olabileceğini öngören Cengiz, Bursa'nın Türkiye'nin en çok rekabet hukuku cezası ödeyen illerinin başında olma ihtimalini değerlendirdi.

Firmaların kendilerini denetleyerek personel ve yöneticilerinin eğitimine özen göstermesinin günümüzde daha da önemli hale geldiğini belirten Cengiz, "Firmanın satış personeli bile üst yönetimden habersiz rekabet ihlali oluşturabilir. Artık yönetimin yanında daha alt düzeydeki personelin davranışları da firmayı bağlıyor. Özellikle bilgi değişimlerinde orta ve alt düzey yöneticiler rekabet kurallarını ihlal edebiliyor. Bu durum şirket yönetiminin de kontrolünden çıkabiliyor” diye konuştu.

Rekabet ihlalinde değil, önceden koruyucu refleksler geliştirilmeli

Günümüzde Rekabet Hukuku kurallarının bilinmesi ve her an gözetilmesinin bir zorunluluk halini aldığını hatırlatan Hergüner-Bilgen-Özeke Avukatlık Ortaklığı'ndan Piraye Kuranel Başol da, gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısıyla amacın rekabet ihlalleri gerçekleştiği zaman değil, daha önceden koruyucu reflekslerin şirketlerde ve çalışanlarda oluşmasını sağlamak olarak nitelendirdi.

Bilgilendirme seminerinde rekabeti kısıtlayıcı anlaşmalar ve uyumlu eylemler, ihale pazarında rekabetin bozulması, şirketler arası bilgi değişimlerinin rekabet hukukundaki yeri ile dikey anlaşmalar ve muafiyet koşulları, hakim durum ve hakim durumun kötüye kullanılması, rekabet kurumu soruşturmaları-yapılacaklar ve kaçınılacaklar ve motorlu taşıtlar sektöründeki dikey anlaşmalara ve uyumlu eylemlere ilişkin grup muafiyet tebliği çerçevesinde otomobil ve otomobil yedek parçalarının satışı ve dağıtımı konuları katılımcılarla paylaşıldı.


İlgili Fotoğraflar