TEKSTİLDE SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM SEMİNERİ'NİN 3. SÜ UTİB BÜNYESİNDE FAALİYET GÖSTEREN FİRMA TEMSİLCİLERİNİN KATILIMI İLE GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

16 Haziran 2011

 

BURSA - Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği'nin (UTİB), Bursa Tekstil ve Konfeksiyon Ar-Ge Merkezi (BUTEKOM) ve Bursa Teknik Üniversitesi işbirliği, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) desteğiyle düzenlediği ‘Tekstilde Sürdürülebilir Üretim' Semineri UİB' de gerçekleştirildi.

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB), "Bursa Bölgesi Tekstil ve Hazır Giyim Üreticilerinin Yaşamsal Döngü Değerlendirmesi Yöntemi İle Çevresel Yüklerinin Hesaplanması, Eko-Etiket Alt Yapısının Oluşturulması” projesi kapsamında düzenlediği ‘Tekstilde Sürdürülebilir Üretim' Seminerleri ile Bursalı ihracatçı firmaların üretimlerini geliştirmelerine destek olmaya devam ediyor. Önceki gün UTİB öncülüğünde düzenlenen 3. Seminerde katılımcılara ‘Yeşil Pazar' ve üretimin sürekliliği konularında bilgiler verildi.

UTİB'in ‘Bursa bölgesi tekstil ve hazır giyim üreticilerinin yaşamsal döngü değerlendirmesi yöntemi ile çevresel yüklerinin hesaplanması, eko-etiket alt yapısının oluşturulması' projesi kapsamında Metsims Danışmanlık firması ile ortaklaşa düzenlediği ve tekstil, hazır giyim firma temsilcilerinin katıldığı seminerde, firma temsilcileri Doç. Dr. Şule Altun, Dr. Hüdai Kara ve Gülden Baydar tarafından "Yaşam döngüsü değerlendirmesi (YDD), tekstil sektöründe YDD uygulamaları, AB Eko-Etiket nedir ve nasıl alınır? Tekstil sektöründe AB Eko-Etiketi ve kriterler, tekstilde Eko-Etiket ve fırsatlar ile karbon ayak izinin”, önemi ve ilgili yaptırımları konularında katılımcılar bilgilendirildi.

SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM İÇİN YAŞAM DÖNGÜSÜ

Seminerde dünya üzerinde yapılan araştırmalar ve geliştirilen teknolojiler sayesinde son 10 yılda enerji tüketen ürünlerde enerji verimliliğinde ciddi iyileştirmeler kaydedildiğini vurgulayan Endüstriyel Danışman Hüdai Kara, çevreci, daha az enerji harcayan ve enerji maliyetlerini aşağıya çeken ürünlerin insan hayatında artık daha önemli bir yere sahip olduğunun altını çizdi.

Üretim aşamalarını detaylara bölmenin, sınırlı olan hammaddelerin en etkin kullanımının yanında, bunların sürdürülebilir kaynaklar ile gerektiğinde değiştirilmesine olanak sağlayarak çevreye duyarlı üretim olanakları sunduğunu belirten Kara, "Kısacası YDD, firmaların çevresel etkilerini kontrol altına alırken neye odaklanması gerektiğini anlamada ve bu alandaki yatırımlarını şekillendirmede iyi bir araçtır. Yeni ürün geliştirmede enerji, su ve kimyasal tüketimini hesaplayarak pazarlamada bir araç olarak kullanma fırsatı doğurur” dedi.

EKO ETİKETLİ ÜRÜNLER İLE PAZARDA AVANTAJ SAĞLANACAK

Uludağ Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şule Altun da, üzerinde bir çiçek amblemi bulunan bu etikete sahip ürünlerin, üretim ve tüketim araçlarının çevreye saygılı olduğunun bir göstergesi olduğunu ifade etti. Yaşam döngüsü değerlendirmesi çalışmalarının sonucunda elde edilen değerlerden faydalanılarak AB Eko-Etiketi kıstasları geliştirildiği bilgisini veren Altun,"Gönüllülük esasına dayanan ve tüketicilerin çevre dostu ürünlere yönelmesini öngören bu sistemin ülkemizde uygulamasının başlaması ile birlikte, üreticiler açısından da Eko-Etiketli ürünler için teşvik ve uluslararası pazarlara girebilmede avantaj oluşturacaktır” diye konuştu.

Firma danışmanlarından olan Gülden Baydar ise katılımcılara yaşam döngüsü değerlendirmesi kavramı konusunda bilgiler verdi.

İlgili Fotoğraflar