UHKİB ÜYELERİNE FARKLI KUŞAKLARLA ÇALIŞMANIN TÜYOLARI AKTARILDI

25 HAZİRAN 2013

  - SİBEL GÜRLER: X KUŞAĞI Y KUŞAĞININ PERFORMANSINDAN SORUMLUDUR

BURSA -Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) üyesi firmalara "Farklı Kuşaklarla Çalışmak”konusunda tüyolar veren Eğitim Program Yöneticisi Sibel Gürler, "Bir evde çocuğunun terbiyesinden sorumlu olan bizler yani X kuşağı, aynı şekilde işyerindeki genç çalışma arkadaşlarımız yani Y Kuşağının performansından sorumluyuz” dedi.

2013 yılında üyelerine yönelik 17 farklı eğitim sunan UHKİB, son eğitim seminerinde farklı kuşaklarla çalışabilmek konusunu mercek altına aldı . Konusunda uzman kişiler tarafından verilen eğitimlerin sonuncusu olan "Farklı Kuşaklarla Çalışma” eğitimi, UHKİB üyesi firma temsilcilerinin yoğun katılımıyla, Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Seminer Salonu'nda gerçekleştirildi.

Farklı kuşaklarla çalışma hakkında katılımcılara bilgi veren Eğitim Programı Yöneticisi Sibel Gürler, şirketlerde bulunan X Kuşağı yöneticilerin, Y Kuşağı çalışanların performanslarından sorumlu olduğunu söyledi. Gürler, X Kuşağına da düşen çok şeyin olduğunu belirtti.

---HARİKA KUŞAK---

Sibel Gürler, kuşakların değişik isimler almasını ise, farklı farklı bireysel özelliklerden kaynaklandığını söyledi. Gürler, kuşakların oluşumundaki temel etkenleri ise "ekonomik durum, toplumsal olaylar, çocuk yetiştirme anlayışı” maddeleriyle özetledi.

"Sizlerle hangi kuşak hangi döneme ait, hangisi o ismi neden almış onları paylaşayım” diyen Gürler sözlerini şöyle sürdürdü:

"1946-1960 arasında doğan kuşağa biz Baby Bomer diyoruz. Baby Bomerlar 2. Dünya Savaşı'ndan sonra doğan grup oluyor. Bu dönemde 1 milyar bebek dünyaya geliyor ve bu dönem içerisinde doğan gruba Amerikalılar Baby Bomer diyorlar. Daha sonra bizler yani 1960 ile 1980 arası olanlar, X kuşağı oluyor. Bir de 1980 sonrası olan kuşak var ve bunlar harika kuşak. Bunlar dijital dünyaya doğan Y kuşağı. Kendileri çok özel bir kuşak oluyor.”

---UYUMLU ÇALIŞMA---

Sibel Gürler, Uyumlu bir çalışma ve yüksek performans sağlanması işinin; zeka, bilgi beceri, olgunluk, ekip kalitesi, birlikte çalışabilme becerileri, yönetim kalitesi, yöneticilerin örnek davranışı ve tutumları, adil ve objektif performans değerlendirme sistemi ile gerçekleşebileceğini kaydetti.

Sibel Gürler'in eğitimi interaktif bir şekilde gün boyu devam etti.

Ar-ge ve inovasyon odaklı üretimi hedef alan ve böylelikle ihracatın artması yönünde çaba sarfeden UHKİB, teknik konular ve kişisel gelişim alanlarını da kapsayan çok geniş bir yelpazede yıl boyunca sunduğu eğitimlerle, bine yakın sektör çalışanını bilgilendirdi.

İlgili Fotoğraflar