UHKİB'DE EĞİTİM MARATONU BAŞLADI

27 OCAK 2013

 - UHKİB'DEN ‘‘VERİMLİLİK ARTIRMA VE ÖLÇME TEKNİKLERİ' EĞİTİMİ

- UHKİB BAŞKAN YARDIMCISI MEHMET ARİF ÖZER: "VERİMLİLİĞİ MAKSİMİZE ETMEMİZ BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR”

BURSA- 2013 yılı için yoğun bir eğitim programı hazırlayan Uludağ Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB), bu programın başlangıcını ‘Verimlilik Artırma ve Ölçme Teknikleri' eğitimi ile yaptı.

Eğitim öncesinde bir açılış konuşması yapan Uludağ Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı ve Eğitim Komisyonu Başkanı Mehmet Arif Özer, değişen dünyada verimliliğin önemine vurgu yaptı. Dünyadaki sanayi üretiminin 1980 yılından sonra büyük bir değişim ve dönüşüm içine girdiğini açıklayan Mehmet Arif Özer, "Dünya, 1980 sonrasında, bilginin daha hızlı ulaşılabildiği, üretimin ucuz işçiliğin olduğu ülkelere kaydığı bir dünyaya dönüştü. Dünya bir köy haline geldi. Bu değişime ayak uydurabilmek, ayakta kalabilmek için inovasyon ve ar-ge yatırımlarına büyük önem vermemiz, verimliliği de maksimize etmemiz büyük önem taşıyor” dedi.

Bir şeyin ölçülemezse yönetilmesinin ve iyileştirilmesinin mümkün olmadığına dikkat çeken Özer, "Verimlilik kavramının temelinde ölçüm yatıyor. Siz hangi işi hangi süreci yürütüyorsanız onu mutlaka ölçebilmeniz lazım. Sadece üretimde değil artık sosyal olaylar da ölçülüyor. Bir şirket içinde üretim süreçlerini ölçmek artık çok kolay bir hale geldi” diye konuştu.

Türkiye'deki para politikaları ile Avrupa'da yaşanan ekonomik krizin bütün sektörleri zorladığına da dikkat çeken Özer, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Eğer dünyadaki krizleri yönetemiyorsak, para politikalarını değiştiremiyorsak; şirket içinde iyileşme yapmamız gerekiyor. İşletmelerimizde muhakkak verimli çalışmak zorundayız. Çalışan insanların konu ile ilgili bilinçli olmasını sağlamalıyız. Dolayısıyla zaman içinde bu eğitimden elde edeceğimiz sonuçlar ile verimliliğin arttırılmasına katkı sağlayacağız. Eğer rüzgârlara yön veremiyorsak, yelkeni değiştirmek zorundayız. "

EĞİTİM İLE KATILIMCILARIN VERİMLİLİK ARTIŞI YÖNTEMLERİNİ ÖĞRENMELERİ AMAÇLANDI

Açılış konuşmasının ardından verimlilik kavramı ve hesaplanması, teknik ve davranışsal yaklaşımlar yoluyla verimlilik artırma teknikleri ve yalın üretim hakkında bilgiler veren Mess Eğitim Vakfı İş Etüdü Uzmanı Endüstri Mühendisi Mustafa Gencer, verimliliğin tanımını yaparak, "Verimlilik; bir üretim ya da hizmet sisteminin ürettiği çıktı ile bu çıktıyı yaratmak için kullanılan girdi arasındaki ilişkidir” dedi. Hiçbir üretim sürecinin son nokta olmadığını söyleyen Mustafa Gencer, "Hiçbir şey mükemmel değildir. İşi daha iyi nasıl yapabilirim diye her zaman sormak gereklidir” şeklinde konuştu.

Verimliliği artırmak için değişik teknikler bulunduğunu söyleyen Gencer, "Verimliliği artırmak için kullanılan yöntemleri teknik ve davranışsal olarak ikiye ayırabiliriz. İçinde sürekli gelişimi ifade eden Kaizen felsefesinin de yer aldığı iş etüdü ile kaynak dengeleme için kullanılan norm kadro çalışmasına teknik yaklaşımlar grubunda yer veriyoruz. Davranışsal yöntemler yoluyla verimliliği artırma yöntemlerinin içinde ise; toplam kalite yönetimi, inovasyonun yaygınlaştırılması, beyin fırtınası tekniği, nomital gruplama tekniği ve verimlilik arttırıcı teklif sistemi yer alıyor” ifadelerini kullandı.

İlgili Fotoğraflar