UİB, DIŞ TİCARETLE İLGİLİ SEMİNERLERE DEVAM EDİYOR

15 ŞUBAT 2013


- UİB'DEN ‘EŞYANIN GÜMRÜK TARİFESİ' SEMİNERİ

- "TÜRKİYE, GÜMRÜK İŞLEMLERİNİ ELEKTRONİK OLARAK KULLANAN EN İYİ ÜLKELERDEN BİRİSİDİR”

BURSA- İhracat pazarındaki çeşitliliği artırmak için çalışmalarını sürdüren Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB), bir yandan da ihracatçı firmalar için bilgilendirme seminerlerine devam ediyor. Dış ticaret sürecinde büyük önem arz eden gümrük konusu ‘Eşyanın Gümrük Tarifesi, Menşei, Kıymetinin Önemi ve Risklerin Yönetimi” seminerinde ele alındı.

Dış ticarette zaman kayıplarının önlenmesi ve gereksiz harcamaların önüne geçilerek işlem maliyetlerinin bertaraf edilmesi, ihracat ve ithalat gümrük işlemlerinde mali ve hukuki sorumluluklardan kaçınma konularının masaya yatırıldığı seminerde ayrıca; gümrük tarife sistemi, eşyanın gümrük kıymeti sistemi ve karşılaşılabilecek cezai durumlar konularına da değinildi.

2023 yılı için konulan 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak için dış ticaretten daha büyük paylar alınması gerektiğini ifade eden Bursa Gümrükler ve Muhafaza Eski Baş Müdürü Mehmet Kut, "Dış ticaretten daha fazla pay almamız için firmalarımız kendilerini yeniden konumlandıracaklar, birimlerini yeniden organize edecekler. Bundan sonra zaten ticaretimizin artacağını göreceğiz” dedi.

Dış ticaretin vazgeçilmez unsurlarının; eşyanın gümrük tarifesi, eşyanın menşei, eşyanın gümrük menşei konuları olduğunu açıklayan Mehmet Kut, "Alıcı ile satıcı arasında uyuşmazlık olmaması, ithalat ve ihracatta gecikme, eşyanın yanlış tespiti konularında maliyetlerin oluşmaması için bu konuların iyi bilinmesi gerekir” diye konuştu.

"TÜRKİYE, GÜMRÜK İŞLEMLERİNİ ELEKTRONİK OLARAK EN İYİ KULLANAN ÜLKELERDEN BİRİSİDİR”

Gümrük işlemlerinde elektronik ortamı en iyi kullanan ülkelerin başında Türkiye'nin geldiğine vurgu yapan Mehmet Kut, "Gümrük otoritesi, gümrük programı, Maliye ve Ekonomi Bakanlığı'nın entegre programları kullanımı ile Türkiye elektronik ortamı en iyi kullanan ülkelerden birisi konumunda. Bu da bize günlük işlerde hız kazandırıyor. Günlük işlemleri ne kadar kolaylaştırırsak; artan hacimde beklemeden kaynaklanan maliyetleri, arz zincirinin güvenliği gibi sıkıntıları ortadan kaldırmış, ülkesel olarak da rekabet gücümüzü artırmış oluruz” şeklinde konuştu.

Rekabet gücünü artırmanın önemli olduğunun altınız çizen Kut, "Rekabet gücünü artırmak demek daha fazla pazar edinmek, daha çok müşteri ve daha çok ihracat demektir. Diğer yandan bu ay içinde Resmi Gazetede yayınlanan gümrük işlemlerinin kolaylaştırılması yönetmeliği kapsamında yetkilendirilmiş yükümlü sertifikasyonları yapılacak. Firmalarımıza gümrük işlerinde hız kazandıracak bu sertifikaları alabilmek için yapmaları gereken işlemlere şimdiden başlamalarını tavsiye ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

İlgili Fotoğraflar