UİB'DEN, DIŞ TİCARET SÜRECİNİN DOĞRU YÖNETİLMESİ İÇİN ÖNEMLİ SEMİNER

 

18 MART 2013

BURSA- Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) tarafından düzenlenen ‘Dış Ticarette Ödeme ve Teslim Şekilleri' seminerinde konuşan eski Bursa Gümrükler ve Muhafaza Baş Müdürü Mehmet Kut, "Dış ticarette artık tüm süreçler elektronik ortama taşınıyor. Doğru veriyi girebilmek ancak doğru bilgilere sahip olmaya dayalı” dedi.

İhracat pazarındaki çeşitliliği artırmak için çalışmalarını sürdüren UİB, dış ticaret sisteminin doğru olarak yönetilmesi amacıyla düzenlediği eğitim seminerlerine de devam ediyor. UİB Genel Sekreterliği'nde gerçekleştirilen "Dış Ticarette Teslim ve Ödeme Şekilleri” isimli bilgilendirme seminerine katılan çok sayıda firma temsilcisi, uluslararası ticarette teslim ve ödeme şekilleri hakkında aydınlatıldı.

Dış ticarette kâğıtsız beyanname, yeni bilgisayar transit sistemi gibi yeni uygulamalar geleceğini ifade eden Kut, "Firmaların tır bilgileri gümrüğe varmadan bilinebilecek, tır taşımacılığında bilgisayar verileri kullanılacak. Gümrüklerde kontrol kalkacak, yerinde kontrol gelecek ve bu şekilde tırlar en az kontrole tabi tutulacak. 9 günlük yol, 6 güne inecek ve bu sayede rekabet gücü artacak, maliyetler azalacak” dedi.

Uluslararası ödeme ve teslim şekillerinin, ticarette karmaşanın ortadan kaldırılması ve alıcı ile satıcı arasındaki uyuşmazlıkların giderilmesi için konulan kurallar bütünü olduğunu anımsatan Kut, ülkeden ülkeye taşıma şekillerine göre kuralların farklılık gösterdiğinin de unutulmaması gereken bir detay olduğunu dile getirdi. "Satıcı olarak yükümlülüklerinizi bilin, araştırın. Olası bir kaza ya da hasar anında bu belgeler son derece önemli” diyen Mehmet Kut, ihracatla kalkınma modelini benimseyen Türkiye'de, dış ticaret yapan tüm firmaların bu konulara hakim olması gerektiğini anlattı.

Birimler arası koordinasyon çok önemli

Dış ticarette nitelikli çalışanın ve şirketlerde birimler arası koordinasyonun büyük önem kazandığının altını çizen Kut, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İletişim arızaları ve bilgi noksanlıkları maliyetleri doğuruyor. Dış ticareti bütünsel anlamda görmek, kaynak hizmeti ilişkilerini iyi yönetmek gerekiyor. Bu sürecin hem kuralları hem de düzenlemeleri açısından pazarlama, satın alma, lojistik, depo yönetimi, finans, muhasebe tüm departmanların bilgili olması şart. Eskiden firma fiyatı belirlerken, artık piyasa belirliyor. Maliyet yapılandırması çok önemli hale geldi. Artık tüm süreçler elektronik ortama taşınıyor. Doğru veriyi girebilmek ancak doğru bilgilere sahip olmaya dayalı. Yönetici ve çalışanlar bu bilinçte olmalı.”

İlgili Fotoğraflar