UİB'DEN, İHRACATÇILARA ÖNEMLİ BİLGİLER

30 EKİM 2011

İHRACATÇILARA CAN SİMİDİ KONUMUNDAKİ TEŞVİK SİSTEMİ "DAHİLDE İŞLEME REJİMİ”

GÜMRÜK MÜŞAVİRİ SEVİMLİ: DİR İLE YAPILAN ARAMALI İTHALATLARININ, İHRACATTAKİ PAYI YÜZDE 50'LERİ AŞIYOR

BURSA /Dünya ekonomisini sarsan uluslararası ekonomik kriz, küresel rekabet koşullarının zorlaşması, firmaları yeni arayışlara itiyor. Fiyat açısından rekabetçi bir üretim yapısına sahip olma ve katma değeri yüksek teknolojik ürünlere yönelmenin yanında firmalar, devletin sağladığı teşvik ve desteklerden yararlanmanın yollarını arıyorlar.

İhracata yönelik önemli mevzuatlardan biri olan ve ihraç ürünleri üretmek için dışarıdan ithal edilen ve ithalatı gümrük vergisine tabi ara mallara ya da girdilere gümrük muafiyeti getiren bir ihracat teşvik sistemi konumundaki ‘Dahilde İşleme Rejimi' UİB' de düzenlenen bilgilendirme toplantısında tüm detaylarıyla ele alındı.

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) ihracatçı firmalar için bilgilendirme seminerlerine devam ediyor. Yetkilendirilmiş Gümrük Müşaviri Mustafa Caner Sevimli' nin konuşmacı olarak katıldığı ‘Dahilde İşleme Rejimi (DİR) Mevzuatı ve Uygulamaları' seminerinde, ihracatçıların DİR kapsamında faydalanacakları muafiyetler, istisnalar ve indirimler ile rejimden nasıl faydalanacakları, uygulamada yapılması gerekenler, dikkat edilmesi gereken püf noktalar ve mevzuattaki son değişiklikler hakkında bilgiler verildi.

PARA KAZANMANIN YOLU ARTIK, UCUZ ARA MALI İTHALATINDAN GEÇİYOR…

DİR'in, tüm sektörleri yakından ilgilendiren ve dış ticaret dendiğinde ilk akla gelen konuların başında geldiğini kaydeden Mustafa Caner Sevimli, "Günümüzde internet ve teknolojik imkanların gelişmesi ile dünya küçüldü ve tek bir pazar haline geldi, rekabet üst noktaya çıktı. Böyle bir ortamda firmaların mal satarken para kazanmaları da oldukça zorlaştı. Artık para mal satarken değil, ara mal alırken ve üretimdeki maliyetleri düşürerek kazanılıyor. İhracat yapacağımız mallarla ilgili, hammadde ve yarı mamulleri ucuz yollardan temin etmek, ithalat yapmak zorunda kaldığımızda DİR'i kullanıyoruz” dedi.

ŞARTLI MUAFİYET SİSTEMİ SON DERECE ÖNEMLİ…

Üretim için gerekli olan girdilerin ithalatla karşılanması durumunda ve ithalatta gümrük muafiyetlerinden yararlanmak için DİR'in hayati önem taşıdığını belirten Sevimli, ancak dikkat edilmesi gereken en önemli noktanın şartlı muafiyet sistemi olduğunu vurguladı.

Sevimli, "Şartlı muafiyet sisteminde ise bir hammadde DİR ile ithal edildiyse, bu madde mutlaka firmada işlenmeli ve ihraç edilmelidir. DİR ile ithal edilen hiçbir ürün iç pazarda kullanılamaz. Devletin bu yönde çok ciddi denetimleri ve yaptırımları söz konusu” diye konuştu.

DİR'in Türkiye ihracatındaki payının yüzde 50'leri aştığını ve bu oranın her geçen gün arttığına dikkati çeken Sevimli, bu işi bilmek kadar çok iyi takip etmek gerektiğinin de altını çizdi. Mevzuatı bilip, gerekli takibi yaparak, DİR'in doğru şekilde kullanıldığında firmalara ciddi avantajlar sağladığını aktaran Sevimli, DİR ile ilgili uygulamaların 5 yıldır elektronik ortamda gerçekleştirildiğini de sözlerine ekledi.

İlgili Fotoğraflar