UİB'DEN ÜYELERİNE “GÜNEY KORE İLE TİCARİ İLİŞKİLER” SEMİNERİ…

19 HAZİRAN 2013


- EKONOMİ BAKANLIĞI DIŞ TİCARET UZMANI ÇİĞDEM ŞAMİLOĞLU ERKOÇ: GÜNEY KORE SERBEST TİCARET ANLAŞMASI BİZİM İÇİN ÖZEL BİR ANLAŞMA…

BURSA - Türkiye- Güney Kore Serbest Ticaret Anlaşması'nın getirdikleri ve Güney Kore ile olan ticari ilişkiler, uzmanları tarafından Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) üyelerine aktarıldı.

UİB Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen "Türkiye Güney Kore Serbest Ticaret Anlaşması ve Güney Kore ile Ticari İlişkiler Semineri”ne UİB üyeleri yoğun katılım gösterdi.

Katılımcılara Türkiye- Güney Kore STA hakkında bilgi veren Ekonomi Bakanlığı Dış Ticaret Uzmanı Çiğdem Şamiloğlu Erkoç, "Güney Kore STA'sı bizim imzaladığımız 29'uncu STA'dır” dedi.

Güney Kore ile imzalanan STA'nın özel bir STA olduğunu belirten Çiğdem Şamiloğlu Erkoç, "Bizim hâlihazırda bulunan 16 tane ticaret anlaşmamızla tercihli pazara giriş imkânı kazandığımız ülkelerin pazar büyüklüğü 2012 yılı ithalat rakamı itibarıyla 600 milyar dolar civarında. Güney Kore'ye baktığımız zaman ise tek başına 2012 yılında 514 milyar dolarlık bir ithalat hacmi var. Kısacası; Güney Kore ticaretçi bir ülke. Ayrıca ihracat yapan ama yaptığı ihracat için ithalat da yapan bir ülke. Yatırımcı bir ülke” diye konuştu.

ERKOÇ, Güney Kore'nin önemli bir ülke ve önemli bir pazar olduğunu, böylece önemli bir STA ortağı olduğunu da dile getirdi.

---GÜNEY KORE DÜZENLİ BÜYÜMEYE SAHİP BİR ÜLKE---

"Güney Kore Sektörel Bilgiler, Gıda Sektörü Yerinde Pazar Araştırması” konulu sunumunu katılımcılara aktaran Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Kore Ülke Masası İhracatı Geliştirme Uzmanı Pınar Aslan ise Güney Kore'nin dünyanın en büyük 15'inci ekonomisi olduğunu ve önemli bir Pazar olduğunu söyledi.

Güney Kore'nin 1960'lı yıllardan günümüze kadar istikrarlı büyüme gösteren bir ülke olduğunun altını çizin Aslan, "2013 yılında beklenen büyüme oranı yüzde 2,8 olarak öngörülüyor. Güney Kore 1960'lardan bu yana düzenli bir şekilde büyüyen bir ülke. Bugünlerde dünyanın önemli sanayileşmiş ülkeleri arasında. Güney Kore, büyümesini ise; diğer ülkeler gibi ithal ikameci bir büyüme politikası benimsememesine borçlu” ifadelerini kullandı. Güney Kore'de Türkiye'ye ve Türklere karşı pozitif bir bakışın var olduğuna dikkat çeken Aslan, Türk insanına karşı Güney Korelilerin farklı sempati gösterdiklerini söyledi.

Güney Kore'de çok fazla ekilebilir alanın olmadığına vurgu yapan Pınar Aslan, "Ülkenin çok fazla ekilebilir alanı yok. Ülkenin sahip olduğu orman alanları ise ülkenin yüzde 65'ini teşkil ediyor. Ekilebilir alan toplam alanın sadece yüzde 16,5'i. Ekilebilir alanların yüzde 50'sinde pirinç yetiştiriliyor. Pirinçte kendi kendine yeterlilik Güney Kore için önemli. Seracılık çok gelişmiş ve hatta yol kenarında bile seracılık yapılan alanlara rastlayabilirsiniz” şeklinde konuştu.

Seminerde son olarak konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Uzman Yardımcısı AB Uzman Mehmet Oral da katılımcılara, "TR-Güney Kore STA Kapsamında Gümrük Uygulamaları ve Menşe Kuralları” hakkında detaylar verdi.

İlgili Fotoğraflar