UİB'DEN ÜYELERİNE YÖNELİK BÜTÇELEME VE PLANLAMA SEMİNERİ…


4 MART 2014

 

BURSA - Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) tarafından üyelerine yönelik olarak verilen eğitim seminerleri, 'Bütçeleme ve Planlama' konularıyla devam etti.

UİB Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen Bütçeleme ve Planlama konulu eğitim seminerine, UİB üyesi firmaların temsilcileri katıldı.

Gün boyu devam eden seminerin konuşmacısı olan Eğitim Uzmanı Eren Çaptuğ, her işletmenin bütçe uygulama mantığının farklı olabileceğini söylerken, bu durumu stratejik hedeflerin farklı olmasına bağladı.

Kimi işletmelerin bütçe yapmış olmak için bütçe yaptıklarını hatırlatan Eren Çaptuğ, "Bütçeleme yaparken, şirket kültürünün getirmiş olduğu bir farklılık da olabilir. Kimi işletmeler bütçeyi yapmış olmak için yapmış olabiliyorken, bazı işletmeler ise gerçekten bütçe bazlı yönetim anlayışını uygulamak ve bu anlamda şirketin gelir giderlerini belirli bir plan çerçevesinde yönetmek için de bütçeler oluştururlar” dedi. Çaptuğ, burada önemli olan konunun, bütçelemenin bir politika olarak mı ya da standart bir iş olarak mı ele alınacağına karar verilmesi olduğunu söyledi.

Birçok bütçe çeşidinin olduğunu hatırlatan Çaptuğ, "Bütçe, aile bütçesi olabilir, devlet bütçesi olabilir, kurumsal bütçe olabilir” diye konuştu.

 "Bütçeleme, şirketin tüm organizasyonunu ilgilendiren bir durumdur” diye Eren Çaptuğ sözlerini şöyle sürdürdü: "Bütçe sadece muhasebe veya maliyet muhasebesi olarak gerçekleştirilirse, bunun uygulanması ve bundan sonuç alınması zayıftır.  Bütçe bir rapordur. Bütçe, içinde adetsel hedeflerin ve buna bağlı gelir ile giderlerin yer aldığı aylık ya da ihtiyaçlara göre değişkenlik gösterebilen bir mali tablodur. Bütçe henüz gerçekleşmemiş olan, tahmini rakamları gösteren mali bir plandır. Gerçekleşen durumları sağlıklı bir şekilde ele almadığınızda, gelecek dönemleri tahmin etmek anlamında sıkıntı yaşayabilirsiniz. Fiili raporlamanın sistematik hale gelmediği bir ortamda, bütçeyi yapmaya kalktığınızda bütçe sapmaları yüksek çıkabilir.”

UİB eğitimleri 6 Mart'ta "Gümrüklerde İşlem Akışı Ve Başarılı Süreç Yönetimi Semineri” ile devam edecek.

İlgili Fotoğraflar