UİB'E, TÜRK CUMHURİYETLERİNDEN MİSAFİRLER

2 HAZİRAN 2011

BURSA / Uludağ İhracatçı Birlikleri'nin Bursa'nın tanıtımı ve Türkiye ile Türk Cumhuriyetleri arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine yönelik katkıları devam ediyor. İki haftalık eğitim programı kapsamında Türkiye'ye gelen ve aralarında kamu ve özel sektör temsilcileri ile akademisyenlerin bulunduğu 33 kişilik heyet, UİB'in konuğu oldu. UİB'de, Bursa sanayisi ve Bursa'da faaliyet gösteren sektörler ile ihracatçı birlikleri hakkında bilgi alan heyet üyeleri, ardından Türkiye'nin ilk ve tek otomotiv lisesi konumundaki OİB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'ni ziyaret etti.

Azerbaycan, Irak, Kazakistan, Kırgızistan, KKTC, Kosova, Makedonya, Moldova, Tataristan ve Türkmenistan'dan çeşitli temaslarda bulunmak ve faaliyet gösterdikleri alanlarda eğitim almak üzere Türkiye'ye gelen 33 kişiden oluşan heyet, Bursa'daki temasları sırasında UİB'in konuğu oldu.

UİB Genel Sekreterliği'nde düzenlenen toplantıda Türkiye ve Bursa hakkında bilgilendirilen heyet üyeleri, ihracatçı birliklerinin yapısı ve Bursa sanayisi ve otomotiv endüstrisi hakkında Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu üyesi Hakan Doğu'dan bilgi aldılar.

Yaptığı sunumda, Avrupa ve Asya'nın kesişme noktasındaki Türkiye'nin, 1980'lerden bu yana ihracat odaklı bir strateji izlediğini belirten Hakan Doğu, "Bu strateji sonucunda ihracatımız yıllar içerisinde tarım ürünlerinden endüstriyel ürünlere doğru geçiş yaptı ve endüstriyel ürünlerin Türkiye'nin toplam ihracatı içerisindeki payı 2010 yılı itibariyle yüzde 80'leri aştı. Bugün dünyanın 16. büyük ekonomisi konumunda bulunan ülkemiz, 2023 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olma hedefine emin adımlarla ilerlemektedir. 2023 yılı ihracat hedefimiz de 500 milyar dolardır” dedi.

Heyet üyelerine, Türkiye'nin Detroit'i olarak bilinen Bursa'nın, otomotiv endüstrisinin merkezi ve İstanbul'dan sonraki en büyük ikinci ihracatçı şehir olduğunu hatırlatan Doğu, Bursa'nın bu konumunu gelecekte de devam ettireceğini ve Avrupa'nın en önemli üretim merkezlerinden biri olabilmesi için var güçleriyle çalıştıklarını ifade etti.

OTOMOTİV ENDÜSTRİSİNİN 2015 HEDEFİ 50 MİLYAR DOLAR İHRACAT

Tekstilden otomotive, makine sanayinden tarıma dayalı gıda sanayine, inşaat sektöründen hizmetler sektörüne kadar yıllık 10 milyar doların üzerindeki ihracat potansiyeli ile Bursa'nın, Türkiye'de çok önemli bir konumda bulunduğunu dile getiren Hakan Doğu, ülke ekonomisine sağladığı katma değer açısından 4. sırada olan Bursa'da, tüm sektörlerde 30 binden fazla üreticinin bulunduğunu hatırlattı. Ülkelere göre ihracat da ise Fransa, İtalya ve Almanya başta olmak üzere AB ülkelerinin başı çektiğini aktaran Doğu, ihracatın lideri otomotiv endüstrisinin 2015 yılı hedefinin 1,5 milyon adet ihracat ile 50 milyar dolar gelir elde etmek olduğunu sözlerine ekledi.

Heyet üyeleri UİB'in ardından otomotiv endüstrisine nitelikli insan kaynağı yetiştirmek amacıyla OİB tarafından yaptırılan, OİB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'ni ziyaret ettiler.

Ziyaret sırasında okul yöneticileri eşliğinde derslik, atölye, yatakhane, çalışma odaları ve spor salonlarını gezen heyet üyeleri, Okul Müdürü Uğur Nikbay tarafından Konferans Salonu'nda okul hakkında yapılan sunumu dinlediler.

İlgili Fotoğraflar