YENİ GÜMRÜK MEVZUATI'NIN GETİRDİKLERİ UİB'DE ELE ALINDI

- GÜMRÜK İŞLERİNİ KOLAYLAŞTIRMA YÖNETMELİĞİ, 2023 HEDEFLERİ İÇİN İHRACATÇILARA ÖNEMLİ KATKI SAĞLAYACAK

- TÜRKİYE YENİ GÜMRÜK MEVZUATIYLA BİRLİKTE 2023'E GİDEN YOLDA ÖNÜNDEKİ BİR ENGELİ DAHA KALDIRDI

- GÜMRÜK İŞLEMLERİNİ KOLAYLAŞTIRMA YÖNETMELİĞİ ISO 27001 VE ISO 9001 BELGESİNİ SART KOŞUYOR

BURSA - Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) geçtiğimiz ay yürürlüğe giren Gümrük İşlerini Kolaylaştırma Yönetmeliği konusunu ele aldı. UİB'in organizasyonunda konuşan yetkililer, bu yönetmeliğin 2023 hedeflerine giden yolda ihracatçılara önemli katkılar sağlayacağını belirttiler.

Geçtiğimiz ay Resmi Gazete' de yayınlanarak yürürlüğe giren Gümrük İşlerini Kolaylaştırma Yönetmeliği, 2023 hedeflerine giden yolda ihracatçılara önemli katkılar sağlayacak. Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Genel Sekreterliği tarafından düzenlenen "Gümrük İşlerini Kolaylaştırma Mevzuatı” konulu seminerde, yeni mevzuatın getirdikleri UİB üyesi firmalara anlatıldı.

UİB Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen seminere katılan konuşmacılar, uygulamaya konulan yeni mevzuatın amacının; hantallığı ortadan kaldırarak gümrük işlemlerini gerektiği kadar hızlılığa kavuşturmak olduğunu söylediler. Ayrıca, yeni yürürlüğe giren yönetmelikle birlikte, 2023'e giden yolda ihracat hedeflerine önemli katkılar sağlanması planlanıyor.

BTYÖN Danışmanlık'tan Kıdemli Danışman Dr. Burak Bayoğlu, yürürlüğe giren yönetmelikle birlikte Dünya'da bu şartları kabul etmiş 47'inci ülkenin Türkiye olduğunu belirtti.

Dr. Bayoğlu, yönetmelikle Dünya'da 45-50 yıldır kullanılan sistemin artık Türkiye'de de uygulanacağına dikkat çekerken, yönetmelikteki asıl amacın ağır işleyen gümrük işlemlerinin hızlandırılması ve kolaylaştırılması olduğunu söyledi.

---500 FİRMA YARARLANABİLECEK---

Dr. Burak Bayoğlu şöyle konuştu :

"Buradaki asıl amaç güvene dayalı gümrük işlemlerinin hızlandırılmasıdır. Bizde ağır bir bürokrasi var ve şu an ne yazık ki gümrük işlemlerinden ötürü ihracat işlemleri yavaş ilerliyor. Burada asıl amaç; diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye'nin de bu sürecin içine girip, mevcut büyük ihracatçı firmaların kendi bünyelerinde, diğer gümrük müşavirlerini ya da aracı firmaları kullanmadan, ihracatı daha hızlı yerine getirmesini sağlamak.

Yeni yönetmeliğe geçmek için çok geç kalındığını belirten Dr. Bayoğlu, Türk firmalarının ihracat kapasitelerine bakıldığında bu yönetmelikten yararlanabilecek en fazla 500-600 firmanın çıkabileceğini ifade etti. Bayoğlu, geç kalınsa da bu uygulamanın yeni yılla birlikte yürürlüğe girmesinin sevindirici olduğunu sözlerine ekledi.

---BİR TAKIM ZORUNLULUK YERİNE GETİRİLMELİ---

Bureau Veritas Gözetim Hizmetleri Pazarlama ve Satış Müdürü Yücel Erdem ise yeni yönetmeliğin getirdiklerinden bahsetti. Erdem, yeni mevzuatın adı üstünde gümrük işlerini kolaylaştırma adına çıkarıldığını ve İSO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ve İSO 27001 Bilgi Güvenliği Sistemi standartlarını zorunlu kıldığını dile getirdi.

Yücel Erdem, yeni mevzuatla birlikte getirilen kolaylıkları şöyle özetledi:

"Daha önce onaylanmış kişi statüsü diye bir şey vardı. Bu durum mevzuata aşina olanların bileceği bir durumdu. Yeni mevzuat onu genişleten bir uygulama. Yeni mevzuattaki en farklı 2 imtiyaz, yerinde gümrükleme işlerine izin verebilmek ve de yetkilendirilmiş taşımacılık yapmayı sağlamaktır. Yerinde gümrükleme şudur; yükümlü olduktan ve yerinde gümrükleme iznini de aldıktan sonra, kendi üretim tesisimizde, kendimiz gümrüklemeyi yapıyoruz ve bakanlığa bildiriyoruz. Bakanlık eğer risk analizi sonucunda yüksek risk sonucu bulmazsa, doğrudan taşımaya gönderiyoruz. Bir diğer yenilik ise ‘Yetkilendirilmiş Taşıma'dır. Bununla ise; doğrudan yetkilendirmeyle mühür kapatılıyor, gümrükleme yapılıyor ve gümrüğe gönderiliyor. Şimdi bir firmanın diyelim yerinde gümrükleme izni var ve yetkilendirilmiş bir taşıma firmasıyla da çalışıyor. Kendi yerinde de gümrüklemeyi yapıp yetkilendirilmiş firmaya teslim edip ürünü oradan gönderebiliyor.”

İlgili Fotoğraflar