YENİ TEŞVİK PAKETİ GÜNEY KORELİ FİRMALARA İLAÇ GİBİ GELDİ…


- GÜNEY KORE BÜYÜKELÇİLİĞİ BAŞKATİBİ HYO-SUNG KANG: TÜRKİYE DEKİ YATIRIMLARINI TEŞVİK PAKETİ İLE BÜYÜTMEK İSTEYEN FİRMALARIMIZ VAR…

- GÜNEY KORE ÜLKE MASASI SORUMLUSU PINAR ASLAN: 161 KORELİ FİRMANIN, TÜRKİYE'DE 410 MİLYON DOLARLIK YATIRIMI MEVCUT…

BURSA - Hükümetin açıkladığı yeni teşvik paketi ile İzmit'teki fabrikasının kapasitesini arttırma kararı alan Hyundai Assan, Türkiye'de yatırımı bulunan diğer Güney Koreli firmalara da bu yönde örnek oluyor. Uludağ İhracatçı Birlikleri'nde (UİB) gerçekleştirilen Güney Kore Bilgilendirme seminerinde konuşan Güney Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliği Başkatibi Hyo-Sung Kang, yeni teşvik paketinden yararlanmak isteyen çeşitli orta ve büyük ölçekli Güney Kore firmalarının da olduğunu ancak bunların içerisinde şuan sadece Hyundai'nin onay aldığını söyledi.

Uludağ İhracatçı Birlikleri'nde (UİB) gerçekleştirilen toplantıda katılımcılar, Güney Kore pazarı hakkında bilinmeyenleri uzmanlardan öğrenme fırsatı buldular.

Bilgilendirme seminerinin açılışında konuşan Güney Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliği Başkatibi Hyo-Sung Kang, İzmit'te mevcut yatırımı olan ve hükümetin açıkladığı teşvik paketi ile bu yatırımına 1 Milyar TL'lik bir ilave yatırım yapma kararı alan Hyundai Assan firmasının, Türkiye'de ciddi yatırımları olan diğer Güney Koreli firmalara da öncü olduğunu ifade etti.

Teşvik paketinden yararlanmak adına otomotiv sektöründe ilk başvuruyu yapan firmanın da Hyundai Assan olduğunun altını çizen Başkatip Hyo-Sung Kang, "Duyumlarımıza göre, Türkiye'de farklı alanlarda yatırımı olup da bu yatırımlarını teşvik paketi ile büyütmek isteyen, birkaç firma daha var ve taleplerini ilgili kurumlara iletmiş durumdalar” dedi.

Ekonomi Bakanlığı Güney Kore Ülke Masası Sorumlusu Pınar Aslan ise "Neden Güney Kore?” sorusuna karşılık gelen cevapları katılımcılara aktardı.

161 KORELİ FİRMA 410 MİLYON DOLAR YATIRIM

Son yıllarda Güney Kore toplumunun tüketim alışkanlıklarında artış olduğunu belirten Pınar Aslan, bu nedenle Güney Kore'nin önemli bir pazar olabileceğini dile getirdi. Aslan, Güney Kore'deki söz konusu tüketici tercih ve eğilimlerinin dikkate alınmasıyla, pazar payının da artacağını belirtti.

"Yatırım ilişkileri, Güney Kore ile yatırım alanındaki ilişkilerimizin derinleştirilmesi, istikrarlı ve kalıcı işbirliğinin oluşturulması açısından önemli bir süreci oluşturmaktadır” diyen Pınar Aslan şöyle devam etti:

"Aralarında Hyundai, LG, KT & G gibi dev şirketlerin de yer aldığı 161 Koreli firmanın ülkemizde başta otomotiv, bilişim ve elektronik, madencilik, turizm ve imalat sanayi olmak üzere çeşitli alanlarda yaklaşık 410 milyon ABD Doları yatırımı mevcuttur. Müşavirliğimizin de katkılarıyla çelik devi POSCO'nun Bursa'da 24 milyon ABD Doları tutarında yatırım yapma kararı alması, Koreli firmaların küresel kriz döneminde dahi ülkemizi bölgesel bir üretim ve dağıtım üssü olarak değerlendirmeye devam ettiğinin somut bir göstergesidir.”

Ekonomi Bakanlığı Güney Kore Ülke Masası Sorumlusu Arslan, konuşmasının son bölümünde ise Güney Kore'ye ihracat potansiyeli olan tarım ve gıda ürünleri arasında su ürünleri, mayalar, endüstriyel bitkiler, şekerli ve çikolatalı mamuller, meyve suyu, makarna, zeytinyağı, buğday unu ve kabuksuz fındık; sanayi ürünleri arasında ise plastik borular, plastik mutfak eşyaları, bayan giyim, mücevherat, inşaat demirleri ve kablo ve teller bulunduğunu belirtti.


İlgili Fotoğraflar