AMERİKALI YETKİLİLER BURSA SİYAH İNCİRİ İÇİN GELDİ

6 Eylül 2012


- BURSA SİYAH İNCİRİ'NİN AMERİKA YOLCULUĞU BAŞLIYOR

- BURSA SİYAH İNCİRİ'Nİ YERİNDE İNCELEMEK İÇİN ABD TARIM BAKANLIĞI'NDAN YETKİLİLER BURSA'YA GELDİ.

BURSA- Ünü dünyaya yayılan Bursa Siyah İnciri'nin Amerika yolculuğu başlıyor. Bursa Siyah İnciri'nin ABD'ye ihracatı için Bursa'ya gelen Amerika Tarım Bakanlığı yetkilileri, siyah inciri yerinde inceledi.

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği'nin (UYMSİB) daveti üzerine Bursa'ya gelen ABD Tarım Bakanlığı yetkilileri, UİB'de yapılan bilgilendirme toplantısında, Bursa Siyah İnciri'nin Amerika'ya ihraç olanakları, uygulanan karantina önlemleri ve ihraç izni için atılan adımlar noktasında bilgilendirildi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Tarım Bakanlığı Denetleme Heyeti'nden Devaiah A. Muruvanda, Hala Toubia-Rahme ve Adly Ibrahim yapılan bilgilendirme toplantısının ardından UYMSİB Başkanı Dr. Salih Çalı eşliğinde ilk olarak Vali Şahabettin Harput ile Tarihi Valilik Binası'nda görüştü. Bursa Valisi Harput burada yaptığı açıklamada, "Bursamız, siyah incirde hem kalitesi hem de lezzetiyle bir numara. Meyvemizi ABD ve diğer ülkelere pazarlamamız bizim için büyük bir onur. Siyah incirimizin ABD pazarında yer alması bizi oldukça memnun edecektir. Bursa olarak her türlü işbirliğine hazırız. Bu işbirliği de güçlü bir şekilde devam edecek” dedi.

Harput, denetimler neticesinde heyetten gördüklerini ve düşündüklerini açıkça söylemelerini de istedi.

NAR DOMATES VE KİRAZ DA GÜNDEMDE

Siyah incirin üretim ve paketlenme sürecini yerinde görmek ve bu konuda rapor hazırlamak amacıyla Bursa'ya geldiklerini belirten ABD Tarım Bakanlığı yetkilisi Devaiah A. Muruvanda, başta nar olmak üzere domates için de görüşmelerinin olduğunu söyledi. Yetkililerden Adly Ibrahim ise domates ve narı konserve olarak ithal ettiklerini ancak bu ürünlerin taze olarak satın alınması için böcek sorununa azami dikkat ettiklerini bildirdi. Bursa ile ticareti geliştirmek için her türlü işbirliğine hazır olduklarını açıklayan Ibrahim, "Bizim için tabii ki ekonomik şartlar önemli. Ancak bu ticaretin oluşturulması için ekonomik faktörlerin yanı sıra bir de karantina yönünden alınacak önlemler çok önemli. Bizim bu konuda katı kurallarımız var. Bu yüzden Bursa'yı tercih ettik” diye konuştu.

ÇALI: ABD'NİN "BİTKİ KARANTİNA ÖNLEMLERİ”NİN BİLİNCİNEYİZ

İncirin Amerika'ya ihraç izniyle ilgili olarak yerinde çözüm önerilerini görüşeceklerini ve ABD'li yetkililerin 3 gün boyunca arazide incelemelerde bulunacağı bilgisini veren UYMSİB Başkanı Dr. Salih Çalı da, "Bahçelerimizi gezecek, paketleme evlerimizi ziyaret edip, denetlemeler yapacaklar. 6-7 yıldır süren çabalarımızla Bursa Siyah İnciri ABD'ye açılacaktır. İncirimizi tüm dünyada tanınır hale getirmek için büyük çaba sarf etmekteyiz” ifadelerini kullandı.

Heyetin Vali Harput'tan sonraki durağı İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Çelik oldu. ABD'li yetkililere alınan karantina önlemleri ve üretim yöntemleri hakkında bilgilerin verildiği ziyarette, Bursa Siyah İnciri'nin herhangi bir ilaç kullanılmadan, üretildiği aktarıldı. Özellikle Bursa Siyah İnciri'nde ‘Akdeniz Meyve Sineği' görülme olasılığı üzerinde durulduğu görüşmede, bugüne kadar Bursa'da Akdeniz Meyve Sineği ile ilgili bir vakaya rastlanılmadığı ve diğer zararlılar için de gerekli tedbirlerin en ince ayrıntısına kadar alındığı ifade edildi.

Amerikalı yetkililerin son durağı ise Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Bitki Koruma Bölümü oldu. Burada Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Hatice Güler, Bitki Koruma Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ümit Arslan ve bölüm öğretim elemanlarıyla bir araya gelen ABD'li yetkililer, yetiştiricilik sırasında yapılan bitki koruma uygulamaları hakkında bilgiler aldılar.


İlgili Fotoğraflar