BELARUS, TÜRK OTOMOTİV ENDÜSTRİSİNİ TECRÜBESİ VE TEKNOLOJİSİYLE YATIRIMA ÇAĞIRIYOR

16 Haziran 2012

Türk otomotiv endüstrisi ile iş birliğine girmek isteyen Belarus, karşılıklı kar esasına dayalı stratejik ortaklıklar kurmayı hedefliyor ve bunun için Türk otomotiv endüstrisini tecrübesi ve teknolojisiyle Belarus'a davet ediyor.

Avrupa ekonomisindeki çalkantılı dönemi hasarsız atlatmak ve Türk otomotiv endüstrisine yeni pazarlar katmak için girişimlerine aralıksız devam eden Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), hedef pazarları arasında yer alan Belarus'tan gelen özel nitelikli alım heyetini Bursa'da ağırladı.

Belarus Sanayi Bakanlığı, JSC Minsk Automobile (MAZ) ve BATE firmaları yetkililerinin katılımıyla Uludağ İhracatçı Birlikleri'nde gerçekleştirilen toplantıda, ilk olarak Türk otomotiv endüstrisinin ihracat yapısı ve başarı hikayeleri hakkında sunum yapılırken, ardından heyet üyeleriyle Türk firma temsilcileri arasında ikili görüşmeler gerçekleştirildi. Heyet son olarak otomotiv yan sanayi alanında Bursa'da faaliyet gösteren çeşitli fabrikaları ziyaret ederek, tesislerde incelemelerde bulundu.

Toplantıda yaptığı konuşmada Türk otomotiv endüstrisinin yakaladığı kalite ve rekabetçilikle dünyada adından sıkça söz ettirdiğini belirten OİB Başkanı Orhan Sabuncu, ülkeler arası iş bağlantılarını artırmak ve küresel arenada otomotiv sektörünü daha da güçlendirmek amacıyla hareket ettiklerini söyledi. Otomotiv ihracatının yüzde 72'sinin AB ülkelerine yapıldığını hatırlatan ve 2012 hedeflerini 1 milyon 100 bin adet üretim ve bunun 770 binini ihraç etmek olarak tanımlayan Sabuncu, üretim çeşitliliğinden niteliğine, kalitesinden rekabetçiliğine kadar Türk otomotiv endüstrisinin artık aranan bir marka haline geldiğine dikkat çekti.

Karşılıklı kar esasına dayalı işletmeler kurulmalı

Heyet adına bir konuşma yapan Belarus Sanayi Bakanlığı Otomotiv Bölüm Başkanı Igor Borushko da, Bursa'daki üretim ve kaliteyi yerinde görmeyi çok önemsediklerini ifade etti. Belaruslu ve Türk üreticilerin bir araya geldiklerinde karşılıklı işbirlikleri yapabileceklerinin farkına vardıklarını kaydeden Igor Borushko, "Eğer Belarus'a yatırım yapar ve kendi üreiminizi kurarsanız, hem Belarus içerisinde ticaret yapabilir, hem de ortak Gümrük Birliği anlaşmasından dolayı Rusya ve Kazakistan coğrafyasına daha rahat erişebilirsiniz. Karşılıklı kar esasına dayalı işletmelerin kurulmasına destek olmaya ve bunun için her türlü kolaylığı sunmaya hazırız” dedi.

Türkiye'den Rusya'ya yapılan 900 milyon dolar dolayındaki otomotiv ihracatının Belarus'a yapılacak yatırımlarla çok daha ileri seviyelere taşınabileceğini öngören Borushko, "Sizi teknolojinizle birlikte Belarus'a bekliyoruz. Ortak teknolojik ürünler geliştirerek bunları satabiliriz” diye konuştu.

Toplantıda 2011 verilerine göre Türkiye'den Belarus'a 233 milyon dolarlık ihracat yapıldığı, Belarus'tan da 183 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirildiği belirtilirken, yapılan ihracat içerisinde otomotiv sektörünün 20 milyon dolar pay aldığı ifade edildi.

OİB yetkilileri tarafından Belarus heyeti ile Türk firma temsilcileri arasında gerçekleştirilen ikili görüşmeler çerçevesinde çok önemli sonuçlar alındığı ifade edilirken, önümüzdeki dönemde işbirliğini daha da geliştirecek yeni zeminlerin hazırlanacağı dile getirdi.