İHRACATÇI İÇ PAZARA YÖNELİYOR

 

04.02.2012

Yurdun büyük bir bölümünü etkisi altına alan yağışlı, fırtınalı hava koşulları tarım sektörünü olumsuz yönde etkiledi. Yağışlı havanın meyve sebze sektörüne ve ihracatına olan etkisini değerlendiren Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Salih Çalı, kötü hava koşullarının uzun sürmemesi halinde meyve sebze ihracatında yüzde 10 civarında bir düşüş olabileceğini öngördü.

Son günlerde yurt genelinde yaşanan olumsuz hava koşulları bazı bölgelerde sera alanlarının yıkılmasına ve ürünlerinin donmasına yol açtı. Yurtiçinde yaşanan kötü hava koşullarının meyve sebze ihracatı üzerindeki etkisini değerlendiren Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği Başkanı (UYMSİB) Salih Çalı, hava koşullarının normal seyrinin dışında soğumasının ya da ısınmasının tarımsal üretime ve bu duruma bağlı olarak da ihracat üzerinde olumsuz etkisi olduğunu söyledi. Çalı, mevsimsel bir geçiş süresi yaşandığını belirterek, kötü hava koşullarının uzun sürmemesi halinde meyve sebze ihracatında yüzde 10 civarında bir düşüş olabileceğini kaydetti.

Yağışlar en çok sera bölgelerini vurdu

Aşırı soğuk havanın sera bölgeleri dışında çok ciddi bir zarara yol açmadığını söyleyen Çalı, "Mevsim normallerinin altında olan hava sıcaklıklarının daha çok kışlık sebzelerin yetiştirildiği alanlarda ve Antalya, Akdeniz, Ege Bölgesi'ndeki sera alanlarında yetiştirilen sebzelerin üretiminde kalitenin bozulmasına ve dolayısıyla kayıplara neden olmuştur” dedi.

UYMSİB Başkanı Salih Çalı, soğuk havalardan kaynaklı sera ısıtma maliyetlerinin hızla artığını belirterek, "Aşırı soğuk havalar sektörde ürün maliyetleri ve fiyatları artırarak, iç tüketime arz edilen sebze miktarını azalmaktadır. Bu durumun neticesinde ürün fiyatlarındaki artış yaş meyve sebze ihracatını olumsuz yönde etkilemektedir. Özellikle iç piyasadaki ürün fiyatlarının artışı üreticileri ve meyve sebze ihracatı yapan ihracatçıları iç piyasaya yöneltmektedir” şeklinde konuştu.

"Temel sorunumuz girdi maliyetlerinin yüksekliği ve tarım sigortaları”

Girdi maliyetleri yüksek olan tarım sektörünün, mevsim normallerinin dışında seyreden hava koşullarıyla birlikte maliyetleri anormal bir düzeyde artırdığına dikkat çeken Salih Çalı, " İklimsel değişikliklerle birlikte getirilen ek maliyetler, meyve sebze ihracatı yaptığımız en büyük pazarımız olan Avrupa Birliği ülkelerine ihracatımızı olumsuz yönde etkiliyor. Avrupa'da yaşanan ekonomik sıkıntıların meyve sebzeye olan talebi azaltmasına, girdi maliyetlerindeki yüksekliği de eklediğimizde bizim Avrupa pazarındaki rakip ülkelerle rekabet etme koşullarımızı zorlaştırmaktadır. Örneğin İspanya, Fransa, İtalya, Yunanistan, Fas, Mısır Güney Afrika gibi güney yarımküre ülkeleri ve Orta Amerika ülkeleri, gerek normal iklim koşullarında gerekse anormal iklim koşullarında rekabette Türkiye'nin önüne geçmektedirler ” dedi.

Tarım sektörü için akaryakıt, gübre gibi temel girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini ifade eden Salih Çalı, olumsuz hava koşullarından etkilenmeyi azaltacak veya önleyecek tarım sigortaları genişletilerek, cazip hale getirilmesi gerektiğini kaydetti.