JAPONYA'YA LİMON İHRACATI İÇİN KAPILAR AÇILDI

18 Şubat 2014

11 yıllık çalışma sonuç verdi. Japonya'dan ihraç izni çıktı

İhracatçıların 11 yıldır sabırla sürdürdüğü çalışmalar sonuç verdi. Greyfurttan sonra limon ihracatı için de Japonya'dan izin çıktı.

UYMSİB Başkanı Dr. Salih Çalı, "Türk limonları artık Japon mutfağında yer alacak. Sırada kiraz, Bursa siyah inciri, kavun ve nar var” dedi.

Türkiye, yaş meyve sebze ihracatında bir kapıyı daha araladı. Sektörün yaklaşık 11 yıl süren mücadelesi sonuç verdi ve Japonya'ya limon ihracatının yolu açıldı. Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Dr. Salih Çalı, sektörün önünü açabilmek için yoğun bir çaba gösterdiklerini, kurulan "Uzakdoğu'yaYaşMeyve İhracatını Geliştirme Komitesi”nin greyfurttan sonra limon ihracat izni almasının önemli bir başarı olduğunu söyledi.

Aynı zamanda Uzakdoğu'yaYaşMeyve İhracatını Geliştirme Komitesi üyesi de olan Salih Çalı, "Sekretaryası birliğimiz tarafından yürütülen Komite, başta Ekonomi Bakanlığı olmak üzere sektörü temsil eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, T.C. Tokyo Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği, Bornova Zirai Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğü,Uzakdoğu'yaYaşMeyve İhracatını Geliştirme Komitesi, sekreterya görevini üstlenen Uludağ Yaş Meyve İhracatçı Birlikleri ve diğer Yaş Meyve Sebze ihracatçı Birlikleri gibi çok sayıdaki kurumun desteği ve katılımıyla, pazar ve ürün çeşitliliğini artırmak için çaba gösteriyor” dedi.

İlk çalışmalara 2003 yılında başlandı

Sektörün desteğini arkasına alan Komite'nin, limona ihraç izni alma konusunda çalışmalarına ilk olarak 2003 yılında başladığına işaret eden Çalı, ihracat izni alınması sürecini şöyle anlattı:

"Yoğun çalışmalar sonrasında 2007 yılında Japonya'ya teknik düzeyde bir ziyaret gerçekleşti. Limonmeyvesi için Japonya'nın beklentisi sonucundaJaponyaTarım Bakanlığı'na (MAFF) ek büyük çaplı denemeler sunuldu. MAFF tarafındanlimonürünü için sunulan test planının uygun görülmesinin ardından, Japon bitki karantina uzmanları limonu incelemek ve denetlemek için Bursa, İzmir ve Ankara'ya ziyaretlerde bulundu.”

Çalı'nın verdiği bilgiye göre; 11 yıllık yoğun çalışmanın ardından Japonya Resmi Gazetesi'nin 07/02/2014 tarihli sayısında yer alan resmi bildiri ile "0.8 derece ve altında 12 gün boyunca soğuk işlem uygulamasına tabi tutulmak şartıyla” Türk limonunun Japonya'ya ihracatının serbest bırakıldığı” belirtildi. Dr. Salih Çalı "11 yıllık çabamız ülkemiz adına büyük başarıyla sonuçlandı. Bu başarıda emeği geçen herkese, özellikle komite üyelerine teşekkür ediyorum” dedi.

Sırada incir, kavun ve nar var…

Dr. Salih Çalı; limonihraç izninin alınmasının ardından kiraz için yürütülen çalışmalara hız verildiğini söyledi ve: " Komitece yapılan değerlendirmede; nar, Bursa siyah inciri ve kavun için de önümüzdeki dönemde ihraç izniçalışmalarına başlayacağız” dedi.

İlgili Fotoğraflar