OTOMOTİV ENDÜSTRİSİ CEZAYİR'DE PAZAR PAYINI ARTIRACAK

 

16 MAYIS 2013

OİB, Kuzey Afrika'nın en büyük pazarlarından Cezayir'de


Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Kuzey Afrika'nın en önemli otomotiv pazarlarından Cezayir'de işbirliği fırsatları arayacak.

OİB Başkanı Orhan Sabuncu, "Cezayir'de trafikteki araçların yüzde 50'si Fransız menşeli Renault, Peugeot ve Citröen gibi markalar olması bu pazarın bizim tedarik ve yedek parça sanayimiz açısından önemini artırıyor” dedi.

Kuzey Afrika'da otomotiv pazarının en büyük aktörlerinden olan Cezayir'i mercek altına alan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), burada yedek parça, satış sonrası hizmetler ve ürün tedariği için organizasyonlar yapmayı hedefliyor. 2014 yılında Renault'un üretime başlayacağı da göz önüne alındığında Türk otomotiv endüstrisi tedarik sanayinin de Cezayir'de yer almasının öneminin altı çiziliyor.

Renault üretime başlayacak

Cezayir'de 27-29 Mayıs tarihleri arasında bu ülkenin önde gelen otomotiv yan sanayi firmaları ile biraraya gelerek sektörel ticaret heyeti organize edecek OİB, iki ülke arasındaki ticari işbirliğinin gelişimine katkı sağlayacak. Cezayir'de çoğunluğu Fransız markaları olmak üzere 5 milyona yakın araç bulunması ve ülkede henüz üretim bulunmadığı için bunların tamamının ithal edilmesi, yedek parça ve satış sonrası hizmetler alanını önemli kılıyor. Bunun yanı sıra Renault'un önümüzdeki yıl 25 bin kapasite ile başlayacağı üretimini daha sonra 3 katına kadar artırmayı planlaması, özellikle Türk otomotiv tedarik sanayi için önemli bir fırsat olarak görülüyor.

Trafikteki araçların yüzde 50'si Fransız

Türk otomotiv endüstrisinin ülkeyi tanıması anlamında büyük bir fırsat sunduklarını aktaran OİB Başkanı Sabuncu, "Cezayir, araç parkı ve burada ana sanayi bulunmaması nedeniyle bizim için önemli bir pazar konumunda. Trafikteki araçların yüzde 50'sinin de Fransız menşeli Renault, Peugeot ve Citröen gibi markalar olması bu pazarın bizim tedarik ve yedek parça sanayimiz açısından önemini artırıyor” diye konuştu.

Sabuncu ayrıca, 2012 yılında önceki yıla göre yüzde 49 artışla 568 bin 610 adet aracın 6.9 milyar dolar harcanarak ithal edildiğini hatırlatarak Cezayir halkının satın alma gücündeki belirgin iyileşmeye dikkat çekti. "Bu özellikleriyle Cezayir görmezden gelinmeyecek bir pazar” diyen Sabuncu, bu ülkenin Kuzey Afrika'nın en büyük otomotiv pazarı olma yönünde ilerlediğini söyledi.