OİB BAŞKANI SABUNCU: OTOMOTİV ENDÜSTRİSİNDE ŞAMPİYONLUK ALIŞKANLIK YARATTI

 

03 Ocak 2012

 

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) otomotiv endüstrisi olarak 6. ihracat şampiyonluğunu geride bırakarak yeni şampiyonluk için düğmeye bastı. OİB Başkanı Orhan Sabuncu, 2011'i 20.4 milyar dolar ihracatla kapattıklarının altını çizerken, 2012'de bu seviyeyi yakalayacaklarını vurguladı.

"Şampiyonluk alışkanlık yarattı” diyen Sabuncu, diğer yandan bütçe dengesine dikkat çekerek, "Ekonomimiz üzerindeki en büyük risk olan cari açığın daha fazla büyümesine izin vermeden, üretim ve ihracatı teşvik eden politikalarımızı güçlendirmeliyiz” şeklinde konuştu.

Küresel krizin hala devam ettiği günümüzde Türkiye ihracatı açısından büyük bir başarıya imza atan Türk otomotiv endüstrisi yeni bir ihracat şampiyonluğuna daha imza attı. Şampiyonluk hikayesini anlatan otomotiv endüstrisinin amiral gemisi OİB Başkanı Orhan Sabuncu, üretim kalitesini artıran, inovatif düşünme yeteneği her geçen gün gelişen, krizlere karşı çözüm geliştirme becerisini artıran Türk sanayicisi mevcut ve olası riskleri göğüsleme yeteneğini gösterdiğini söyledi.

Sabuncu, "Dünya böylesine büyük bir ekonomik dalgalanma içerisindeyken otomotiv endüstrimiz iyi bir yıl geçirdi. 2023 hedeflerimiz için de üretim ve ihracatı teşvik eden politikalarımızı güçlendirmeliyiz. Teknoloji transferini destekleyen yabancı sermaye yatırımlarının artırılması da ülke ekonomimizin istikrarı ve büyümesi için doğru bir strateji olacaktır” şeklinde konuştu.

Küresel piyasalarda Türk firmalarının yerlerini sağlamlaştırmaları için markalaşma ve AR-GE çalışmalarının da desteklenmesinin büyük önem taşıdığına değinen Sabuncu, ekonomi üzerinde büyük yük olan enerji maliyetlerini aşağıya çekebilmek için alternatif enerji kaynaklarını geliştirmesi ve yeşil enerji alanında yatırımlar konularına yoğunlaşmak gerektiğini vurguladı.

Satın alma fırsatlarından yararlanılmalı

Sabuncu, "Ne zaman sona ereceğini tam olarak bilemediğimiz krizin yarattığı fırsatlardan Türk şirketlerinin yararlanması için kamunun da sektörler bazında destek vermesi hayati öneme sahip. Satın alma fırsatlarından firmalarımızın yararlanmasını önemsiyoruz” diyerek global Türk markalarının yaratılmasının her kesim tarafından desteklenmesi gerektiğinin önemine değinerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Batılılar'ın bizler için söylediği, "Türkler fırsatları kaçırmak için hiçbir fırsatı kaçırmazlar” anlayışını yıkmak için de kararlı olduğumuzu sizlerle paylaşmak istiyorum.”

Altyapısını ispatlamış yan sanayi geliyor

Toplantıda söz alan OİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Burhanoğlu da yan sanayinin ihracat içindeki payını yüzde 41'e çıkarmasını, "Bu ne demek? Yan sanayi alt yapısını güçlendiriyor. Kendini ispatlamış bir yan sanayi geliyor” şeklinde değerlendirdi.

Burhanoğlu ayrıca 2023 yılında 75 milyar dolarlık ihracat hedefi için de 4 milyon adet araç üretmek gerektiğini hatırlatarak, bunun için 2015 yılına kadar içeriden veya dışarıdan iki büyük yatırımın gerçekleşmesi gerektiğine vurgu yaptı. Burhanoğlu, "Hedeflerimiz için 2015 yılından sonra da iki büyük yatırımın yapılması gerek. Bu yatırımlar gerçekleşmezse hedefe ulaşmak zor olur” dedi.

Yan sanayi lider

Otomotiv Endüstrisinin tüm bu faaliyetlerin ardından yakaladığı 20,4 milyar dolarlık ihracatta ise ürün gamında yan sanayi geçtiğimiz yıla göre yüzde 26 artışla 8,5 milyar dolarlık dış satış gerçekleştirirken, onu yüzde 5 artış ve 6,5 milyar dolarla binek otomobiller, yüzde 20 artış ve 4 milyar dolarla eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar, yüzde 23 artış ve 1,1 milyar dolarla otobüs minibüs ve midibüs grubu izledi. Diğer başlığı altında değerlendirilen ürünler grubunda ise yüzde 48 artış ve 328 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

Almanya en büyük ithalatçı

Otomotiv İhracatı, ülke bazında incelendiğinde ise geçmiş yıllarda olduğu gibi Almanya yine ilk sıradaki yerini korudu. 2011'de bu ülkeye yapılan ihracat önceki yıla göre yüzde 27 artarak 3 milyar 41 milyon dolar oldu. Almanya'yı yüzde 4 artış ve 2 milyar 572 milyon dolarla Fransa, yüzde 5 artış ve 2 milyar 251 milyon dolarla İtalya izledi.

2012 umut veriyor

Otomotiv Endüstrisi 2012'ye de umutla bakıyor. Bazı ülkelerdeki siyasi ve ekonomik belirsizliklere rağmen otomotiv endüstrisi 2012'de bir milyon 100 bin adet araç üretim, iç pazarda 750 bin adetlik satış ve dış pazarlarda da 20 milyar dolar seviyesinde ihracat öngörüyor. Endüstri ayrıca 2015 yılında da 2 milyon adet üretime ulaşmanın yanı sıra bunun 1.5 milyon adetini ihraç ederek 50 milyar dolarlık gelir hedefliyor. 2023 yılı projeksiyonunda ise daha önce açıklandığı gibi otomotiv endüstrisi 75 milyar dolarlık ihracat hedefiyle yoluna devam ediyor.