OTOMOTİV ENDÜSTRİSİNDEN 6. İHRACAT ŞAMPİYONLUĞUNA SON ADIM

06 Kasım 2011

 

Türkiye'nin ihracat şampiyonluğuna son 5 yıldır damgasını vuran otomotiv endüstrisi 2011'de de yine altın madalya için finişi gördü. Yılın ilk 10 aylık döneminde toplamda 17 milyar 15 milyon doları aşan ihracatıyla diğer sektörlerin hayli önünde olan otomotiv endüstrisi, yılın tamamlanmasına iki ay kalmasına rağmen şampiyonluğa hazırlanıyor.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği de (OİB), ekim ayı ihracat raporunu hazırlayarak sektörü şampiyonluğa taşıyan detaylara yer verdi. OİB Başkanı Sabuncu, "Avrupa'daki kırılganlığa ve Arap baharına rağmen yaşanan tüm sıkıntıları başarıyla aşan endüstrimiz, vazgeçilmezliğini kanıtladı” dedi.

Türkiye ihracatta son 12 aylık dönem dikkate alındığında 132 milyar 585 milyon dolarlık dış satışla yeni bir ülke rekoruna imza atarken, bunun sağlanmasında başrol oynayan otomotiv endüstrisi de 5 yıldır arka arkaya sürdürdüğü sektörel şampiyonluğuna bu yıl bir yenisini daha eklemeye hazırlanıyor. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu, yılın ilk 10 aylık döneminde otomotiv endüstrisi olarak 17 milyar doları aşan ihracatla diğer sektörlerin çok önünde bulunduklarını ve 2011'de de şampiyon olmak için son bir adımları kaldığını vurguladı.

OİB, otomotiv endüstrisinin ekim ayı raporunu hazırlayarak bu yıl da ihracat şampiyonluğuna geri sayımın başladığını gözler önüne serdi. Otomotiv endüstrisi, ekim ayında yüzde 6 ihracat artışı ve bir milyar 797 milyon dolar ile Türkiye ihracatında yüzde 15'lik payla yine ilk sırada yer aldı. OİB Başkanı Sabuncu, sektör olarak arka arkaya son 5 yıldır ihracat şampiyonluğu yaşadıklarını hatırlatarak, "2011'de de yılın tamamlanmasına 2 ay kalmasına rağmen sektörel olarak şampiyonluğumuzu ilan etmemize bir adım kaldı. Avrupa'daki kırılganlığa ve Arap baharına rağmen yaşanan tüm sıkıntıları başarıyla aşan endüstrimiz, vazgeçilmezliğini kanıtladı” diye konuştu.

Kurlar artış hızını etkiledi

Dolardaki hızlı yükseliş ile Euro/Dolar çapraz kurunun geçen yılki seviyelere inmesiyle kur avantajının bu dönemde ortadan kalktığına da işaret eden Sabuncu, "Otomotiv endüstrisindeki ihracat artışı ekim ayında bu nedenle yüzde 6'da kalmıştır. Dolayısıyla her zaman dile getirdiğimiz döviz kurlarındaki istikrar beklentimizin öneminin altını bir kez daha çizmek istiyorum” dedi.

Otomotiv endüstrisinin ihracatına yön veren OİB, yılın ilk 10 aylık döneminde de 15 milyar 293 milyon dolarlık toplam dış satış gerçekleştirdi.

Ürün gruplarında binek otomobiller öne geçti

OİB ekim ayı raporuna göre, OİB ihracatında ürün grupları arasında binek otomobiller geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 0.3 artışla yeniden liderliğe yükseldi ve 607 milyon dolarlık ihracatla ilk sırada yer aldı. Binek otomobilleri yüzde 16 artış ve 595 milyon dolar dış satışla yan sanayi izledi. Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 gerileyerek 317 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken, bunu yüzde 13 gerileme ve 68 milyon dolarlık dış satışla otobüs, minibüs ve midibüs ürün grubu takip etti.

Ürün gruplarında ilk 10 aylık değerlendirmede ise yan sanayi geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 30 artışla 5 milyar 705 milyon dolarla ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 4 artış ve 5 milyar 468 milyon dolarla binek otomobiller, yüzde 22 artış ve 3 milyar 280 milyon dolarla eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ile yüzde 20 artış ve 721 milyon dolarlık dış satışla otobüs, minibüs ve midibüs ürün grubu izledi.

En büyük talep Almanya'dan

Rapora göre ülke bazlı ihracat verilerinde ise otomotiv devi Almanya yine ilk sırada yer aldı. Ekim ayında Almanya'ya ihracatta yüzde 5 gerileme olmasına rağmen 247 milyon dolarlık satış gerçekleşti. Almanya'yı yüzde 47 artış ve 241 milyon dolarlık ihracatla Fransa ve yüzde 3 gerilemeye rağmen 168 milyon dolarlık satışla İtalya izledi. Yılın ilk 10 aylık döneminde ise Almanya, yüzde 29 artış ve 2 milyar 307 milyon dolarlık ihracatla birinciliğini korudu. Fransa ise aynı dönemde yüzde 2 artış ve 2 milyar 30 milyon dolarla ikinci, yüzde bir artış ve bir milyar 779 milyon dolarla İtalya üçüncü sırada yer aldı.