OTOMOTİV İHRACATI 3 AYDIR 2 MİLYAR DOLARIN ÜSTÜNDE

05 Haziran 2014


Türkiye İhracatının Yüzde 15'i Otomotiv Endüstrisinden…

OTOMOTİV İHRACATI 3 AYDIR 2 MİLYAR DOLARIN ÜSTÜNDE

Otomotivde AB ülkelerindeki yükseliş trendi Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nin (OİB) dış satışlarını da zirveye çıkardı. OİB, 3 aydır arka arkaya 2 milyar dolar dış satış bandını aşıyor.

OİB Başkanı Orhan Sabuncu, "AB ülkelerindeki yükseliş trendinin devam etmesiyle bu bölgedeki dış satış payımızı yüzde 74 seviyesine çıkardık. Sürdürülebilir bir büyüme yakaladık.”

Otomotiv endüstrisi, ihracatta büyük bir başarıya daha imza attı ve 2008 yılından bu yana ilk kez üç ay arka arkaya 2 milyar dolar barajını aştı. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birilği'nin (OİB) Mayıs ayı ihracat verilerine göre Mart ve Nisan aylarında 2 milyar doları aşan dış satış başarısı mayıs ayında bir kez daha tekrarlandı.

Türkiye'nin Mayıs ayı genel ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 oranında artarak 13 milyar 412 milyon dolar olarak gerçekleşirken, Otomotiv Endüstrisi ihracat artışındaki başarısını da ikiye katladı. Mayıs ayında 2 milyar 54 milyon dolarlık dış satış gerçekleştiren otomotiv endüstrisi, Türkiye genel ihracatından da sektörel olarak yüzde 15 pay aldı.

İhracatın yüzde 74'ü AB ülkelerine

Otomotiv ihracatında 2013'te Mart ayından bu yana üst üste 4 aydır artış yakalayan Otomotiv Endüstrisi, Mayıs ayında tüm ürün gruplarında da büyüme gösterdi. OİB Başkanı Orhan Sabuncu, "2008 yılından bu yana ilk kez üst üste üç ay arka arkaya 2 milyar dolar üzerinde ihracata imza attık. Özellikle AB ülkelerindeki yükseliş trendinin devam etmesiyle bu bölgedeki dış satışlarımızdaki payı yüzde 74 seviyesine çıktı. AB ülkelerine yönelik yüzde 20 seviyesindeki ihracat artışı da yükseliş trendimizin sürdürülebilirliğinin göstergesi oldu” dedi.

5 ayda hedef göründü

Sabuncu, 2014'de 21.5 milyar dolarlık otomotiv ihracatı hedefini hatırlatarak, "Yılın ilk beş ayında endüstrimiz yüzde 11 artış sağlayarak 9 milyar 691 milyon dolarlık ihracat yakaladı. Yılı yarılamadan hedefimizin yarısına çok yaklaştık. Yılın ikinci döneminde otomotiv endüstrimizden daha da iyi bir performans bekliyoruz. Böylece yılsonunda 23 milyar dolar üzerinde bir ihracata ulaşmayı ümit ediyoruz” şeklinde konuştu.

Başarının anahtarı Ar-Ge

Günümüzde dünya otomotiv endüstrisinin odaklandığı alanın inovasyon olduğunu belirten ve Arge'nin önemine değinen Orhan Sabuncu, "Endüstrimiz dünyada kalite bilinci, üretim kabiliyeti, yan sanayi alt yapısı olarak mükemmel bir noktada ve aranan bir üretim merkezi konumundadır. Türkiye Otomotiv Sektörü, Avrupa'nın en gelişmiş Ar-Ge Merkezlerinden birisi olmayı hedeflemektedir. Ülkemiz otomotiv endüstrisinin de kısa vadeli stratejilerden çok, orta ve uzun vadeli stratejilerle ar-ge ve inovasyona odaklanması gerekmektedir. Bu nedenle sektör olarak dünyadaki trendleri ve sektörel gelişmeleri iyi analiz edip buna göre strateji geliştirmemiz, hedeflerimize ulaşabilmek için büyük önem taşımaktadır.” dedi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın son verilerine göre Türk otomotiv endüstrisinin ülkemizde kurulu 157 Ar-Ge Merkezi arasında 57 merkezle sektörler bazında ilk sırada yer aldığını belirten Sabuncu, "Bu veriler sektörün Ar-Ge alanında zaten öncü konumda olduğunu göstermektedir. Ancak bu başarılarla yetinmemeli rekabet gücümüzü ve verimliliğimizi artıracak Ar-Ge yatırımlarımızı daha yukarılara taşımalıyız. Orta ve uzun vadede konulan stratejik hedeflere ulaşmanın tek yolu belirlenen stratejilerin hayata geçirilmesidir.” dedi. Orhan Sabuncu, bu stratejilerin içinde en önemlilerinden birinin AR-GE alt yapısını iyileştirmek olduğunu belirtti ve "Ar-Ge ve inovasyona yatırım yapmalı, tasarım yetkinliklerimizi geliştirmeli, markalaşmaya önem vermeli, patent sayılarımızı artırmalıyız.” dedi.

Tüm ürün gruplarında artış

Mayıs ayı ihracatında 2013'ün aynı dönemine göre ürün grupları incelendiğinde yan sanayi yüzde 6 büyümeyle 837 milyon, binek otomobiller yüzde 5 artışla 679 milyon, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar yüzde 42 yükselişle 414 milyon, otobüs-minibüs-midibüs ürün grubunda ise yüzde 11 gelişmeyle 92 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti.

Yılın ilk 5 ayında, yine geçen yılın aynı dönemine göre yan sanayi yüzde 10 artış ve 4 milyar 129 milyon, binek otomobiller yüzde 11 büyümeyle 3 milyar 216 milyon, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar yüzde 17 yükselişle 1 milyar 788 milyon, otobüs-minibüs-midibüs ürün grubunda da yüzde 6 gelişmeyle 415 milyon dolarlık dış satışa imza atıldı.

Almanya'ya artış yüzde 47

Ülke bazlı ihracat verilerinde de otomotiv devi Almanya'ya artışın Mayıs ayında yüzde 47'yi bularak 358 milyon dolara ulaşması dikkat çekti. Bunu Birleşik Krallık'a yüzde 39 yükselişle 218 milyon, İtalya'ya yüzde 15 büyümeyle 186 milyon dolarlık ihracat izledi. Yılın 5 aylık döneminde de yine Almanya'ya yüzde 30 artışla 1 milyar 611 milyon, Birleşik Krallık'a yüzde 31 yükselişle 1 milyar 13 milyon, Fransa'ya da yüzde 2 azalışla 954 milyon dolarlık dış satış yapıldı.