TEKSTİL SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİ BURSA'DA ŞEKİLLENECEK

25 MART 2013


- ENERJİ ÜRETEN VE SES GEÇİRMEYEN KUMAŞLAR GÖRÜCÜYE ÇIKIYOR

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) tarafından beşincisi düzenlenecek "UTİB Türkiye Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe Uluslararası AR-GE Proje Pazarı Zirvesi” dünyanın dört bir yanından gelen yaklaşık 300 proje ile sektörün geleceğinin belirlendiği bir platform olacak.

UTİB Başkanı İbrahim Burkay, "Tekstil malzemelerinin, inşaat ve otomotiv gibi sektörlerin yanı sıra artık enerji sektörüne de girdiğini görüyoruz. Proje pazarımız sektörün geleceğini belirleyecek”

Etkinlik kapsamında 3'üncü kez düzenlenecek UTİB Ev Tekstili Tasarım Yarışması ödülleri de sahiplerini bulacak.

Geleneksel hale gelen ve tekstil malzemelerinin klasik kullanımı dışında teknik ve konvansiyonel tekstiller olarak kullanımına yönelik projelerin görücüye çıktığı "5'inci UTİB Türkiye Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe Uluslararası AR-GE Proje Pazarı Zirvesi”, 4 - 5 Nisan tarihleri arasında Bursa'da düzenlenecek. Bursa Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO)ortaklığında, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA)'nın organizasyon ortaklığında ve TÜBİTAK TEYDEB destekleri ile gerçekleştirilecek etkinlikte; enerji üreten, vücut ısısı ölçen, ağrı kesici, antibakteriyel ve ses geçirmez kumaşların yer aldığı 300 proje sektör profesyonellerine sunulacak.

Zirveye yönelik değerlendirmelerde bulunan UTİB Başkanı İbrahim Burkay, 4 yıldır düzenlenen etkinliğin, Tekstil ve Konfeksiyon Sektörü'nün yüksek katma değerli üretim yapabilmesi, ihracatının sürdürülebilir kılınması amacı ile Ar-Ge projesi yapmak isteyen sanayi kuruluşlarının temsilcilerini, yerli ve yabancı üniversite öğretim üyelerini ve Ar-Ge Merkezleri ile Teknopark araştırmacılarını bir araya getirdiğini vurguladı. Burkay, "Sanayi, üniversite ve araştırma kurumlarının bir araya geldiği etkinliğimiz çok önemli. Tekstil malzemelerinin, inşaat ve otomotiv gibi sektörlerin yanı sıra artık enerji sektörüne de girdiğini görüyoruz. Proje pazarımız sektörün geleceğini belirleyecek” diye konuştu.

Etkinlik ana kategorileri

Burkay, etkinlik kapsamında gelecek proje konu başlıklarının daha önceden belirlendiğini söyleyerek şöyle sıraladı:

1. İnşaat Tekstilleri,

2. Otomotiv Tekstilleri,

3. Jeo Tekstiller ve Endüstriyel Tekstiller,

4. Diğer Tekstiller (Konvansiyonel ve diğer Teknik Tekstililer),

5. Sanayiye Uygulanabilir Tamamlanmış Bitirme Projeleri, Yüksek Lisans veya doktora Tezleri

Her yıl çok daha farklı projelerin karşılarına geldiğini ifade eden Burkay, "Bu projelerin poster sunumlarının yanı sıra, Sözlü Poster Sunumları da gerçekleştirilecek. Ayrıca, üniversitelerin Tekstil Mühendislikleri Bölümü ile Güzel Sanatlar Fakültesinin tekstille ilgili bölümlerinde son sınıfta okuyan en başarılı üçer öğrenciden oluşan gruplarla "Kariyer Saati Görüşmeleri” gerçekleştirilirken, alanında uzman kişiler program dahilinde yabancı teknik sunumlarıyla katılımcıları bilgilendirecek” diye konuştu.

Ev tekstili ödülleri de verilecek

İki gün sürecek zirve kapsamında, 3'üncüsü düzenlenen UTİB Ev Tekstili Tasarım Yarışması ödülleri de sahiplerini bulacak. Uluslararası pazarlarda moda ve trend yaratabilecek Türkiye Ev Tekstili özgün tasarımlarını ortaya çıkarmak, teşvik etmek ve sektörün rekabet gücünü artırmak amacıyla düzenlenen yarışmaya bu yıl 420 eser başvurdu ve 32 tanesi finale kaldı. UTİB Başkanı İbrahim Burkay, yarışma ile ilgili yaptığı değerlendirmede, Ev Tekstili sektöründe yenilikçi ve özgün tasarımcı kimliğinin güçlenmesinin hedeflendiğini belirtti. Burkay, "Sektörel motivasyon, işbirliği ve dayanışmaya katkı sağlayacağımız gibi, Türkiye'de ev tekstili sektörü ihracatının artırılmasını da amaçlamaktayız” dedi.

Ödüller...

Öğrenci ve profesyonel olmak üzere iki grupta finale kalan yarışmacılar birincilik için mücadele edecekler. Yatak, banyo, perde ve koltuk olarak dört kategoride gerçekleşecek yarışmada, hem öğrenci hem de profesyonel yarışmacıların birincilerine 7 bin 500, ikincilere 4 bin, üçüncülere de 3'er bin lira ödül verilecek. Yarışmada inovatif tasarım sahibi ise 10 bin lira ödülün yanı sıra 2 yıl süreyle yurtdışında eğitim olanağı kazanacak.

İlgili Fotoğraflar