UİB TEMMUZ AYI İHRACAT RAKAMLARI AÇIKLANDI…

2 AĞUSTOS 2013

 - UİB KOORDİNATÖR BAŞKANI ORHAN GENÇOĞLU: "TEMMUZ AYINDA İHRACATIMIZ YÜZDE 32 ARTARAK 2 MİLYAR 82 MİLYON DOLAR OLARAK GERÇEKLEŞTİ…”

- GENÇOĞLU: "KÜRESEL SORUNLAR İHRACATI OLUMSUZ ETKİLİYOR”

- GENÇOĞLU: "İHRACATÇILARIN BEKLENTİLERİ GÖZÖNÜNDE BULUNDURULMALI”

BURSA - Temmuz ayında, geçen yılın aynı ayına göre rekor bir artış sergileyen Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB), yüzde 32,27'lik artış ile ihracatını 2 milyar 82 milyon 151 bin dolara yükseltti.

Temmuz ayında iyi bir artış hızı yakaladıklarını ifade eden Uludağ İhracatçı Birlikleri ( UİB) Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, "2012 Temmuz ayında 1 milyar 574 milyon 218 bin dolar olan ihracatımızı bu yılın aynı döneminde yüzde 32,27 oranında arttırarak 2 milyar 82 milyon 151 bin dolara yükselttik” dedi.

Yılın ilk 7 ayında da ihracatta yükseliş kaydettikleri ifade eden Orhan Gençoğlu, "1 Ocak- 31 Temmuz 2013 döneminde ihracatımızı yüzde 10 arttırarak 13 milyar 519 milyon 149 bin dolar seviyesine taşıdık. Geriye dönük 1 yıllık ihracatımızı ise yüzde 3,86 oranında yükselterek 21 milyar 654 milyon 802 bin dolar rakamına ulaştık” diye konuştu.

Açıklamasında ekonomik gelişmeleri de değerlendiren UİB Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, dünya ekonomisinin 2013 büyüme beklentisinin aşağı yönlü revizyonla yüzde 2,8'den yüzde 2,4'e çekildiğini kaydetti.

2013 yılında dünya ekonomisinde görülen yavaşlamanın Türkiye'nin büyüme performansını da olumsuz etkileyeceğine işaret eden Gençoğlu, "Özellikle başta Çin, Hindistan ve Brezilya olmak üzere gelişen ülkelerin büyümelerinde hissedilir yavaşlama bekleniyor. Türkiye'nin ihracat pazarları olan Euro bölgesinde yüzde 0,6 küçülme beklenirken, Rusya'da yüzde 2,4 büyüme ve Ortadoğu-Kuzey Afrika ülkelerinde ise yüzde 3,0 büyüme öngörülüyor. Bu da ihracatçının alternatif pazar arayışlarının ne kadar doğru bir karar olduğunun göstergesidir” dedi.

"KÜRESEL SORUNLAR İHRACATI OLUMSUZ ETKİLİYOR”

Dünya ekonomisindeki yavaşlamanın uluslararası ticarete de negatif etkide bulunduğuna dikkati çeken Gençoğlu, "2013 yılında dünya mal ticaretinde büyüme beklentisi yüzde 3'tür. Ancak yılın ilk beş ayında küresel mal ihracatı artışı sıfıra yakındır. Bu zayıf küresel ticaret performansı Türkiye'nin ihracatını da olumsuz etkilemektedir” diye konuştu.

Gençoğlu, ekonomide yakın dönemin en önemli gelişmesinin ABD Merkez Bankası FED'in parasal genişleme politikasından çıkış takvimi açıklaması olduğunu, FED'in bu kararına bağlı olarak küresel ekonomide yeni koşulların oluşacağı kriz sonrası yeni bir aşamaya girildiğini ifade etti.

Yeni koşulların tüm ülkeleri etkilemeye başladığını, özellikle gelişen ülkelerden sermaye çıkışları, para birimlerinde değer kayıpları ve buna karşın faiz oranlarında artışlar görüldüğünü kaydeden Gençoğlu, Merkez Bankası'nın da yeni dönemin ortaya çıkardığı koşullara uyum sağlamak için bazı önlemler aldığını dile getirdi.

"İHRACATÇILARIN BEKLENTİLERİ GÖZÖNÜNDE BULUNDURULMALI”

Merkez Bankası'nın bundan sonra ihracatçıların beklentilerini göz önünde bulundurarak karar almaya devam etmesi gerektiğini söyleyen Orhan Gençoğlu, "İhracatçılarımız için rekabetçi kur seviyelerinin korunması ve döviz kurlarında oynaklığın azaltılması; özellikle fiyatlama ve maliyetlendirme denklemlerini etkilememesi açısından büyük önem taşıyor. Bu bağlamda ihracat kanalıyla büyüme hedefleniyorsa, ihracatçıların önündeki engeller kaldırılmalıdır” diye konuştu.

UİB Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, Türkiye'nin 2023 yılı hedefleri için daha hızlı büyümek zorunda olduğunu vurguladı. Ancak, gerek yapısal sorunlar, gerekse küresel ekonomik koşullar nedeniyle hedeflenen büyüme hızlarına ulaşılamadığına işaret eden Gençoğlu, şöyle konuştu :

"Büyüme ve istihdam tüm ekonomilerin bir numaralı konusudur. 2023 hedeflerini yakalamak için her yıl ortalama yüzde 5-6 büyüme sağlanmalı. Eğer üreterek büyüyorsak, ihracatla büyüyorsak sorun yok. Bu nedenle Türkiye, yapısal sorunlarını çözmüş, küresel gelişmelerden en az oranda etkilenecek bir büyüme modeline geçmelidir. Yüksek katma değerli ve üretim odaklı bir büyüme modeline geçiş için daha çok çaba sarf edilmelidir. Bunun için ekonomide ve firmalarımızda yapısal dönüşüme hız vermeliyiz.”

"TÜRKİYE TİCARET MERKEZLERİ PROJESİ'Nİ DESTEKLİYORUZ”

İhracatla ilgili yeni bir destek mekanizması üzerinde çalıştıklarını açıklayan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın ‘Türkiye Ticaret Merkezleri' projesinin kendilerini heyecanlandırdığını da ifade eden Gençoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Özel sektör üst kuruluşlarının da işin içinde olacağı ve merkezlerin iş dünyasına hizmet vereceği açıklandı. Sayın Bakanımızın gündeme getirdiği Türkiye Ticaret Merkezleri projesinin, Türk ihracatına önemli bir ivme kazandıracağını düşünüyorum. Özellikle ABD ve Asya-Pasifik gibi uzak bölgelere ihracat yapanlar açısından önemli bir çalışma olduğunun açıklandığı projenin, Türk ihracatını hak ettiği noktaya taşıyacağını düşünüyorum.”

Gençoğlu, ayrıca Hükümet'in yatırım ve ihracat ortamının iyileştirilmesine yönelik hazırlıklarının hayata geçirilmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

OİB TAM GAZ

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Temmuz ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre ihracatını yüzde 37,80 arttırarak 1 milyar 768 milyon 764 bin dolarlık ihracata imza attı.

OİB' in 1 Ocak- 31 Temmuz 2013 tarihleri arasındaki ihracatı yüzde 10,97 artarak, 11 milyar 235 milyon 24 bin dolar olarak gerçekleşirken, geriye dönük 1 yıllık ihracatı ise yüzde 3,56 artış kaydederek 17 milyar 943 milyon 691 bin dolar oldu.

UTİB YÜKSELİŞİNİ SÜRDÜRÜYOR

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği'nin (UTİB) Temmuz ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,36 artış göstererek 106 milyon 596 bin dolar olarak gerçekleşti. UTİB'in 1 Ocak- 31 Temmuz 2013 tarihleri arasındaki ihracatı yüzde 11 artarak, 800 milyon 543 bin dolar seviyesine yükseldi. Yine birliğin geriye dönük bir yıllık toplam ihracatı da yüzde 10,27 artarak 1 milyar 289 milyon 907 bin dolara ulaştı.

UHKİB'DEN YILIN İLK 7 AYINDA 10.15 ARTIŞ

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin (UHKİB) ihracatı ise Temmuz ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5.78 oranında bir yükselişle 44 milyon 51 bin dolara ulaştı. UHKİB'in yılın ilk 7 ayındaki ihracatı yüzde 10,15 oranında yükselişle, 323 milyon 119 bin dolar olarak gerçekleşirken, 1 Ağustos 2012- 31 Temmuz 2013 dönemindeki 1 yıllık ihracatı ise yüzde 5,84 artış göstererek 524 milyon 679 bin dolar oldu.

UMSMİB GERİYE DÖNÜK 1 YILLIK İHRACATINI YÜZDE 3,53 ARTTIRDI

Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin (UMSMİB) Temmuz ayı ihracatı 14 milyon 581 bin dolara ulaşarak, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,13 oranında azalma gösterdi. UMSMİB, geriye dönük 12 aylık toplam ihracatını da yüzde 3,53 oranında artırarak 191 milyon 340 bin dolara çıkarttı. UMSMİB yılın ilk 7 ayındaki ihracatını ise yüzde 1,89 oranında arttırarak 99 milyon 406 bin dolarlık ihracata imza attı.

UYMSİB YILIN İLK 7 AYINDA YÜZDE 10,56 İHRACAT ARTIŞI GERÇEKLEŞTİRDİ

Temmuz ayında ihracatı yüzde 4,51 oranında artan Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) ise 13 milyon 221 bin dolar ihracat gerçekleştirdi. UYMSİB'in, 2013'ün ilk 7 ayındaki ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10,56 artarak 63 milyon 313 bin dolar olarak gerçekleşirken, UYMSİB geriye dönük 1 yıllık ihracatı ise yüzde 6 oranında azalarak 100 milyon 21 bin dolar oldu.