UİB'İN HAZİRAN AYI İHRACATI 1 MİLYAR 778 MİLYON 556 BİN DOLAR…

3 Temmuz 2012

UİB'İN YILIN İLK YARISINDAKİ İHRACATI 10 MİLYAR 748 MİLYON DOLARI GÖRDÜ

UİB KOORDİNATÖR BAŞKANI GENÇOĞLU: STRATEJİ VE EYLEM PLANI, TÜRKİYE'NİN EKONOMİSİNİ ŞEKİLLENDİRECEK

BURSA- Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, alınan tedbirler doğrultusunda cari açıkta kademeli olarak düşüşün sürdüğünü belirtirken, yürürlüğe giren Yeni Teşvik Paketi ve Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun dünya ekonomisinin dalgalı sularında Türkiye'yi güvenli liman arayan uluslararası fonların merkezi yapacağını söyledi.

UİB Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, Haziran ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Beş ihracatçı birliğin yer aldığı UİB' de Haziran ayı ihracatı geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 5 azalarak 1 milyar 778 milyon 556 bin dolar olarak gerçekleşti.

2012 yılının ilk 6 ayını kapsayan 1 Ocak - 30 Haziran tarihleri arasındaki ihracat ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1 düşüşle 10 milyar 748 milyon 962 bin dolar seviyesinde gerçekleşti. 1 Temmuz 2011 ve 30 Haziran 2012 dönemindeki 1 yıllık ihracatta ise bir önceki yıl verileriyle kıyaslandığında yüzde 7 artış gerçekleşti. Bir yıllık ihracat 21 milyar 303 milyon 882 bin dolar oldu.

İhracat rakamlarını açıklayan UİB Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, yılın ilk yarısında ekonomide yaşanan gelişmeleri de değerlendirdi. Türkiye ekonomisinin şuan ki koşullarda dünya geneliyle kıyaslanmayacak derecede iyi yönde ilerlediğini belirten Gençoğlu, ekonomi kurmaylarının özellikle AB'deki ekonomik krizin Türkiye'ye yansımalarını en aza indirmeye yönelik aldığı tedbirlerin başarılı olduğunu söyledi.

2012 başlarında Türkiye ekonomisinde büyümenin yavaşlayacağı öngörüsüne bağlı olarak yaşanan endişenin, uygulanan başarılı reformlar sayesinde azaldığını hatırlatan Gençoğlu, "2012 yılında tüm ülkelerde büyümenin yavaşlayacağı genel bir kanıydı. Biz de bu süreçten geçiyoruz. Bu yıl ekonominin yüzde 4 civarında büyümesi bekleniyor ve dünyada yaşananlara baktığımızda bu tablo çok da kötü değil. Geride kalan 6 ay incelendiğinde dünya ekonomisindeki çalkantılı süreçte Türkiye yumuşak inişini başarmış görünüyor. Orta vadedeki bu yumuşak iniş ekonomik büyümenin sürdürülebilirliğinin de en iyi yansıması” dedi.

Gençoğlu, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Türkiye'nin 2012 yılı ilk çeyreğindeki yüzde 3.2 büyüme oranının, yılın tamamında da devam etmesi ve yüzde 4'lük büyüme hedefine ulaşılmasının en büyük temennileri olduğunu dile getirdi.

Cari açıktaki yavaşlama ümit verici

Son dönemde cari açığı azaltmaya yönelik birçok tedbir alındığına değinen Gençoğlu, cari açıkta bu yılki verilerin geçtiğimiz yılla kıyaslandığında iyileşme gösterdiğini kaydetti. Gençoğlu "Dış açık Mayıs'ta 8.6 milyar dolar oldu. 5 aylık açık da yüzde 18.9 düşüşle 35.6 milyar dolara indi. Cari açığın iyileşme trendine girmesi çok önemli bir gelişme. Öte yandan Mayıs 2011'de 51.8 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı 2012 Mayıs ayında yüzde 60.5'e yükseldi. Mayıs 2011'de yüzde 46.8 olan AB'nin ihracattaki payı da 2012 Mayıs ayında yüzde 36.2'ye geriledi. Bu durum AB'de yaşanan kriz ortamında alternatif pazarlara yönelik girişimlerin başarıya ulaştığının göstergesidir” diye konuştu.

Strateji ve Eylem Planı, Türkiye'nin ekonomisine yön verecek

Haziran ayı içerisinde Resmi Gazete' de yayınlanarak yürürlüğe giren ‘2023 Türkiye İhracat Stratejisi Eylem Planı'na ilişkin görüşlerini de açıklayan Gençoğlu, şunları söyledi:

"2023'te dünya ticaretinin 34.3 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Eylem Planı'nda, Türkiye'nin dünya ticaretinden aldığı 0.8 dolayındaki payın, 2023 yılında yüzde 1.46'ya yükseltilmesi hedefleniyor. Ayrıca ihracatın her yıl ortalama yüzde 11.7 artması öngörülüyor. 4'er yıllık 3 dönem halinde tasarlanan Strateji ve Eylem Planı, yürürlüğe giren Teşvik Paketi ve Yeni Türk Ticaret Kanunu ile birlikte Türkiye'nin dünya ekonomisindeki başarısını ve ihracat performansını üst sıralara taşıyacak araçlar olacaktır.”

Açıklamasında, Yeni Teşvik Paketi ve Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun; Türkiye'nin yeni bir ihracat seferberliği başlatmasını sağlayacak çok önemli basamaklar olduğunu nitelendiren Gençoğlu, ithalatı kontrol altına alacak, üretimi ve ihracatı cazip kılacak bu önlemlerle, Türkiye'nin güvenli liman arayan uluslararası büyük fonların yatırımlarını çekeceğini savundu.

Rekabetçiliğin sürdürülebilirliği açısından, dolar sepetinin 2.10'lar seviyesinde olması ve kesinlikle 2,05 altına düşmemesi gerektiğini vurgulayan Gençoğlu, ani düşüş ve yükselişlerin firmalar üzerinde ciddi baskı kurduğunu hatırlatarak, kuru belirtilen aralıkta tutmak için Merkez Bankası'nın bütün imkanlarını kullanmaya hazır gözüktüğünü de sözlerine ekledi.

Koordinatör Başkan Gençoğlu'nun verdiği bilgilere göre UİB'e bağlı birliklerin Haziran ve yılın ilk yarısındaki ihracatları şu şekilde gerçekleşti:

‘Otomotivde Haziran'da da düşüş var'

UİB'in ihracattaki lokomotif birliği olan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nin (OİB), Mayıs'taki yüzde 2'lik değer kaybının ardından Haziran ayında da ihracatı yüzde 10 düşüş gösterdi. OİB'in Haziran ayı ihracatı 1 milyar 437 milyon 887 bin dolar oldu. OİB'in yılın ilk 6 ayında da kaybı yüzde 4.70'i bulurken ihracat 8 milyar 865 milyon 494 bin dolar seviyesinde gerçekleşti. Öte yandan 1 Temmuz 2011'den bu yana yıllık bazda OİB ihracatı birönceki dönem verilerine göre yüzde 4.88'lik artışla 17 milyar 803 milyon 477 bin dolara yükseldi.

UTİB'de artış yüzde 10

İhracattaki istikrarlı yükselişini sürdüren Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Mayıs ayındaki yüzde 14'lük ihracat artışının ardından Haziran'da da yüzde 10.47 artış gerçekleştirdi. Haziran ayında 107 milyon 827 bin dolarlık ihracat yapan UTİB'in yılın ilk 6 ayında toplam ihracatı da geçen yıl verilerine göre yüzde 10 artarak 631 milyon 661 bin dolara yükseldi. UTİB'in yıllık bazdaki toplam artışı da yüzde 11.62 olurken ihracat 1 milyar 172 milyon 426 bin dolara tırmandı.

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin (UHKİB) ihracatı ise Haziran ayında yüzde 1 değer kaybıyla 47 milyon 622 bin dolar oldu. UHKİB'in yılın ilk 6 ayındaki toplam ihracatı da bir önceki yıla oranla yüzde 6 değer kaybıyla 253 milyon 309 bin dolar oldu.

Mamul de düşüş, Yaş Meyve Sebze de yüzde 50…

Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) de, Haziran ayını yüzde 1 düşüşle kapattı. UMSMİB'in Haziran ayı ihracatı 13 milyon 533 bin dolar olurken, 1 Ocak-30 Haziran dönemindeki toplam ihracatı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 azaldı ve 80 milyon 705 bin dolar seviyesinde gerçekleşti.

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB), UİB'e bağlı birlikler arasında Haziran'ı rekor ihracat artışıyla kapattı. Haziran'da ihracatını yüzde 50 artıran UYMSİB 17 milyon 532 bin dolara ulaştı. UYMSİB yılın ilk yarısında da 2011 yılına göre yüzde 5 artış gerçekleştirdi ve 44 milyon 713 bin dolarlık ihracata imza atmış oldu.

UİB üzerinden ihracat kaydı yapılan ve ‘diğer' başlığı altında listelenen sektörlerin ihracatıise Haziran ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 45'lik yükselişle 154 milyon 152 bin dolar oldu.


İlgili Fotoğraflar