UTİB DOSABSİAD TOPLANTISI

05.08.2011

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Yönetim Kurulu ile Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İşadamları Derneği (DOSABSİAD) toplantısı gerçekleştirildi.

5 Ağustos 2011 Cuma günü Uludağ İhracatçı Birlikleri merkez binasında gerçekleştirilen toplantıda tekstil sektöründeki önemli fuarlar hakkında sektörün stratejileri değerlendirildi. Uzun yıllardır karşılıklı işbirliği içinde olan ve verimli pek çok ortak proje gerçekleştiren Bursa'nın sanayi ve ihracattaki iki dev kuruluşun bu toplantısında Texbridge Fuarı da değerlendirildi. Fuarın UTİB desteği ile 10 yıl aradan sonra hak ettiği noktaya erişebileceği ifade edildi.

Tekstil sektörü 2023

Toplantıda 2008 2009 ve 2010 yıllarını kapsayan zorlu bir maratonun ardından tekstil sektörünün 2010 yılsonu itibarıyla Türkiye ortalamasının üzerinde bir performans sergilemesi ve yine sektörün 2011 yılı Nisan ayında da %36 Mayıs ayında ise %37 üzerinde artış kaydederek tüm zamanların rekorunu elde etmesi değerlendirdi. Bu bağlamda 2011 sonunda 8 milyar doların üzerinde tekstil ihracatı ve 3 milyar doların üzerinde ev tekstili ihracatı gerçekleştirilmesi ve bu başarının sürdürülebilir nitelikte devam ettirilmesinin önemi vurgulandı.

Toplantıda ayrıca dünya tekstil pazarının bugün 220-230 milyar dolar düzeyine, ev tekstili pazarının da 60-70 milyar dolar düzeyine yeniden yükselmesi ve ülkemizin toplam dünya tekstil pazarından %3 ve dünya ev tekstili pazarından da %5 pay alma başarıları değerlendirildi. Bu payların, ağırlıklı olarak orta ve üst segment ürünlerle almamızın önemine değinen UTİB Başkanı İbrahim BURKAY, bu verilerin sektörün dünyadaki kritik konumuna işaret ettiğini belirtti.

Türkiye Tekstil Sektörünün 2023 yılına gelindiğinde yüksek katma değerli ve moda / trend belirleme gücü olan bir ürün gamı çerçevesinde 20 milyar dolar üzerinde tekstil ihracatı yapabilme potansiyeline sahip olduğu ve ayrıca 5 yıllık yakın geleceğine de güvenle baktığı ifade edildi.

İthalatta korunma önlemleri ve ilave vergiler

Toplantıda ayrıca son birkaç yıldır özellikle Çin başta olmak üzere Uzak Doğu ülkelerinden yapılan yoğun ithalatın olumsuz etkilerinden söz edildi. Yurt içi pazara dönük ve damping niteliği taşıyan ithalata kısıtlama yapılmasının sektör menfaatine olduğu, bununla birlikte yurt içinde üretimi olmayan ya da yurt içi üretiminin iç talebi karşılama niteliği olmayan ürünlerin ithalatına vergi getirilmemesinin yerinde olacağı ifade edildi. Böylelikle sektörün mantıklı bir denge çerçevesinde korunacağı belirtildi. Sektörde 1990'lı yılların ilk yarısındaki gibi bir yükseliş döneminin tekrar yaşanmakta olduğu ve bu olumlu koşulların korunmasının önemine değinildi.

Genel anlamda mutabakat tesis edilen toplantı DOSABSİAD ve UTİB Yönetim Kurulları iftar yemeği ile son buldu.

İlgili Fotoğraflar