UTİB ULUSLARARASI AR-GE PROJE PAZARI ZİRVESİ BURSA'DA START ALDI

SAĞLIK BAKANI MÜEZZİNOĞLU:

"DÜNYANIN TÜKETTİĞİ TEKNOLOJİYİ ÜRETMELİYİZ”

UTİB VE BTSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI BURKAY:

"100 PROJE ÖNERİSİ SANAYİLEŞTİ”

TEKSTİL, AR-GE PROJELERİNİN MEYVELERİNİ TOPLAMAYA BAŞLADI

"UTİB Türkiye Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı Zirvesi” Bursa'da başladı. Zirvede tekstil ve konfeksiyonda nano teknolojilerden tıbbi tekstillere, koruyucu ve askeri tekstillerden taşıt tekstillerine kadar birçok alanda yarışan inovatif projeler ödüllendirildi.

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay, yarışmalara 2009 yılından bu yana toplam 2 bin proje önerisinden 100 kadarının sanayileştiğine dikkat çekerek, "Tekstilde Ar-Ge projelerinde artık meyveleri toplamaya başladık” şeklinde konuştu.

Zirveye katılan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da Türkiye'nin hedeflerine dikkat çekerek, "İleriye gidebilmek için dünyanın tükettiği teknolojiyi bizim de üretmemiz gerek. Bunu, hayal ettiklerini üreten gençlerimizle başaracağız” dedi.

Akademinin aklıyla sanayicinin girişimci ruhunu bir araya getiren "UTİB Türkiye Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı Zirvesi”nin 8'incisi Bursa'da başladı. İki gün sürecek zirvede tekstil ve konfeksiyonda nano teknolojilerden tıbbi tekstillere, koruyucu ve askeri tekstillerden taşıt tekstillerine kadar birçok alanda yarışan inovatif ürünler de ödüllendirildi. Zirvenin önemine değinen Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) ve aynı zamanda Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ile etkinliklere katılan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, gençlerin hayal ettiklerini hayata geçirmeleri ile hedeflenen başarının yakalanabileceğine değindiler.

UTİB'in 2009'dan beri organize ettiği, BTSO ve BEBKA Organizasyon Ortaklığı, TÜBİTAK TEYDEB destekleri, yerli ve yabancı üniversite ve enstitülerin işbirliği ile düzenlenen zirvede ayrıca eşzamanlı olarak 13-14 Mayıs 2016 tarihlerinde ilk kez "AR-GE Proje Pazarı Lif ve Polimer Araştırmaları Sempozyumu” da gerçekleşecek. Etkinliklerde birçok uluslararası ve ulusal konuşmacı katılarak panel ve konferanslarda tekstil ve konfeksiyonda en son gelişmeleri inovatif yaklaşımlarla gündeme getirdiler.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin, Ar-Ge Proje Pazarı Zirvesi'nin sektörlere örnek olduğunu hatırlatan UTİB ve BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, "UTİB olarak, 2009 yılından bu yana düzenlediğimiz etkinliğimiz Türkiye'de bir ilk. Bu ve benzeri faaliyetler Türkiye'nin geleceğine yapılan önemli bir yatırımdır” diye konuştu

Türkiye'nin geleceği için Ar-Ge ve inovasyonun önemini anlatan Burkay, "Sanayide yüksek katma değerin sağlanması için günümüzde iki kavramın üzerinde dikkatle duruyoruz. Ar-Ge ve İnovasyon. Bu çerçevede etkinliğimizde ülkemiz başta olmak üzere, ABD, Almanya, İspanya, Belçika, Çin, Fransa, Yunanistan, İtalya, Pakistan, Portekiz, İngiltere, Hindistan ve Güney Kore'den üniversite öğretim üyeleri ve Ar-Ge Merkezleri ile Teknopark araştırmacılarını bir araya getirdik ve pozitif gelişmeler için çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

2009'DAN BU YANA 2 BİN PROJE BAŞVURUSU ALDIK

"2023'te milli gelirin yüzde 3'ünün Ar-Ge' ye ayrılması, bunun yüzde 2'sinin özel sektör tarafından gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Bu hedefler gelişmiş ülkeler seviyesini yakalamak için önemli bir itici güç” diyen Burkay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yüksek teknolojili ve katma değerli üretim hedeflerinde başarıya ulaşmanın yolu genç kuşağın ilgisini ve farkındalığını stratejik sektörlere yönlendirmekten geçiyor. Etkinliğimiz aracılığıyla öğrenci ve yeni mezunlarımızın sektörle ilgili önemli bilgiler elde etmelerini ve vizyon kazanmalarına yardımcı oluyoruz. BUTEKOM ve Proje Pazarı etkinliğimizde yalnızca bu sene içinde 300 civarı proje önerisi aldık. 2009 yılından bu yana da toplam 2 bin proje önerisi bizlere sunuldu. Bugüne kadar 100 civarı önerinin sanayi projesi haline gelmesinden dolayı çok memnunuz. Bu uzun süreli maraton koşularında çalışmalarımızın meyvelerini birlikte toplamak hepimize gurur veriyor” dedi.

Bursa Valisi Münir Karaloğlu 8 yıldır düzenlenen Ar-Ge proje pazarı etkinliklerinin kente değer kattığını söyleyerek, "BTSO Yönetim Kurulu Başkanımız İbrahim Burkay'ın önderliğinde başlayan bu etkinlikler, diğer sektörlerimiz için de iyi bir örnek teşkil ediyor. UTİB Ar-Ge Proje Pazarı'nın hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

"HAYAL ETTİĞİNİ ÜRETEN GENÇLERLE BAŞARACAĞIZ”

Etkinliklere katılan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da geçmişte daha çok birilerini takip eden bir sürecin yaşandığına dikkat çekti ve gündeme taşıdıkları Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşmayla bu sürecin değişmesi gerektiğine değindi. Dünyada Türkiye'nin, Türkiye'de de Bursa'nın tekstil alanında çok önemli bir yere sahip olduğunu hatırlatan Bakan Müezzinoğlu, "150 milyar liralık tekstil ve konfeksiyon sektörlerinde Türkiye dünyada 7. sırada. Bursa'nın bunda payı büyük. Daha da ileriye gidebilmek için dünyanın tükettiği teknolojiyi bizim de üretmemiz gerek. Bu yolda başarılı olabiliriz. Bursa da burada teknoloji ve altyapı olarak önemli bir yere sahip. Tekstilden otomotive dünyanın önemli merkezi olacak. Hayal ettiklerini üreten gençlerimizle başaracağız” diye konuştu.

TÜRKİYE YATIRIM İÇİN KORKMAMALI

Sektörün önde gelen tekstil makine firması liderlerinden Oerlikon Barmag firmasının temsilcisi Oliver Lemke de dünyadaki iplik üretimliyle insan yapımı lifler konularındaki son gelişmeleri anlattı. Tekstilde en önemli unsurların Ar-Ge ve inovasyon olduğunu belirten Lemke, "İnovasyon için para harcamak gerekiyor. İplik üretiminde yaptığımız araştırmalarla fark yaratıyoruz. Müşterilerimiz artık para kazanabilecekleri fırsatlar arıyorlar. Biz onlara çözümler üretiyoruz. Çin'in tekstil alanında müşterileri her geçen gün artıyor. Bunun için acil önlem aymalıyız. Türkiye de bunun için harekete geçmeli ve yatırım için korkmamalı. Çevre de düşünülerek gelecekte insan yapımı liflere ihtiyaç artacak. Bu alanlara önem vermeli” diye konuştu.

ÖDÜLLER SAHİBİNİ BULDU

Süleyman Demirel Üniversitesi, Ar-Ge Proje Pazarı Yarışması'na en fazla proje ile katılması nedeniyle ödülünü Bakan Müezzinoğlu, Bursa Valisi Münir Karaloğlu ve UTİB Başkanı Burkay'ın elinden aldı. Etkinliklerde ayrıca Martur Otomotiv, Kordsa, Yünsa, Sun Tekstil, Organik Kimya, Korteks, Akbaşlar Tekstil, Kipaş Mensucat, Soyteks Tekstil, Nobel Tekstil, Politeks ve Apaydın Tekstik de İnovaLİG ödüllerinin sahibi oldu.

Cuma günü de birbirinden önemli konuşmacılara ev sahipliği yapacak etkinlik kapsamında ayrıca Cumartesi günü de devam edecek olan Uluslararası Lif ve Polimer Araştırmaları Sempozyumu gerçekleştirilecek.

İlgili Fotoğraflar