UYMSİB ‘BURSA SİYAH İNCİRİNİ KORUYALIM' TOPLANTILARINI GERÇEKLEŞTİRDİ…

7 Ekim 2014


- BURSA SİYAH İNCİRİNE UYMSİB MERCEĞİ…

- UYMSİB YÖNETİM KURULU BAŞKANI DR. SALİH ÇALI: TARIM İLAÇLARININ İNCİRE BULAŞMASI ÖNLENMELİ…

BURSA - Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB), ‘Bursa Siyah İncirini Koruyalım' çalışmaları kapsamında, Ekim ayının ilk haftasında, 2014 incir sezonunun değerlendirildiği 3 toplantı gerçekleştirdi. Bursa Siyah İncirinin korunması konusunun ele alındığı toplantılarda konuşan UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı, tarım ilaçlarının incire bulaşmasının engellenmesi gerektiğini vurgulayarak, ihracatçının da üreticinin yanında olacağını söyledi.

UYMSİB, Bursa'nın Siyah İncirini mercek altına almaya devam ediyor. 2014 yılında Bursa Siyah İncirinde 40 milyon dolarlık ihracat hedefi koyan UYMSİB, Nilüfer, Mudanya ve Osmangazi İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri ve ilçe Belediyeleri, üretimin yapıldığı köy muhtarları ve incir üreticileri ile bir araya gelerek, 2014 incir sezonunu değerlendirdi.

Toplantılarda, UYMSİB'in Bursa Siyah İnciri ile doğrudan ilgili 5 projesi olduğunu dile getiren Dr. Salih Çalı, katılımcılara UYMSİB'in incir ile ilgili çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Denetimler üst düzeyde yapılmalı…

UYMSİB'in Bursa Siyah İncirinin korunması ile ilgili önlemleri olduğunu dile getiren Dr. Çalı, tarım ilaçlarının incire bulaşmaması konusunda çok dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Denetimlerin üst düzeyde yapılması gerektiğinin altını çizen Dr. Çalı, bu seneki olumsuz hava koşullarının incirde bir takım sorunlara yol açtığını da sözlerine ekledi.

2014 yılında yaşanan düzensiz yağmurların incirde kalite kaybına sebep olduğunu da söyleyen Dr. Salih Çalı, "Üreticilerin çevre temizliği konusuna odaklanması gerekiyor. İlaçlama yöntemi bizler için en son çaredir. İlaçlamaya gelene kadar 7-8 çeşit koruma yöntemi vardır. İlk önce alınması gereken kültürel önlemlerdir. Çevre ve halk sağlığı ön plana çıkarılmalıdır.” dedi.

Üreticinin sorumlulukları…

İncirin korunmasında üreticilerin de bazı sorumluluklar alması gerektiğini kaydeden Dr. Çalı, bahçelerin çok iyi temizlenmesi ve ilek torbalarının işi bittikten sonra toplanması, uzun süre ağaçlarda kalmamasına özen gösterilmesi gerektiğini ifade etti.

Bahçe sahiplerinin bu konularda bilinçli olmasının önemine işaret eden Dr. Salih Çalı, "Temizlik konusunu fazla önemsememekten kaynaklı bazı sıkıntılar olabiliyor. Bu tarz problemleri ortadan kaldırmak adına bahçe sahiplerinin, muhtarların bilinçlenmesi gerekiyor. UYMSİB olarak bizler, önümüzdeki günlerde bu konu ile ilgili çalışmaları başlatacağız” diye konuştu.

Pas hastalığı konusunda önlemler…

Pas hastalığı ile ilgili de konuşan Dr. Çalı, "Nilüfer, Mudanya ve Osmangazi ilçelerinde son zamanlarda temizlik sorununun yanı sıra, pas hastalığının da ortaya çıktığını görüyoruz. Pas hastalığında alınacak önlemlerin en başında budama vardır. Nemli ortamlarda daha çok gelişen pas hastalığında havalandırmanın büyük önemi vardır.” şeklinde konuştu.

İhracatçının her zaman üreticinin yanında olacağını da vurgulayan Dr. Salih Çalı, incirde ruhsatlı bir ilacın olmamasının iyi değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi.

İlgili Fotoğraflar