UYMSİB İSPANYA'DA DÜZENLENEN 7. KİRAZ SEMPOZYUMU'NA KATILDI…

13.07.2013


İspanya, kiraz üreticileri için çok önemli bir sempozyuma ev sahipliği yaptı.

23-27 Haziran'da düzenlenen UYMSİB Başkanı Dr. Salih Çalı'nın da katıldığı, Uluslararası 7. Kiraz Sempozyumu'nda 3 gün sözlü ve poster sunuşları, 1 gün de teknik gezi yapıldı. Başkent Madrid'e 3 saat uzaklıkta bulunan Plasencia'da düzenlenen sempozyumda ıslah-genetik ve biyokimya, floral biyoloji, anaç ve çeşitler, çoğaltım, üretim ve bahçe yönetimi, toprak ve su yönetimi ile mineral beslenme, fizyoloji ve bitki gelişimi, zararlı ve hastalık yönetimi, işleme ve hasat sonrası teknoloji, kalite-besin ve fonksiyonel özellikler ile ekonomi konuları işlendi.

TÜRKİYE'DEN SADECE 4 KİŞİ…

Etkinlikte Türkiye'yi temsil eden isimlerden biri olan Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı; bahsi geçen konuların yanı sıra işleme, paketleme ve yetiştiricilik konularında faaliyet gösteren ve sempozyumun sponsoru olan yaklaşık 10 teknoloji şirketinin de tanıtım yapıp stant açarak görsellerini sunduklarını söyledi. Kiraz üretiminde dünyada birinci olan Türkiye'nin, 19 Mayıs Üniversitesi'nden 2 profesör ve UYMSİB'den 2 kişi olmak üzere toplam 4 kişiyle katılmasının manidar olduğunu da vurgulayan Çalı, "Bu tür toplantılar özellikle çok iddialı olduğumuz ürünlerde ıslah, yetiştiricilik, yeni teknolojilerin takibi, anaç ve çeşitlerle ilgili uzun vadeli programların çalışılması ve uluslararası düzeyde takibinin yanı sıra çeşitli işbirliklerinin alt yapısının oluşturulması bakımında çok yararlıdır” dedi.

30 ÜLKEDEN 300 KATILIMCI

Sempozyumun kapanış oturumunda 30 ülkeden yaklaşık 300 katılımcının olduğunu dile getiren Salih Çalı, "Dünyanın dört bir yanından çok sayıda üniversite ve araştırma kuruluşunun ağırlıklı olarak temsil edildiği ve kirazın çeşitli konulardaki araştırmalarının sunulup tartışıldığı sempozyumda ABD, Şili, İspanya, Fransa ve İtalya öne çıkan ülkeler oldu. Kirazda ön plana çıkan ülkelerin gelecek 10-20 yılda oluşturacakları kiraz ıslah ve geliştirme projelerinin ipuçları bu tür sempozyumlarda ortaya çıkar. Kirazda budama, hasat, işleme ve paketleme başta olmak üzere her aşamada teknolojik gelişmeler de ayrıca dikkati çekmektedir” diye konuştu.

"İLAÇLAMA, KAYIPLARA YOL AÇABİLİR”

Türkiye için kısa vadede acilen üzerinde durulması gereken konuların olduğunu da ifade eden Salih Çalı, "Sirke sinekleri grubunda olan ve şeftali, nektarin, kayısı, kiraz, üzüm, üzümsü meyveler gibi çok sayıda bitkide konukçu olan Drosophila Suzuki adlı zararlıya Japonya, Çin, Kore, Hindistan ve ABD'den başka İspanya, Fransa, İtalya, Almanya, Hollanda ve Belçika gibi Batı, Orta ve Kuzey Avrupa ülkelerinde de rastlanılıyor. Ayrıca Balkan ülkelerinde de görülmektedir. Yıl içinde uygun koşullarda 15 döl verebilen bu zararlının ülkemize bulaşmaması için her türlü önlemin alınması büyük bir önem taşımaktadır. Ülkemizde bulaşma durumu olduğu takdirde bu zararlıya karşı kullanılabilecek ilaçlama masrafları, çevreye verilecek zarar ve ilaç kalıntı riskinin artması gibi çok çeşitli ve büyük kayıplara yol açacaktır. ABD'de 3 yıl önce yapılan bir tahmine göre söz konusu zararlının ABD'ye bulaşmasının bedeli en az 500 milyon dolar olduğu ifade edilmiştir” diye konuştu.

"SAPSIZ KİRAZ?”

2017'de yapılacak 8. Kiraz Sempozyumu'nun yeri için ABD, Tanzanya ve Japonya'nın yarıştığını nihayetinde oyların yarısını alan Japonya'da karar kılındığına da dikkati çeken Salih Çalı, "Sapsız kiraz üretiminin arttığı bazı ülkelerde ve budama, işleme-paketleme aşamalarındaki araştırmaların yapılması ve teknolojilerin buna göre yönlenmesi gelecekte sapsız kirazın daha da ön plana çıkacağı imajını vermektedir. Toplantının yapıldığı bölge televizyon kanalı Extramadura bölge TV'si ile yapılan röportajda ülkemiz kiraz üretimi hakkında kısa bilgiler verildi. 26 Haziran 2013'te Valle Jerte'de yapılan teknik gezide kiraz (bölgede kestane, zeytin de yaygınolarak yetiştirilmektedir) bahçelerinde incelemelerde bulunulmuş, bölgedeki araştırma istasyonunda yürütülen denemeler hakkında sempozyum katılımcılarına da bilgi verildi. Ayrıca bölge kirazını üreten 7 kooperatifin ortaklığıyla işletilen (günlük 400 ton kiraz işleme kapasitesine sahip) tesiste incelemelerde bulunuldu” dedi.

"YOĞUN KATILIM GEREKİYOR”

Sempozyumun her bakımdan yararlı olduğunun altını çizen Salih Çalı, "Özellikle ülkemizin önümüzdeki 5-10-20 yıllık süreçte uluslararası anaç ve çeşitler, üretim ve bahçe yönetimi, işleme ve hasat sonrası teknoloji, kalite, Drosophila Suzukii adlı zararlı ve sapsız kiraz konularındaki gelişmeler öncelikli olarak kayda değerdir. Ayrıca, 2017'de Japonya'da yapılacak Kiraz Sempozyumu'na ülkemizden kirazla ilgili bilim insanlarının, araştırmacıların ve sektörde uluslararası boyutta çalışan ihracatçılar ile diğer ilgili tüm kesimlerin yoğun katılımının gerçekleşmesi her bakımdan yararlı olacaktır” ifadelerini kullandı.

İlgili Fotoğraflar