UZAY ÇAĞI TEKSTİLLERİ SEKTÖRÜN HUZURUNDA

 

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) tarafından 6. kez düzenlenen Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı birbirinden ilginç projelerle kuruldu.

 

248 farklı teknik tekstil projesinin içinde; zayıflatan kumaşlar, sensörlü askeri giysiler, tehlikeli sporlar için kullanılan kıyafet kumaşları, bebeklerin gaz sorununu çözen ve vücut ısısını ölçebilen kumaşlar, işitme engelliler için ses algılayan kumaşla kaplı direksiyon ve görme engelliler için akıllı kıyafetler ön plana çıktı.

 

Proje pazarı kapsamında, ilk kez düzenlenen Türkiye Tekstil İnovasyon Ligi Şampiyonluğu'nu Kordsa Global'in kazandığı açıklandı.

 

UTİB ve BTSO Başkanı İbrahim Burkay: "2009 yılından buyana öncü olduk. 1.158 farklı projenin sunumunu gerçekleştirdik ve bunlardan 81 tanesinin, 20 milyon liralık destek almasını sağladık”

 

 

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) tarafından düzenlenen, Ekonomi Bakanlığı, TİM, BTSO ve BEBKA'nın desteklediği "Türkiye Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı” 6. kez dünyanın dört bir yanından gelen ve sergilenmeye değer bulunan 248 farklı proje ile Bursa'da kapılarını açtı.

İki gün boyunca açık kalacak pazara, sektör profesyonellerinin yanısıra yerli ve yabancı akademisyen, öğrenci, bilim adamı, yatırımcı ve firma temsilcisi katıldı. Proje pazarında sergilenen teknik ve forksiyonel tekstiller; Taşıt Tekstilleri, Ev Teknik Tekstilleri, İnşaat Tekstilleri, Koruyucu ve Askeri Tekstiller ve Fonksiyonel Giyim Tekstilleri olarak sınıflandırıldı.

Açılış töreninde konuşan UTİB ve BTSO Başkanı İbrahim Burkay, 6 yıl önce başlattıkları proje pazarı ile tüm sektörlere örnek olduklarının altını çizdi. Katma değeri yüksek ve inovatif ürünlerin araştırılıp geliştirilmesiyle bir üst lige çıkılabileceğine dikkat çeken Burkay, "Araştırmadan, geliştiremeyiz. Geliştirmeyince de küresel ölçekte rekabet edemeyiz. Proje pazarımız bu vizyonun bir sonucu” dedi.

 

Burkay, Türkiye'nin Ar-Ge'ye ayırdığı kaynağın son 10 yılda düzenli olarak artmasının sevindirici olduğunu söyledi. Bu anlamda gelişmiş ülkeler seviyesine çıkmayı arzuladıklarını ifade eden Burkay; büyüme, gelişme ve cari açık gibi konularda faktör verimliliğinin önemine dikkat çekti.

 

6 yılda 1.158 proje fırsat buldu

İbrahim Burkay konuşmasında, proje pazarının 6 yıllık öyküsünden de bahsetti. Teknik ve fonksiyonel tekstillerde ulusal ve uluslararası projeleri yatırımcılarla buluşturmak ve sektöre kazandırmak amacıyla başlattıkları çalışmalarda; 67 ulusal proje ile yola çıktıklarını hatırlatan Burkay; bu yıl yapılan etkinliği ulusal ve uluslararası toplam 343 projenin başvurduğunu söyledi. Burkay, geçen 6 yılda 1.158 farklı projenin kendisini sektör profesyonellerine ve yatırımcılara anlatma fırsatı yakaladığını açıklayarak, "Son 5 yılda sergilenen projelerden 81 tanesi ilgi gördü ve yaklaşık 20 milyon liralık maddi destek alarak uygulama için adımları atıldı. Hedefimiz bu rakamları çok daha yukarılara çekebilmek” dedi.

 

Şampiyon Kordsa

Proje Pazarı'nda bu yıl ilk kez, Türkiye Tekstil İnovasyon Ligi'ne katılan firmalara ödülleri verildi. Ligde yer alan ve ilk 10'a giren firmaların yanısıra, Kordsa Global firması, sektörel anlamda ilk kez düzenlenen bu ligin şampiyonu oldu ve kupasını aldı. Ayrıca, etkinlik kapsamında düzenlenen tasarım yarışmasına en fazla katılım sağlayan 9 Eylül Üniversitesi ve Proje Pazarı'na en fazla proje gönderen Süleyman Demirel Üniversitesi de ödüllendirildi.

 

Ünlü Türk modacı Bora Aksu pazarda

İki gün sürecek proje pazarının ana konuşmacıları Londra'da yaşayan ünlü Türk modacı Bora Aksu ve Eurotex Tekstil Hazır Giyim Platformu Genel Sekreteri Lutz Walter oldu.

Aksu, "Tasarımcı Olmak”, Eurotex Genel Sekreteri Walter de "İnovasyon ve Ar-Ge” başlıklı birer sunum yaptılar.

 

İlgi çeken projeler

Ar-Ge Proje Pazarı'na sunulan projelerin ana amacı, sektör yatırımcıları tarafından ilgi çekici ve üretilebilir bulunmak. Bu nedenle proje sahipleri, projelerinin maliyetten üretim süresine kadar tüm aşamalarını detaylı olarak sunuyor ve teknik özelliklerle bir sunum haline getiriyor. Bu yıl yapılan pazara yerli ve yabancı 343 proje başvurdu ve bunlardan 248 tanesi kendine pazarda bir yer buldu. Katılımcıların ilgisini çeken bazı projeler şöyle:

-Çevreci ve metal parlatıcı kumaşlar

-Görme engelliler için akıllı kumaşlar

-İşitme engelliler için ses algılayan kumaşla kaplı direksiyon

-Bebeklerde gaz sancısını azaltan kumaş

-Vücut ısısı ölçebilen kumaşlar

-Anti-stres taşlarla tasarlanmış kumaşlar

-Yeni nesil hafif kurşun geçirmez kumaşlar

 

 

Pazar 2 gün sürecek

Bursa Merinos Kültür Merkezi'nde başlayan proje pazarı, 2 gün boyunca açık kalacak. Katılımcılar, projelerin tamamını inceleyebilecek ve sahiplerinden detaylı bilgi alabilecek. Aynı zamanda eşzamanlı olarak yerli ve yabancı konukların yeralacağı workshop çalışmaları gerçekleştirilecek. Etkinlik kapsamında tasarım yarışması ödülleri de sahiplerini bulacak.


 

İlgili Fotoğraflar