OTOMOTİV PROJE PAZARI VE TASARIM YARIŞMASI'NDA GELECEĞİN OTOMOBİLLERİNİ YARATACAK FİKİRLER YARIŞTI, ÖDÜLLER TÜRKİYE'NİN DÖRT YANINA DAĞILDI...

24.05.2012


T.C Ekonomi Bakanlığı himayelerinde ve Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) koordinatörlüğünde, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından Türkiye'de ilk kez düzenlenen "Otomotiv Proje Pazarı ve Tasarım Yarışması” ödülleri, 17 Mayıs'ta, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen ödül töreniyle sahiplerini buldu.

Sabah "Proje Pazarı Yarışması” ve akşam "Otomotv Tasarım Yarışması” için düzenlenen iki ayrı törende, kazanan yarışmacılar ödüllerini Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, OİB Başkanı Orhan Sabuncu, TAYSAD Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Düdaroğlu ve OİB Yönetim Kurulu Üyeleri Cengiz Kabatepe ile Ali Kerem Alptemoçin'in elinden aldı.

Geleceğin otomobillerini yaratacak fikirler değerlendirildi, toplam 36 proje ödüllendirildi...

Geleceğin otomobillerini yaratmak üzere, yenilikçi projeleriyle yarışmaya katılan onlarca profesyonel, akademisyen ve öğrencinin tasarımları arasından seçilen 36 proje ödüle layık bulundu.

Komponent bazında; Ergonomi, Yenilenebilir Enerji - Çevre, Emniyet, Mekanik Fonksiyonellik olmak üzere 4 kategoride değerlendirilen yarışmalarda kulanım kolaylığı sağlayan yeni nesil navigasyon cihazlarından, şehir içi araç paylaşım sistemlerine, elektrikli araçlar için enerji kaynaklarından, fiziksel engelliler için ulaşım araçlarına kadar bir çok yenilikçi fikir ödüllendirildi.

Katılımın, Türkiye'nin dört bir yanına dağılmış olması, ülke çapında yaratıcı bireyleri keşfetmek ve sanayiye kazandırmak açısından umut verici bulundu.

Her iki yarışmada toplam 228.000 Türk Lirası para ödülü sahiplerini bulurken, Otomotiv Tasarım Yarışması'nda dereceye giren 2 tasarımcı da T.C. Ekonomi Bakanlığı'nın desteğiyle 2 yıllık yurtdışı eğitimi kazandı.

Birincilik Ödülüne Layık Görülen Projeler...

Proje Pazarı Yarışması Ödülleri:

Ergonomi kategorisinde, Koç Üniversitesi, Makina Mühendisliği'nden Enes Selman Ege ve Erdem Kundakçıoğlu "Titreşen Direksiyon” adlı projeleriyle 1.lik ödülüne layık görüldü. Sistem, araçta bulunan navigasyon cihazından gelen komutları direksiyona iletiyor ve direksiyonda hissedilen titreşim sayesinde yapılması gereken manevra hakkında sürücüye bilgi veriyor.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Endüstri Ürünleri Tasarımı öğrencisi Uğraş Akpınar'ın tasarladığı "SOPRANNO Solar Panelli Otomobil Güneşliği” adlı tasarım Yenilenebilir Enerji ve Çevre Kategorisi'nin 1.si oldu. Tasarım, kullanıcısına otomobili park halindeyken solar panel hücreleri sayesinde cep telefonu, MP3 Player, el süpürgesi gibi şarj edilebilir ürünler için enerji sağlıyor ve konvansiyonel güneşlikleriyle araç içerisine güneş ışınlarının girmesini engelliyor.

Emniyet kategorisinde, yol kusurlarında meydana gelen kazaların önlenmesi için güzergah üzerindeki yol kusurunu, GPS aracılığıyla belirleyen ve sorunlu koordinata belirli bir mesafe (Örneğin:200 metre) yaklaşıldığında sürücüyü uyarmasını sağlayan "Akıllı Yol” projesiyle, Fırat Üniversitesi, Otomotiv Öğretmenliği bölümünden Mustafa Kar, Mehmet Fırat ve Yaşar Şahin, 1ilik ödülünün sahibi oldu.

Mekanik - Fonksiyonellik kategorisinin 1.leri, Sakarya Üniversitesi, Elektrik Mühendisliği bölümünden Fatih Pıtır ve Mete Mercan ise projelerini hafif ticari araçlara yönelik hazırladı. Tasarladıkları "Hafif Ticari Araçlara Yönelik Elektronik Kontrollü Hava Süspansiyon Sistemi” ile mevcut makaslı (yaprak yaylı) veya helezon yaylı süspansiyon sistemlerinin yerine, tamamen elektronik olarak kontrol edilen, elektro-mekanik veya ultrasonik sensörler sayesinde araç seviyesini hassas şekilde ölçerek araç seviyesini belirlenen seviyede sabit tutan, dengesiz yüklemelerde bile yola paralel araç seviyesini sağlayan havalı süspansiyon sistemi geliştirilmesi ve bu sistemin, hafif ticari araçlar üzerine entegre edilmesi amaçlanıyor

Otomotiv Tasarım Yarışması, Profesyonel Kategorisi ödülleri:

Ergonomi Kategorisinin 1.si, uzun yol yolcu otobüsleri için tasarlarlanan, konfor, güvenlik ve işlevselliği bir arada sunan "Konfor” ismini verdiği yolcu koltuğu projesiyle, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümünden Gökhan Ertürk oldu.

Yenilebilir Enerji ve Çevre kategorisinin 1.si ODTÜ, Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümünden Emre Çağlar, yeni nesil bir şehir içi ulaşım sistemi tasarladı. Gün geçtikçe genişleyen şehirler ve insanoğlunun hızlanan yaşam tarzı üzerine ulaşım konusunu yeni baştan düşünerek bir sistem yaratan MODO "Şehir İçi Araç Paylaşım Sistemi” ile üyelere verilecek olan taşınabilir bilgisayar, araç içerisindeki dashboard kısmına yerleştirildiğinde hem gösterge paneli ve navigasyon olarak kullanılabiliyor, hem de sistemle haberleşerek aracın çalıştırılabilmesini sağlıyor. Elektrik motorlu MODO ile araç istenilen yerden alınıp şehir içerisinde herhangi bir noktada bırakılabiliyor.

Emniyet Kategorisi 1.si, Doğu Akdeniz Üniversitesi, Makina Mühendisliği bölümünden Can Akgün, "Risk Uyarı Sistemi” adlı projesiyle acemi veya uzman her türlü sürücünün anlık olarak sürüş stili ile alakalı değerlendirme ve derecelendirme yaparak, sürüş stilinde oluşabilecek hata vb. yalnış hareketlerde aksiyonun risk derecesine göre kokpitteki (yeşil-turuncu-kırmızı) gösterge yardımı ile sürücüyü uyarıyor ve sürücünün önlemini almasını sağlıyor.

Gazi Üniversitesi, Kalıp Öğretmenliği bölümünden Gazi Özcan Doğan, Ali Nihat Güler, Törehan Şimşek, Engin Erdemir, Ahmet Can Gündüz ve Mürsel Yılmaz'ın hazırladığı "Banjo Destek İlavesi İle Güçlendirilmiş Diferansiyel Kovanı” projesi ile Mekanik Fonksiyonellik kategorisinin 1.si oldu. Projeyle, ağır yük taşıyan ticari kara taşıtlarında yaygın olarak kullanılan diferansiyel kovanlarını daha hafif yapılabilmesi için, gövde üzerinde form verilerek oluşturulan banjo destek ilaveleri ile güçlendirilmiş özgün bir diferansiyel kovanının tasarlanması amaçlanıyor.

Otomotiv Tasarım Yarışması, Öğrenici Kategorisi ödülleri:

ODTÜ, Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencisi Utku Civelek, Ergonomi kategorisinin 1.si seçilen "Arabamız” projesiyle, otomobillerin aile veya şirket üyeleri tarafından ortak kullanımı sırasındaki sorunları çözmek için aracın güvenlik ve ergonomi ayarlarını kişiye göre değiştiren, tek anahtar peşinden koşma derdine son veren, aynı aracın farklı anahtarlarla etkinleştirilen farklı ayarlarda kullanılmasını sağlıyor.

Yenilenebilir Enerji ve Çevre Kategorisi'nin 1.si Okan Üniversitesi, Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü öğrencisi Gürkan Gürbey, elektirikli araçlara yönelik hazırladığı "Güneş Panelli Tente” projesiyle elektrikli araçların güneşli havalarda gerekli enerjiyi istedikleri yerde kendi başına yüklemelerini sağlıyor.

Mekanik Fonksiyonellik kategorisinde 1. olan Marmara Üniversitesi, Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü öğrencisi Akın Kayıket, tasarladığı "Özgür Kapı” projesiyle kullanıcının bagaj kapısını istediği taraftan açmasını sağlıyor. Yük transferinin rahat olması için araçla dar sokaklarda manevra yapmak ya da yürüme mesafesini uzatmak yerine "Özgür Kapı” adlı tasarım ile bagaj kapısı istenilen üç tarafın birinden açılabiliyor.

Emniyet kategorisinin 1.leri İzmir Ekonomi Üniversitesi, Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencileri Zikrullah İnce, Mert Önderoğlu, Gizem Gündüz, Merve Çopur ve Muhlise Fakıoğlu ödüllerini "Fiziksel Engelliler İçin Ulaşım Aracı” projesi ile aldı. Fiziksel olarak yürüme engelli kullanıcıların güvenli ulaşımını kolaylaştıracak şekilde aracı yeniden tasarlayan ekip, kullanıcıların daha konforlu ve güvenli bir şekilde ulaşımlarını ve sosyal yaşama daha kolay adapte olmalarını kolaylaştırmayı amaçlıyor.

İlgili Fotoğraflar