TARIM SEKTÖRÜNDE REKABETÇİLİĞİN ADRESİ ‘İYİ TARIM UYGULAMALARI'

5MART 2012

 

İYİ TARIMUYGULAMALARI UİB'DE ELE ALINDI

UMSMİB BAŞKANVEKİLİ ÖZKAN KAMİLOĞLU: İYİ TARIM UYGULAMALARI BİR TERCİHTEN ZİYADE ARTIKZORUNLULUK

BURSA / Pazardaki çetin rekabet koşullarında, tarım sektörüaçısından önemi giderek artan ‘İyi Tarım Uygulamaları' Uludağ Meyve SebzeMamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) tarafından düzenlenen seminerde tümyönleriyle ele alındı.

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Genel Sekreterliği'nde düzenlenen ve Tarımİl Müdürlüğü yetkilileri, Uludağ Üniversitesi'nden akademisyenler ve BureauVeritas Gözetim Hizmetleri temsilcilerinin sunumlar yaptığı toplantıda, ‘İyiTarım Uygulamaları' hakkında üretici ve ihracatçılar bilgilendirildi.

Toplantınınaçılışında söz alan UMSMİB Başkan Yardımcısı Özkan Kamiloğlu, ‘UluslararasıRekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Tebliği' çerçevesinde üyelerininrekabet güçlerini artırmak amacıyla Birlik olarak aralıksız çalıştıklarınısöyledi. Tebliğin sağlayacağı destekler kapsamında firmaların eğitim vedanışmanlık ihtiyaçlarının tespit edilerek, bu ihtiyaçlar doğrultusundayurtdışı pazarlama ve alım heyetlerinin gerçekleştirilebileceğini belirtenÖzkan Kamiloğlu, iyi tarımyöntemlerini uygulayan ve uygulamayıdüşünen firmalara desteğe hazır olduklarını ifade etti.

İYİ TARIMUYGULAMALARI BİR TERCİHTEN ZİYADE ARTIK ZORUNLULUK

Günümüzrekabet koşullarında çok önemli bir faktör halini alan iyi tarım uygulamalarınaadapte olmanın, bir tercihten ziyade zorunluluk halini aldığını kaydedenKamiloğlu, tarımsal üretimin sistemli hale gelmesi, ekonomik açıdan karlılık veverimlilik ile insan sağlığı ve çevrenin korunması açısından iyi tarımuygulamalarının şart olduğunu dile getirdi.

Bu uygulamaların,uluslararası tarımsal ticarette müşteriler ve tedarikçiler arasında ortak birzeminin oluşmasına da yardımcı olduğunu vurgulayan Kamiloğlu, "Dış pazardaürünün fiyatı kadar kalitesi ve güvenirliliği de önemli. İyi tarım uygulamalarıürünün güvenilirliğini ve kalitesini artırdığı için dahakolay ihracatyapmaimkânı sağlar. Rekabet gücününve pazarlama imkânlarınıngelişmesi sayesinde üreticiler daha fazla kazanç elde etmeye başlayacaktır veartan taleple birlikte iyi tarım ürünlerinin pazardakirekabetgücübüyüyecektir” diye konuştu.

Toplantıda konuşan Bureau Veritas Bursa Bölge Müdürü Gürsel Kahraman da,artan dünya nüfusunu besleyebilmek için gıdanın çok önemli hale geldiğinisöyledi. Üretimdeki çalışmalarda tutarlı ve sistemli olunmasının artık şartolduğunu belirten Gürsel Kahraman, "Tarım topraklarını en verimli şekildekullanmalıyız. Burada da iyi tarım uygulamaları öne çıkıyor” dedi.

İHRACATTAGLOBALGAP SERTİFİKASININ ÖNEMİ

İyi tarım uygulamalarının artık tarımsal üretimin tamamını içine aldığınıve dünyaya yayıldığını vurgulayan Tarım İl Müdürlüğü'nden Ziraat MühendisiTurgay Vural da, Türkiye'de tüketicilerin bu yönde daha da aydınlatılmasıgerektiğinin altını çizdi. Bu yönde AB ülkelerinde ciddi bir bilinçlenmeoluştuğuna işaret eden Vural, "İhracatta Globalgap sertifikası almak zorunluhale geldi. Tarım İl Müdürlüğü olarak üreticilerimizi, iyi tarım uygulamalarıkonusunda aydınlatıyor ve gerekli denetimleri gerçekleştiriyoruz. Globalgapsertifikasına eş değer üretim yöntemlerinin benimsenmesi için çalışmalaryürütüyoruz” diye konuştu.

Vural şöyle devam etti:

"Globalgap sertifikasının üreticilere sağladığı avantajlar arasında; pazarakolay ve etkin katılım, perakendeciler ile açık ilişki ve anlaşmalar, adilrekabet fırsatları, kalite ve miktarda artış ihtimali ve uzun vadede üretimmaliyetlerinin düşürülmesi de yer alıyor.”

Uludağ Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm BaşkanıProf. Dr. Utku Copur da, AB'ye uyum sürecinde Türkiyegıda sanayi ve denetim sistemi hakkında bilgiler verdi. Türkiye'de gıdasanayinin gelişememe nedenleri hakkında açıklamalarda bulunan Copur, şunlarısöyledi:

"Mevcutişletmelerin önemli bir bölümü yeterli üretim yapabilme ve dış pazarlardarekabet edebilme olanağından yoksunlar. Ayrıca işletmeler genellikle yüzde50'nin altında bir kapasiteyle çalışmaları sonucu, yüksek maliyetli üretimyapmaktalar. Verimlilik, kalite güvence, ambalaj ve pazar araştırması gibikonularda gereken titizliğin gösterilmemesi de önemli eksikliklerimiz. Bunlarbiran önce aşılmalı.”

TÜRKİYE'DE 3009 ÜRETİCİGLOBALGAP SERTİFİKASI SAHİBİ

Sonolarak söz alan Bureau Veritas Belgelendirme Teknik Müdürü Melika Karakaş,Bureau Veritas'ta İyi TarımUygulamaları hakkında bir sunum yaptı. Yıllar itibariyle iyi tarım uygulamasıyapan üretici sayısında önemli artışların yaşandığına işaret eden Karakaş,"Aralık 2011 itibariyle 113 ülkede 112 bin 576 sertifikalı üretici iyi tarım uygulamasıyapmakta. Türkiye'de Globalgap sertifikalı üretici sayısı ise 3009. ÜlkemizGlobalgap kapsamında belgelendirme yapılan 113 ülke arasında 9'uncu sırada. Buoran bu işe verdiğimiz önemin giderek arttığının göstergesi” dedi.

İlgili Fotoğraflar