UİB, REKABET HUKUKU KONUSUNU MERCEK ALTINA ALDI…

14 MAYIS 2013

-JUR. DR. MEVCİ ERGÜN: "REKABET HUKUKU TÜKETİCİYİ KORUR VE TEKNOLOJİK YENİLENMEYİ TEŞVİK EDER…”

BURSA-Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB), Rekabet Hukuku konusunda firmaları bilgilendirmek ve rekabet hukuku kurallarının ihlalinden doğan büyük çaptaki para cezalarıyla şirketlerin karşı karşıya kalmamaları için ‘Rekabet Hukuku Bilgilendirme Semineri' düzenledi.

Seminerde Eğitmen Jur. Dr. Mevci Ergün tarafından; rekabet hukukunun esasları, rekabet düzenlemelerinin işlevi, ülkemizde uygulanan rekabet düzenlemeleri, rekabetin sınırlandırılması konuları hakkında katılımcılarla bilgiler paylaşıldı.

Dünyada başarısızlığa uğrayan planlı ekonomilerin yerini liberal ekonomilerin aldığını söyleyen Jur. Dr. Mevci Ergün, "Ancak günümüzde yaşanan küresel ve mali krizin derinleşen boyutu yeni bir düzenin kaçınılmaz olduğunu göstermektedir. Ülkemizde var olan ekonomik sistem, yapı ve unsurları itibariyle piyasa ya da pazar ekonomisidir. Piyasa ekonomilerinde işlerliğin sağlanması ve korunması için uygulanan ekonomik politikanın temel ve merkezi unsuru rekabettir. Rekabet hukukunun esasları ise özgür teşebbüs ve serbest piyasa ekonomisidir” dedi.

Türkiye'de rekabet hukukunun iki temel üzerine kurulmuş olduğunu belirten Mevci Ergün, "Bu 2 temel; teşebbüsler arası rekabeti engelleyici, bozucu ya da kısıtlayıcı ticari engeller geliştirilmesi, hakim durumun kötüye kullanılması ya da bunlara yönelik devlet yardımlarının önlenmesi ile ticari etkinliğin, gelişmenin ve tüketicinin yararına olan bir fiyat rekabetidir” diye konuştu.

Rekabet ile ilgili düzenlemelere de değinen Ergün, "Rekabet düzenlemeleri, devletin ekonomik alanda serbest rekabeti sağlama ve koruma amacıyla bir müdahale aracıdır. Bu araç ile teşebbüslere fırsat eşitliği ve girişim özgürlüğü sağlanmış olur, tüketici korunur ve teknolojik yenilenme teşvik edilir” şeklinde konuştu. Uludağ İhracatçı Birlikleri üyelerinin ve katılımcıların ilgiyle izlediği seminer yarım gün sürdü.

2013 yılı itibariyle Türkiye'nin 50 ilinde toplam 4.473 aktif üyesi bulunan UİB'in üyelerine yönelik seminerleri, farklı konularda düzenlenecek yeni seminer ve eğitimlerle devam edecek.

İlgili Fotoğraflar