UİB'DEN İHRACATÇILARA, DIŞ TİCARET VERİ SİSTEMİ SEMİNERİ

05 TEMMUZ 2011

BURSA / Piyasaların liberalleşmesi ve globalleşmeyle birlikte ticaret işlemlerinin elektronik ortama taşınması da her geçen gün önemli hale geliyor. İthalat ve ihracat denetimlerinin risk esaslı olarak elektronik ortamda gerçekleştirilmesini sağlayacak olan Dış Ticaret Veri Sistemi (DTVS), ihracatçıların işlemlerinde daha güvenli, daha hızlı ve daha sağlıklı bir alt yapı olarak yerini almaya hazırlanıyor.

İhracatçıların küreselleşen dünyanın rekabet koşullarında ayakta kalabilmeleri açısından önemi giderek artan ‘Dış Ticaret Veri Sistemi' Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) tarafından mercek altına alındı.

Dış Ticaret Standardizasyon Genel Müdürlüğü'nden Eğitmen Muhammed Tahir Yeşilova tarafından verilen bilgilendirme seminerinde, DTVS uygulamalarından firma tanımlama, yetkilendirme başvurusu, bilgi güncelleme, şube kaydı, ihracat başvurusu, devir/ifraz işlemleri, süre uzatımı, sorgulama, kredi yükleme ve belge yükleme konuları detaylarıyla ele alındı.

DTVS'nin güvenlik, kalite ve standartlara uygunluk açısından tüketici ve üreticileri korumak amacıyla, ithalat ve ihracat denetimlerinin risk esaslı olarak yapılmasına imkan veren web tabanlı bir yazılım olduğunu belirten Muhammed Tahir Yeşilova, ihracat ve ithalat aşamalarında uygulanan denetimlerin, ekonomik ve ticaret koşullarına uygun, son teknolojinin imkanlarından yararlanarak çağdaş bir anlayışla gerçekleştirilmesinin amaçlandığını söyledi.

Yeşilova, "İhracat ve ithalatta denetimleri risk esaslı yerine getirmesi öngörülen DTVS ile temel olarak; dış ticaret politikalarının etkinleştirilmesi, kaliteli ve güvenli ürünlerin sunulması, kontrol işlemlerinin elektronik ortamda yerine getirilerek bunlara ait ulusal bir veri tabanı oluşturulması hedefleniyor. Riskli ürünlerin ve firmaların daha iyi takibi ve denetimi hedeflenmekte, üretici ve ihracatçılarımızın gümrüklerde bekleme sürelerinin azaltılması amaçlanmaktadır” dedi.

Sistemin öncelikle, denetimi tüketiciler için hayati önem taşıyanoyuncaklar,kişisel koruyucu donanımlar, telsiz ve telekomünikasyon terminal ekipmanları, pil ve akümülatörler, yapı malzemeleri, tıbbi cihazlarve tarım ürünlerini kapsayacak şekilde planlandığı bilgisini veren Yeşilova, 2009 rakamlarıyla kapsamı 8 milyar ABD doları değerinde binlerce ürüne ait 300 binin üzerinde işlemin sistem kapsamına alınacağını ifade etti.

Yeşilova son olarak, "Dış ticarette hızlı ve etkin bir denetim yapısı öngören, ürün takibi ile piyasa denetimlerine katkı sağlamayı amaçlayan ve DTVS uygulamasıyla, dış ticarette kalite, güvenlik ve standartlara uygunluk kontrolüne tabi her ürün yerine, sadece riskli olanlar denetlenerek, ülkemizin ekonomik kaynakları daha etkin kullanılmış olacaktır” diye konuştu.

Denetim faaliyetleriyle ilgili olarak üretilen Uygunluk Belgesi, Kontrol Belgesi gibibelgelere ihtiyacın azalacağını aktaran Yeşilova, bugüne kadar 3 binden fazla firma ve 5 bini aşkın kullanıcının sisteme kaydolduğunu ve bu sayının her geçen gün hızla arttığını sözlerine ekledi.

İlgili Fotoğraflar