OİB - İTÜ ÇEKİRDEK İŞ BİRLİĞİ BAŞARILI PROJELERİ ÜRETİME TAŞIYACAK

 

17 Kasım 2015

OİB - İTÜ ÇEKİRDEK İŞ BİRLİĞİ BAŞARILI PROJELERİ ÜRETİME TAŞIYACAK

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), otomotiv endüstrisinde başarılı projeleri hayata geçirebilmek için işbirliğine girdiği İTÜ Arı Teknokent'in ‘İTÜ Çekirdek BigBang' organizasyonu finalinde 5 projenin üretime odaklanması için 250 bin lira ödül verdi.

OİB Başkan Yardımcısı Ömer Burhanoğlu, inovasyon, Ar-Ge ve tasarıma dikkat çekerek, "Otomotiv endüstrimiz Avrupa'nın en gelişmiş Ar-Ge merkezlerinden birisi olmayı hedefliyor. Buna göre stratejiler geliştiriyoruz” dedi.

İTÜ Arı Teknokent Genel Müdürü Kenan Çolpan da Türk markalı teknolojilere işaret ederek, "Otomotiv teknolojilerinden elde edilen katma değer, bir araç üretmekten çok daha fazla olacak” diye konuştu.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) ile İTÜ Arı Teknokent işbirliği sonrasında ‘Otomotiv Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışması'nda başarılı projelerin seçilerek kuluçkaya yattığı girişimcilik destek programı İTÜ Çekirdek'de ödüller sahibini buldu. İTÜ Çekirdek'de ön kuluçka ve hızlandırıcı süreçlerindeki eğitimlerini tamamlayan projeler, ‘İTÜ Çekirdek BigBang' finalinde OİB tarafından 250 bin lira ile ödüllendirilerek girişimcilik ve üretim yolunda ilk adımı attı.

Ticarileştirilebilir projelere sahip çıkıp geliştirilmelerini sağlayan İTÜ Çekirdek, bu yıl ‘Otomotiv Teknolojileri' özel kategorisiyle otomotiv endüstrisinde algı değiştirecek inovatif projelere sahip çıktı. Projelerin geliştirilerek hayata geçirilmeleri için kuluçka ortamı sunan İTÜ Çekirdek, burada başarılı olanları ‘İTÜ Çekirdek BigBang' organizasyonuyla girişimcilik yönünde teşvik etti. Başarılı projelerin hayata geçebilmesi için ayrıca sanayicilerle tanışma fırsatı da verilecek organizasyonda proje sahiplerinin üretime odaklanması sağlanacak.

Ar-Ge ve inovasyonda hedef büyük

İTÜ Çekirdek ile işbirliklerinin proje sahiplerine girişimcilik alanında deneyim, vizyon, network ve know-how katacağını belirten OİB Başkan Yardımcısı Ömer Burhanoğlu, otomotiv endüstrisinin mutlaka tasarım, arge ve inovasyona yoğunlaşması gerektiğinin altını çizdi ve "Bu alanda güçlü olmak, Türkiye'de üretilen araç ve parçaların katma değerlerinin yükseltilmesinin yegane yoludur” dedi.

Bu amaçla Ekonomi Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi koordinatörlüğünde bu yıl 4.sü düzenlenen ‘Türkiye Otomotiv Sektöründe Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışması ile proje ve fikirleri sektör ile buluşturmaya çalıştıklarını belirten Burhanoğlu, "Otomotiv endüstrimiz Avrupa'nın en gelişmiş Ar-Ge merkezlerinden birisi olmayı hedefliyor. Günümüzde dünya otomotiv endüstrisinin odaklandığı alan inovasyondur. Ülkemiz otomotiv endüstrisinin de kısa vadeli stratejilerden çok, orta ve uzun vadeli stratejilerle inovasyona odaklanması gerekiyor. Bu nedenle sektör olarak dünyadaki trendleri ve sektörel gelişmeleri iyi analiz edip buna göre strateji geliştirmemiz, hedeflerimize ulaşabilmek için büyük önem taşıyor” dedi.

Burhanoğlu, "Türkiye'nin 2023 vizyonuna hizmet edeceğine inandığımız "Tasarım ve Ar-Ge Çalışmalarının Yaygınlaştırılması" stratejisi doğrultusunda, araç komponentleri bazında düzenlenen ve gelenekselleşen "Proje Pazarı ve Tasarım Yarışması”nın ülkemiz otomotiv endüstrisinin gelişiminde önemli bir misyon üstleneceğine inanıyoruz. Bu yolda önemli bir adım olan İTÜ Çekirdek işbirliği, fikirden sanayiye giden yolda girişimcilere destek olarak sektörümüze katkıda bulunabilecek olan bir projedir” dedi.

Fikirler ve projeler üretime dönüşecek

Burhanoğlu, yarışmada başarılı olan proje sahiplerinin kendilerini geliştirmeleri, toplumda girişimcilik, inovasyon ve Ar-Ge kültürünün oluşturularak teknoloji tabanlı ekonomik değer yaratmanın önemine değinerek şöyle devam etti:

"İTÜ Çekirdek ile işbirliğimiz bilinçli ve başarılı start up firmalarının kurulmasını sağlayacak; Proje ve fikirden sanayiye giden yolda girişimcilere destek olacak, sektörümüze katkıda bulunabilecek bir çalışmadır. Yaptığımız işbirliğinde fikirlerin sanayileşip, üretime dönüşmesini ve endüstrimize birer çıktı olarak katkı sağlamasını amaçladık. BigBang Ödül töreni ile de başarılı projeleri ödüllendirdik. Bu projelerin önümüzdeki dönemde de takipçisi olacağız.”

OİB'ten 250 bin lira ödül

OİB, ‘İTÜ Çekirdek Big Bang' ödül töreninde 5 projeye girişimcilik yönünde toplamda 250 bin lira ödül verdi. Bu projelerden Enwair Batarya projesi 70 bin, Euro6 Egzoz Emisyon Sistemleri için Ünite Kalite Sensörü Geliştirilmesi projesi 60 bin, IUGO Akıllı, Tasarruflu ve Güvenli Sürüş Sistemi projesi 50 bin, Marvin projesi 40 bin, Düşük Sıcaklıklarda Çalışabilen Yüksek Verimli Statik Range projesi de 30 bin lira ödül kazandı.

Türk markalı teknoloji üretilmeli

İTÜ Çekirdek'in bu yıl ile birlikte girişimcilere toplam 7 milyon TL'yi aşan desteği bulunduğunu belirten İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Kenan Çolpan, OİB ortaklığı ile bu sene oluşturulan Otomotiv Teknolojileri Kategorisi'nin Türkiye'deki otomotiv sektörünün algısını değiştireceğini belirtti. Çolpan, "Türkiye'de otomotiv alanında gelişim denilince ilk olarak akla büyük ölçekte finansal değer yaratan, dev tesislerde otomobil üreten iş adamları, dev şirketler geliyor. Oysa biz diyoruz ki ülkemize sağlanan bu büyük katma değer otomotiv teknolojilerini geliştiren ve ulusal rekabet edebilirliğe katkıda bulunan girişimciler sayesinde daha da artacaktır. Nedeni ise çok açık; önümüzdeki 10 yıl içinde otomotiv sektörünün elektrik, elektronik, yazılım ve enerji üzerine odaklanarak gelişmesi bekleniyor. Bu yönde Türk markalı teknolojiler üretmek, otomotiv alanında fark yaratmanın ve gelişimin anahtarı olacak. Otomotiv teknolojilerinden elde edilen katma değer bir araç üretmekten çok daha fazla olacak. Umuyorum ki OİB ile ortaklığımız tüm Türkiye'ye de güzel bir örnek teşkil edecek.”dedi.

Foto:

OİB Başkanı Yardımcısı Ömer Burhanoğlu

Foto 2: Burhanoğlu, Enwair projesi sahiplerine ödülünü verdi.

İlgili Fotoğraflar