OTOMOTİV ENDÜSTRİSİ YENİ İCAT PEŞİNDE

OİB Ar-Ge Proje Pazarı ve Tasarım Yarışması sona erdi

 

Otomotiv endüstrisinin tüm bileşenlerini biraraya getiren "Türkiye Otomotiv Sektöründe 2. Ar-Ge Proje Pazarı ve Otomotiv Komponent Tasarım Yarışması"na ev sahipliği yapan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu, Ar-Ge, tasarım ve inovasyonla rekabette avantaj sağlayacaklarını söyledi.

Yarışmaya katılan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi de "Otomotiv endüstrimiz bize gurur veriyor. 2023'de 75 milyar dolar ihracat hedefine ulaşacağına inanıyoruz” dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da otomotiv endüstrisinde motor ve aktarma organları için yılda 5 milyar dolar seviyesinde ithalat yapıldığını hatırlatarak, "Bunu Türkiye'deki firmalarımız üretebilir. Biliyorsunuz 'Fazla naz aşık usandırır' diye bir şarkımız var. Umarım daha fazla naz etmezler” diye konuştu.

Türkiye ihracatının lokomotifi durumundaki otomotiv endüstrisi, Ar-Ge, tasarım ve inovasyonda da liderliğini sürdürüyor. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) ‘Farklı Düşünün Fark Atın' sloganıyla gerçekleştirdiği "Türkiye Otomotiv Sektöründe 2. Ar-Ge Proje Pazarı ve Otomotiv Komponent Tasarım Yarışması" sona erdi. Yarışmaya geçtiğimiz yıla göre 2.5 kat artan proje katılımında endüstrinin ortek sesi ‘icat çıkarın' yönünde oldu.

Ekonomi Bakanlığı'nın himayelerinde Türkiye İhracatçılar Meclsi'nin (TİM) koordinatörlüğünde bu yıl ikinci kez düzenlenen ve gelenekselleştirilmesi planlanan yarışma, sektörün tüm paydaşlarını Bursa'da biraraya getirdi. Akademisyenlerle öğrencilerin de büyük ilgi gösterdiği yarışmada üniversite sanayi işbirliği sağlandı.

Yarışmalarla tasarımda avantaj sağlanacak

Etkinlikte konuşan OİB Başkanı Orhan Sabuncu, otomotiv endüstrisinin son 7 yılda ihracat şampiyonu olduğunu ve bu süreçte 12.5 milyar dolarlık dış ticaret fazlası yarattığının altını çizdi. Sabuncu, "Ülkemiz dünya inovasyon sıralamasında 74., rekabetçilik sıralamasında ise 38. sırada yer alıyor. Bu sıralamalarda mutlaka daha yukarılara çıkmalıyız. Bu nedenle düzenlediğimiz yarışmalarımızla bunu başarıp rekabette avantaj yakalayacağız” diye konuştu.

Küreselleşme sağlanmalı

OİB Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda projenin yürütme kurulu başkanı Ömer Burhanoğlu da 2023 yılında Türkiye'nin dünyada ilk 10 büyük ekonomi arasına girmek istiyorsa otomotivde de ilk 10'da olunması gerektiğinin altını çizdi. Burhanoğlu, "Biz artık buraya sığmıyoruz. Küresel olarak da rekabet etmek istiyoruz. İnovasyon, tasarım, markalaşmanın yanında küreselleşmeyi de gerçekleştirmeliyiz” şeklinde konuştu.

Otomotiv gurur veriyor

TİM Başkanı Büyükekşi de tüm sektörlerin Ar-Ge tasarım ve inovasyonun farkına vararak yarışmalar düzenlediğini hatırlatarak, otomotiv endüstrisinin de bu yönde önemli adımlar attığını vurguladı. Büyükekşi, "Otomotiv endüstrimiz bize gurur veriyor. 2023'de 75 milyar dolar ihracat hedefine ulaşacağına inanıyoruz” diyerek sektöre her zaman destek vereceklerini söyledi.

Yarışmaya katılan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da sektöre ve gençlere seslenerek "Bol bol icat çıkarın” tavsiyesinde bulundu. Bakan Çağlayan, otomotiv endüstrisinin motor ve aktarma organları için yılda 5 milyar dolar seviyesinde ithalat yapıldığını hatırlattı.

Fazla naz aşık usandırır

Bakan Çağlayan, Türkiye'de faaliyette bulunan firmaların motor ve aktarma organlarını üretebileceğini ama bu konuda yavaş davrandıklarını dile getirerek, "'Fazla naz aşık usandırır' diye bir şarkımız var. Umarım daha fazla naz etmezler. Ancak yan sanayimiz bunları üretebilir. Arkadaşlarımız yeter ki cesur adımla yol alsınlar. Motor ve aktarma organını yaptığımız zaman ürettiğimiz araçlarda yerlilik oranı yüzde 80'e çıkacak. Biliyorsunuz eskiden büyük balık küçük balığı yutardı. Artık hızlı balık yavaş balığı yutuyor. Bizim de bu nedenle hızlı olmamız, gaza basmamız gerek” diye konuştu.

İyi çalışmalar dileriz / PR Basın Halkla İlişkiler

Foto1: Yarışmada 50 bin TL ödüllü birinciliği ‘İçten yanmalı özgün bir döngüsel tasarım ve imalatı projesi ile Hüseyin Mutlu ve Ömer Oğuz Temel kazandı. Proje sahiplerine ödüllerini Bakan Çağlayan, OİB Başkanı Orhan Sabuncu ve OİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Burhanoğlu ile birlikte verdi.

Foto2: TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de inovasyon dalında en inovatif firma seçilen Standart Profil Ürün Geliştirme Direktörü Müfit Çağlayan'a ödülünü OİB Başkanı Orhan Sabuncu ve OİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Burhanoğlu ile birlikte verdi.

Foto3: Yarışmada ödül kazanan proje sahipleri Bakan Çağlayan, TİM Başkanı Büyükekşi, OİB Başkanı Sabuncu ve OİB yöneticileriyle birarada.

Foto4: Projeler ilgiyle izlendi.

Bilgi için Güntan Mavigözlü 0532 682 73 12

İlgili Fotoğraflar