OTOMOTİV HIZ KESMEDİ, TEMMUZ İHRACATI YÜZDE 5 ARTIŞLA 1,7 MİLYAR DOLAR OLDU

Türkiye ihracatının lideri temmuzda yükselişini sürdüren tek sektör oldu


Türkiye otomotiv endüstrisi, temmuz ayı ihracatında artışgerçekleştiren tek sektör olurken, toplam ihracattan aldığı payını da2008 yılından bu yanakaydedilen en yüksek seviye olan yüzde 19,7'ye çıkardı.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'ne (OİB) göre sektör ihracatı temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artışla 1,7 milyar dolar oldu. Temmuzda AB ülkelerine yüzde 10 artışla 1,3 milyar dolar ihracat kaydeden otomotivin, ocak-temmuz dönemi ihracatı da yüzde 11 artışla 13,4 milyar dolar olarak gerçekleşti.

OİB Başkanı Sabuncu, "Temmuz ihracatındaki artış, Türkiye otomotiv sanayinin lider, güçlü ve dinamik yapısıyla yaşanan gelişmelerden olumsuz etkilenmediğini ortaya koyuyor. İhracatımızda herhangi bir sorun yaşanmıyor ve üretimden gümrüklere kadar ihracatın tüm aşamaları normal akışında devam ediyor”dedi.

OİB Başkanı Sabuncu, "Türkiye ekonomisini daha da güçlendirmek için çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Temmuz ayında binek otomobillerde ihracat artışımız yüzde 25'e çıktı. Ülke bazında en büyük iki pazardan Almanya'ya ihracat yüzde 14, İtalya'ya yüzde 33 arttı. Almanya'ya artışta binek otomobiller ihracatının yüzde 157 gibi rekor seviyede yükselmesi etkili oldu” diye konuştu.

Türkiye ihracatının lider sektörü otomotiv endüstrisinin yılbaşından bu yana süregelen yükseliş grafiği temmuz ayında da devam etti. Temmuzda ihracatını artıran tek sektör olan otomotivin, aynı zamanda Türkiye'nin toplam ihracatından aldığı pay 2008 yılından bu yanaen yüksek seviyesine çıktı.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB)verilerine göre, otomotiv sektörünün temmuz ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artarak 1,7 milyar dolar oldu. Sektörün Türkiye ihracatından aldığı pay da son sekiz yılın en yüksek oranı olan yüzde 19,7 seviyesine yükseldi. Otomotivin ocak-temmuz dönemi ihracatı da yüzde 11 artışla 13,4 milyar dolar olarak gerçekleşti.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu,15 Temmuz'da yaşanan darbe girişimi sonrası Türkiye otomotiv sanayinin üretim ve ihracatında herhangi bir sorun yaşanmadığına ve işlerin normal seyrinde devam ettiğine dikkat çekti. OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu "Temmuz ayı ihracatında kaydedilen yüzde 5 oranında artış, otomotiv endüstrisinin yaşanan gelişmelerden olumsuz etkilenmediğini ortaya koyuyor. Üretimden gümrüklere kadar hiçbir aşamada aksaklık yaşanmıyor. Sektör olarak gereksanayimizi gerekse Türkiye ekonomisini güçlendirmek için çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz” dedi.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu,bayram tatili nedeniyle geçen yılın temmuz ayına kıyasla daha az çalışılmasına rağmen otomotiv endüstrisinin yükselişini sürdürdüğünün de altını çizdi. Temmuz ayında ürün grupları bazında yüzde 25'e varan oranlarda artış kaydedildiğini belirtenOİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu,"Endüstrinin en büyük iki pazarı Almanya'ya ihracatımız yüzde 14, İtalya'ya yüzde 33 arttı. Almanya'ya yönelik artışta, binek otomobiller ihracatının yüzde 157 gibi rekor seviyede yükselmesi etkili oldu. AB ülkelerine ihracatımız da yüzde 10 artarak 1,3 milyar dolara yükseldi” diye konuştu.

Ürün grubunda yüzde 25'e varan oranlarda artış oldu

Ürün grubu bazında ihracat artışı önceki aylarda olduğu gibi temmuz ayında da sürdü. Geçen ay binek otomobil ihracatı yüzde 25 artarak 608 milyon dolar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı da yüzde 4 artışla 381 milyon dolar oldu. Otomotiv yan sanayi ihracatı ise yüzde 12 azalarak 597 milyon dolar, otobüs-minibüs-midibüs ihracatı da yüzde 4 azalarak 86 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Binek otomobiller ürün grubunda en büyük pazar olan İtalya'ya ihracat yüzde 113 gibi yüksek bir oranda artış gösterdi. Yine önemli pazarlardan Almanya'ya yüzde 157, Slovenya'ya yüzde 24, Polonya'ya yüzde 94 ihracat artışı oldu. Diğer önemli pazarlardan İsrail'e ise yüzde 21, Birleşik Krallık'a da yüzde 54 düşüş yaşandı.

Otomotiv yan sanayi ürün grubunda en fazla ihracat yapılan ülke olan Almanya'ya yüzde 8 düşüş yaşanırken, İran'a yüzde 75 gibi yüksek bir oranda, Romanya'ya da yüzde 12 oranında artış kaydedildi. Yan sanayinin diğer önemli pazarlarından İtalya'ya ihracatta ise yüzde 16, Fransa'ya yüzde 6, Birleşik Krallık'a yüzde 22, Amerika Birleşik Devletleri'ne yüzde 36 ve Belçika'ya yüzde 24 düşüş yaşandı.

Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar grubunun en büyük ihracat pazarı olan Birleşik Krallık'a yüzde 35 düşüş olmasına rağmen, diğer önemli pazarlardan Hollanda'ya yüzde 160, Slovenya'ya yüzde 52, Amerika Birleşik Devletleri'ne yüzde 100 ve Almanya'ya yüzde 46 ihracat artışı kaydedildi. Otobüs-Minibüs-Midibüs ürün grubunda ise en önemli pazarlardan Fransa'ya yüzde 21, Almanya'ya da yüzde 24 düşüş oldu. Suudi Arabistan ise bu ürün grubunda çok yüksek oranlı artış ile en fazla ihracat yapılan ikinci ülke konumuna yerleşti.

Almanya'ya ihracat yüzde 14, İtalya'ya yüzde 33 arttı

Türkiye otomotiv endüstrisinin en büyük pazarı olan Almanya'ya ihracat temmuz ayında yüzde 14 artarak 272 milyon dolar olarak gerçekleşti.Almanya'ya yönelik artışta binek otomobiller ihracatının yüzde 157 gibi rekor seviyede artması etkili oldu.İkinci büyük pazar olan İtalya'ya ihracat da yüzde 33 artışla 189 milyon dolara yükseldi. İtalya'daki yükselişte binek otomobiller ihracatının yüzde 113 artması etkili oldu. Endüstrinin üçüncü büyük pazarı olan Fransa'ya ihracat da yüzde 8 artışla 179 milyon dolar olarak kaydedildi.

Temmuz ayında sektörün diğer önemli pazarlarından Slovenya'ya yüzde 38, Hollanda'ya yüzde 47, Polonya'ya yüzde 71, İsveç'e yüzde 106, İran'a yüzde 75 ihracat artışı görülürken, Birleşik Krallık'a yüzde 37, Amerika Birleşik Devletleri'ne yüzde 18 ve Belçika'ya yüzde 25 düşüş yaşandı. Birleşik Krallık'a olan düşüşte bu ülkeye yönelik eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatının yüzde 35, yan sanayi ihracatının da yüzde 22 azalması etkili oldu. Amerika Birleşik Devletleri'ne yönelik ihracata ise binek otomobiller ihracatının yüzde 100, yan sanayi ihracatının yüzde 36 düşüşü olumsuz etki yaptı.

En büyük pazar AB'ye ihracat yüzde 10 arttı

Türkiye otomotiv endüstrisinin ülke grubu pazarında en büyük pazarı olan AB'ye yönelik ihracatı temmuz ayında da yükselişini sürdürdü. Temmuz ayında AB ülkelerine gerçekleştirilen otomotiv ihracatı yüzde 10 artışla 1,3 milyar dolar olurken, AB'nin sektör ihracatından aldığı pay da yüzde 78 olarak gerçekleşti. Temmuz ayındaalternatif pazarlar arasındaki Eski Doğu Bloku ülkelerine yüzde 12 ihracat artışı olurken, Afrika Ülkeleri'ne ihracat ise yüzde 21 geriledi.

İlgili Fotoğraflar