TÜRKİYE'NİN 2. BÜYÜK İHRACATÇI BİRLİĞİ OLAN UİB'DEN NİSAN'DA 1 MİLYAR 934 MİLYON DOLARLIK İHRACAT YAPILDI

2 MAYIS 2013

- 5 BİRLİĞİN DE İHRACATI NİSAN AYINDA ARTIŞ GÖSTERDİ…

- UİB KOORDİNATÖR BAŞKANI GENÇOĞLU:

"AB İLE ABD ARASINDAKİ ANLAŞMA TÜRKİYE'Yİ OLUMSUZ ETKİLER”

BURSA - Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) kaydıyla Nisan ayında yapılan ihracat 1 milyar 934 milyon dolar olarak gerçekleşti. Geçen yılın Nisan ayında yapılan ihracata oranla aylık bazda yüzde 11.22 artış kaydedildi.

Türkiye'nin 50 ilinde toplam 4 bin 473 aktif üyesi bulunan Uludağ İhracatçı Birlikleri'nin Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, alternatif pazarların yeni soluk getirdiğini belirterek, AB ve ABD pazarına dikkat çekti. Gençoğlu, "AB ile ABD arasında yapılacak ve Türkiye'nin taraf olmayacağı bir serbest ticaret anlaşması Türkiye'yi olumsuz etkiler” dedi.

Koordinatör Başkan Orhan Gençoğlu'nun yaptığı açıklamaya göre, "UİB olarak Nisan ayı itibariyle yılın ilk 4 aylık dönemindeki ihracat 7 milyar 492 milyon 444 bin dolara ulaştı. Geçen yılın aynı dönemine göre ilk 4 aylık dönemde ihracatta yüzde 4.39 artış gerçekleşti. Geçen yılın Ocak-Nisan döneminde UİB'den 7 milyar 177 milyon 185 bin dolarlık ihracat yapılmıştı.

Yılın ilk 4 aylık bölümünü olumlu olarak geride bıraktıklarını söyleyen UİB Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, UİB olarak; 2013 yılı için 21 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmaya emin adımlarla yürüdüklerini, son yıllarda ekonomi ile ilgili birçok sorununu çözen Türkiye'nin, 2023 hedefleri için ivme kazanarak yoluna devam ettiğini söyledi.

"Yeni pazarlar nefes aldırdı”

Ülkenin büyümesinde en büyük payın başarılı ihracat hamleleri olduğunu kaydeden Orhan Gençoğlu, "Özellikle, Avrupa'da sıkıntıların etkisini azaltmaya yönelik Ortadoğu ve Afrika pazarlarına açılım büyük bir başarıdır. 2002 yılında bizim Ortadoğu ve Afrika ülkelerine ihracatımızın toplam ihracat içindeki payı yüzde 12 iken, bu rakam bugün neredeyse yüzde 32'ye ulaştı. 10 sene içerisinde bu kadar büyük bir dönüşüm yaşanmış. Bu dönüşüm yaşanmasaydı, Avrupa'daki borç krizinin Türkiye üzerindeki etkisi çok daha büyük olur, ihracatımız ciddi düzeyde kan kaybederdi" dedi.

"AB-ABD anlaşması Türkiye'yi olumsuz etkiler”

Gümrük Birliği konusuna da değinen Orhan Gençoğlu, "AB ile Türkiye arasında Gümrük Birliği Anlaşması olmasına karşın, AB'nin üçüncü ülkelerle yapacağı anlaşmalara Türkiye'nin taraf olmaması gibi bir durum var. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Geçmiş hükümetlerin aldığı bu kararın sıkıntısını yıllardır yaşıyoruz” diye konuştu.

Gümrük Birliği konusunun çözüme kavuşmasının ihracatçılara nefes aldıracağını söyleyen Gençoğlu, AB ile ABD arasında yapılacak ‘Transatlantik Serbest Ticaret Anlaşması'ndan, Türkiye'nin Amerika ile olan ticaretinin olumsuz etkileneceğini sözlerine ekledi.

"Vizelerin kaldırılması ihracatçıyı motive etti”

UİB Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, Türkiye'nin dışa açılım sürecinde birçok ülke ile vize muafiyeti anlaşmaları imzalamasının ihracata olumlu yansıdığını da kaydetti. Vizenin, ihracatın önünde önemli bir engel oluşturduğunu ifade eden Gençoğlu, "Vizeler kaldırıldıkça ihracatçımızın motivasyonu ve gayreti de artıyor. Hükümetimize bu yöndeki çabaları için teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

"UİB, Türkiye'ye model oldu”

İhracata yönelik inovatif, yüksek teknolojili ürünlerin imalinde Ar- Ge'nin önemine vurgu yapan Gençoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"UİB olarak Ar-Ge ve inovasyonda Türkiye'ye model olduk. Otomotiv ve tekstil sektörlerinde uluslararası düzeyde gerçekleştirdiğimiz Ar-Ge Proje Pazarı etkinlikleri diğer ihracatçı birlikleri tarafından da örnek alınıyor. Bu bağlamda ülkemizin 2011 yılı itibariyle yüzde 1'in altında olan Ar-Ge harcamalarının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya oranının yüzde 3'ler seviyesine çıkması hayati önem taşımaktadır. Geleneksel üretim ve ihracat yöntemleri artık vadesini doldurmuştur. Ülke olarak ancak katma değeri yüksek, ileri teknolojili ürünler ihraç ederek 2023 yılı için konulan 500 milyar dolarlık hedefe ulaşabiliriz” dedi.

İhracat şampiyonu OİB gaz kesmiyor…

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Nisan ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11.44 artış oranı ile 1 milyar 584 milyon 989 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

1 Ocak 2013 ile 30 Nisan 2013 tarihleri arasındaki 4 aylık ihracatını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.05 artıran OİB, geçen yıl 5 milyar 959 milyon 326 bin dolar olan ihracatını 6 milyar 200 milyon 509 bin dolara yükseltti.

UTİB'in ihracatı yüzde 14.54 oranında artış gösterdi…

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği'nin (UTİB) Nisan ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14.54 artış göstererek 117 milyon 598 bin dolar olarak gerçekleşti. UTİB'in geriye dönük bir yıllık toplam ihracatı da yüzde 9,69 artarak 1 milyar 257 milyon 409 bin dolara ulaştı.

UHKİB ihracatı yüzde 17.58 arttı…

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin (UHKİB) ihracatı ise Nisan ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17.58 oranında bir yükselişle 46 milyon 813 bin dolara ulaştı. UHKİB'in son 4 aylık ihracatı yüzde 14.46 oranında yükselişle, 185 milyon 343 bin dolar olarak gerçekleşti.

UMSMİB yüzde 19.82 oranında artış ile 15 milyon 493 bin dolara ulaştı…

Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin (UMSMİB) Nisan ayı ihracatı ise 15 milyon 493 bin dolara ulaşarak, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19.82 oranında yükseldi. UMSMİB, yılın ilk 4 aylık toplam ihracatını da yüzde 9.21 artırarak 58 milyon 385 bin dolara çıkarttı.

UYMSİB ihracatı yüzde 9.28 artışla, 5 milyon 487 bin dolar oldu…

Nisan ayında ihracatı yüzde 9.28 oranında artan Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) ise 5 milyon 487 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. UYMSİB'in, 2013'ün ilk dört ayındaki ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10.49 artarak 23 milyon 959 bin dolar olarak gerçekleştirildi.

UİB Genel Sekreterliği üzerinden ihracat kaydı yapılan ve "diğer” başlığı altında listelenen sektörlerin toplam ihracatı ise Nisan ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4.78'lik yükselişle 163 milyon 630 bin dolar olarak gerçekleşti.