TÜRKİYE'NİN İLK OTOMOTİV TASARIM YARIŞMASI VE PROJE PAZARI BAŞLIYOR!

16 Aralık 2011

Türkiye Otomotiv Sektörü, Dünya Otomotiv Piyasasında Rekabetçi Gücün Artırılması İçin Yol Haritasını Belirledi…

Türkiye ihracatının lokomotifi durumundaki otomotiv endüstrisinin ihracattaki tek temsilcisi Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), sektörde bir ilke imza atarak "Türkiye Otomotiv Sektöründe Ar-Ge Proje Pazarı ve Tasarım Yarışması” projelerini başlatıyor. Ülkemizde ar-ge ve tasarım kültürünün yerleşmesi, gelişmesi, sektöre yeni işgücü, fikir ve metodların kazandırılması ve dolayısıyla dünya otomotiv piyasasında rekabetçi gücün artırılması hedefiyle, OİB tarafından gerçekleştirilen "Türkiye Otomotiv Sektöründe Ar-Ge Proje Pazarı ve Tasarım Yarışması” projeleri, T.C. Ekonomi Bakanlığı'nın desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) koordinatörlüğünde düzenleniyor.

Otomotiv sektöründe ilk kez gerçekleştirilen ve gelenekselleşmesi hedeflenen etkinlik, sektörde çalışan profesyoneller, araştırmacılar, akademisyenler, ilgili dallarda eğitim alan öğrencileri içine alan geniş bir kitlenin yaratıcı fikirlerini ortaya koyabileceği, "Proje Pazarı” ve "Tasarım Yarışması” olmak üzere iki farklı projeyi kapsıyor. Tasarım ve projeler için başvurular 2 Ocak - 20 Nisan 2012 tarihleri arasında, online olarak http://www.otomotivprojeyarismasi.com/ ve http://www.otomotivprojepazari.com/ üzerinden dosya yükleme yoluyla yapılabilecek. 17-18 Mayıs 2012 tarihlerinde, İstanbul Haliç Sütlüce Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek ödül töreni, Ar-Ge Proje Pazarı sergisi ve konferansları kapsayan törenle sona erecek.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu konuyla ilgili yaptığı açıklamada görüşlerini; "Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden ve son beş yılın ihracat şampiyonu Türk Otomotiv Endüstrisi'nin gelişimi ve global arenada rekabetçiliği için tasarım, inovasyon ve ar-ge konularını içine alan topyekün farkındalığı destekleyecek önemli bir adım daha atıyoruz." şeklinde dile getiriyor.

OİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, TİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Ar-Ge Proje Pazarı ve Tasarım Yarışması Yürütme Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu ise proje hedeflerini; "Global otomotiv pazarının içinde güçlü bir şekilde yer alabilmek için endüstri mutlaka Ar-Ge, tasarım ve inovasyon konularına yoğunlaşmalıdır. Bu iki proje, 2023 ihracat stratejimiz kapsamında, ülkemizde Ar-Ge ve tasarım kültürünün gelişmesi, ihracatta katma değerin artırılması, yeni teknoloji ve metodların üretim süreçlerine kazandırılması, yenilikçi ürünler tasarlanması, yeni tasarımcılar yetiştirilmesinin teşvik edilmesi, endüstriyel tasarımcılığın geliştirilmesi ve ülkemiz ihracatçıları tarafından özgün ürünlerin dünya pazarlarına sunulmasına katkı sağlaması amacıyla gerçekleştirilmektedir.” olarak tanımlıyor. Özellikle üniversite - sanayi işbirliğinin altını çizen Burhanoğlu; "Ar- Ge Proje Pazarı ile üniversite - sanayi işbirliği projelerinin artması ve bu sayede santez teşviklerine daha çok başvurunun sağlanmasını amaçlıyoruz. Öte yandan doğrudan sanayiye ulaşılamadığını, projesini endüstrileştiremediğini düşünenlere de tam olarak istedikleri ortamı sağlıyoruz. Kurumlar da bu vesileyle, sanayi ve akademik Ar-Ge desteklerinin yanı sıra genç girişimciler için tekno-girişim sermaye desteği, girişimcilik ve diğer destek programlarının tanıtımı için, Ar- Ge Proje Pazarı etkinliğinde stand açarak destek programlarını katılımcılara sunabilir.” açıklamasını getiriyor.

"Otomotiv Tasarım Yarışması” Özgün ve Yaratıcı Fikirleri Arıyor…

"Otomotiv Tasarım Yarışması”, başta üniversite öğrencileri, profesyonel çevreler olmak üzere, değerli bir fikri olan herkese açık bir yarışma olarak düzenleniyor. Katılımcılardan özgün ve yenilikçi projeler geliştirilmesinin beklendiği "Otomotiv Tasarım Yarışması” komponent bazında; Ergonomi, Yenilenebilir Enerji - Çevre, Emniyet, Mekanik Fonksiyonellik olmak üzere 4 kategoride katılıma açık. Bu dört kategoride, profesyoneller ve üniversite öğrencileri için ayrı ödüllendirmelerin yapılacağı yarışmada; Profesyonel Kategorisinde yarışanlar 1.'lik için 20.000 TL, 2.'lik için 10.000 TL, 3.'lük için 5.000 TL ve Mansiyon olarak 2.000 TL ile ödüllendirilecek. Öğrenci Kategorisi için ise 1.'lik ödülü 10.000 TL, 2.'lik ödülü 6.000 TL, 3.'lük ödülü 3.000 TL, Mansiyon ödülü de 1.000 TL olarak belirlendi.

"Ar-Ge Proje Pazarı”, Profesyoneller ile Sanayicileri Bir Araya Getiriyor…

"Ar-Ge Proje Pazarı” yarışması, akademik ve bilimsel araştırma faaliyeti yürüten üniversite, araştırma merkezi, firmalar ve sektörde çalışan profesyonellere ait projelerin sanayiye kazandırılması amacıyla düzenleniyor. Sektörün ihtiyaçları doğrultusunda belirlenerek yapılması istenen Ar-Ge projeleri, Otomotiv Tasarım Yarışması'nda olduğu gibi 4 farklı kategoride ele alınıyor. ilk 3'e girenlerin ödüllendirileceği yarışmada 1.leri 5.000 TL, 2.leri 4.000 TL, 3.leri ise 3.000 TL'lık ödüller bekliyor. Ödül Töreni ile eşzamanlı olarak açılacak ve yarışma finalistlerinin projelerinin sergileneceği Ar-Ge Proje Pazarı sergi alanı ise projeleri seçilen araştırmacı ve akademisyenlerin sanayicilerle bir araya gelerek bire bir görüşme olanağına sahip olacakları şekilde organize ediliyor.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Hakkında:

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) 1991 yılında 246 üye ve 163 milyon $ ihracat ile Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) bünyesinde Bursa'da kurulmuştur. Türkiye'de ihracat yapan bütün otomotiv ana ve yan sanayi şirketleri otomotiv ihracatçılarının koordinatör birliği olan OİB'in üyesidir. OİB 2011 yılına gelindiğinde, Türkiye'nin 56 ilinde bulunan toplam 4300 aktif üyesiyle, Türkiye ihracatının lokomotifi durumundaki otomotiv endüstrisinin ihracattaki tek temsilcisidir.

İlgili Fotoğraflar