UİB, EYLÜL AYINDA İHRACATINI YÜZDE 13 ARTIRDI…

 

1 EKİM 2011

YILIN İLK 9 AYINDAKİ İHRACAT 16 MİLYAR'I BULDU…

UİB KOORDİNATÖR BAŞKANI ŞANKAYA: EKONOMİK GÖSTERGELERDEKİ OLUMLU TABLO, TÜRKİYE'NİN KREDİ NOTUNA DA YANSIMIŞ DURUMDA

ŞANKAYA: MERKEZ BANKASI VE EKONOMİ KURMAYLARI OLASI RİSKLERE KARŞI HAZIRLIKLI OLMALI VE HIZLI MÜDEHALE ETMELİLER

BURSA - Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Eylül ayı ihracatını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artırarak 1 milyar 783 milyon 849 bin dolara yükseltti. 2011 yılının ilk 9 ayında 15 milyar 959 milyon 431 bin dolarlık ihracat gerçekleştiren UİB'in, 1 Ekim 2010-30 Eylül 2011 arasındaki bir yıllık dönemdeki ihracatı ise bir önceki döneme oranla yüzde 12 artarak 20 milyar 893 milyon 767 bin dolar seviyesinde gerçekleşti.

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Şenol Şankaya, küresel düzeyde yaşanan dalgalanmalara rağmen, Türkiye ihracatının ve büyümesinin istikrarlı biçimde sürdüğünü, bu başarıların da uluslararası derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin kredi notunu artırmasıyla tescillendiğini söyledi. Şankaya, Türkiye'nin iç piyasasındaki bu başarılara rağmen, küresel risklerin yarattığı baskının da dikkatle takip edilmesi gerektiğini, Merkez Bankası ile ekonomi kurmaylarının olası risklere göre hızlı adımlar atması gerektiğini kaydetti.

UİB Eylül ayı ihracat rakamlarını açıklayan ve ekonomiye ilişkin genel değerlendirmelerde bulunan Şenol Şankaya, son rakamların ihracatta yeni rekorlari gösterdiğini, bu trendin yılsonunda önemli bir rakama ulaşılacağının da göstergesi olduğunu ve 130 milyar dolarlık ihracat rekorunun geçilebileceğini belirtti.

CARİ AÇIK EN BÜYÜK RİSK…

İhracattaki artışa rağmen, cari açıktaki rekor artışların sürdüğünü, bunun ekonomik denge üzerindeki en büyük risk olduğunu dile getiren Şankaya, son birkaç aydır dövizin ulaştığı seviyenin ihracatı destekler düzeyde olduğunu ifade etti.

Şankaya, buna karşılık dövizdeki aşırı hareketlilik ve oynaklığın şirket planlamalarını etkilediğini, döviz borçlusu firmaların da kısa dönemli borçlarını döndürmede zorluklar yaşadığını anımsatarak, döviz fiyatlarının daha stabil bir seviyede hareket etmesinin önemine dikkat çekti.

KAYGAN BİR ZEMİNDE YOL BULMAYA ÇALIŞIYORUZ…

Konuşmasında Avrupa ve ABD piyasalarının dünya ekonomisi üzerinde tedirginlik yaratmaya devam ettiğini, Merkez Bankası'nın ve ekonomi kurmaylarının oluşacak şok dalgalanmalara karşı hazırlıklı olması gerektiği konusunda uyarılarda da bulunan UİB Koordinatör Başkanı Şenol Şankaya, "Dünya 2008'den beri yaşanan küresel krizi henüz aşabilmiş değil. Yakın bir zamanda da krizin aşılamayacağı anlaşılıyor. Kaygan bir zemin üzerinde yol bulmaya çalışıyoruz. Buna karşılık Türkiye'deki birçok ekonomik verinin pozitif olması iş dünyasına moral veriyor. Arzumuz olası şok gelişmelere hazırlıklı olunması ve hızlı müdahalelerde bulunulabilmesi” dedi.

EKONOMİDEKİ OLUMLU TABLO, TÜRKİYE'NİN KREDİ NOTUNA DA YANSIDI

Türkiye ihracatının tüm zorluklara rağmen yükselişini sürdürdüğünü, bunun son açıklanan rakamlara da yansıdığı aktaran Şenol Şankaya, ortaya çıkan olumlu havanın Türkiye'nin kredi notuna da yansıdığını, son olarak kredi derecelendirme kuruluşu Standart And Poors'un (S&P) Türkiye'nin notunu BB(+)'dan BBB(-)'ye yükselterek, güvenli ve yatırım yapılabilir ülkeler seviyesine çektiğini hatırlattı.

UİB İHRACATI EYLÜL'DE DE ARTIŞINI SÜRDÜRDÜ

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) ihracatı, Eylül'de geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12 artarak 1 milyar 487 milyon 693 bin dolara ulaştı. Eylül ayında UİB'in toplam ihracatının yüzde 86'sını karşılayan OİB'in, ilk 9 aydaki ihracatı 13 milyar 688 milyon 366 bin dolar olurken, 1 Ekim 2010- 30 Eylül 2011 dönemindeki bir yıllık ihracatı ise 17 milyar 939 milyon 963 bin dolar seviyesinde gerçekleşti.

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği'nin (UTİB) ihracatı da istikrarlı artışını sürdürerek, Eylül ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artarak 81 milyon 266 bin dolar oldu. UTİB'in ilk 9 aydaki ihracatı da yüzde 25 artışla 834 milyon 539 bin dolar seviyesine çıkarken, son 1 yıllık dönemdeki ihracatı yüzde 21 artışla 1 milyar 98 milyon 627 bin dolara yükseldi.

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin (UHKİB) ihracatı ise, Eylül ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1 oranında azalarak 41 milyon 725 bin dolar oldu. Buna rağmen UHKİB aracılığıyla ilk 9 ayda yapılan toplam ihracat bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artarak 407 milyon 114 bin dolar seviyesine yükseldi. UHKİB'in 1 Ekim 2010 - 30 Eylül 2011 arasındaki 1 yıllık dönemdeki ihracatı da bir önceki yıla göre yüzde 11 artış gösterdi ve 540 milyon 295 bin dolar düzeyinde gerçekleşti.

Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin (UMSMİB), Eylül ayı ihracatı da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2'lik bir düşüşle 16 milyon 45 bin dolar seviyesinde gerçekleşti. İlk 9 ayda ise UMSMİB'in ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 oranında artarak 128 milyon 81 bin, yıllık bazda da yüzde 10 artışla 184 milyon 517 bin dolara çıktı.

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) ise, 2011 Eylül ayında geçtiğimiz yılın aynı ayına oranla yüzde 13'lük bir artış gösterdi ve ihracatı 15 milyon 616 bin dolar seviyesinde gerçekleşti. UYMSİB ihracatı, yılın ilk 9 ayında ise yüzde 2'lik düşüşle 79 milyon 537 bin dolar olarak gerçekleşirken, yıllık bazda da UYMSİB'in ihracatında değişim olmadı ve ihracat 99 milyon 401 bin dolar düzeyinde gerçekleşti.

UİB Genel Sekreterliği üzerinden ihracat kaydı yapılan ve "diğer” başlığı altında listelenen sektörlerin toplam ihracatı ise 2011 yılı Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 51'lik artışla 96 milyon 501 bin dolar olarak gerçekleşti.