UİB KOORDİNATÖR BAŞKANI ŞENOL ŞANKAYA: UİB OCAK AYINDA YÜZDE 6'LIK ARTIŞLA 1 MİLYAR 647 BİN DOLAR İHRACAT GERÇEKLEŞTİRDİ.

01 ŞUBAT 2012


■ UİB KOORDİNATÖR BAŞKANI ŞENOL ŞANKAYA: UİB OCAK AYINDA YÜZDE 6'LIK ARTIŞLA 1 MİLYAR 647 BİN DOLAR; YILLIK BAZDA İSE YÜZDE 15 ARTIŞLA 21 MİLYAR 495 MİLYON DOLAR İHRACAT GERÇEKLEŞTİRDİ.

■ ŞANKAYA: GEÇEN YIL DIŞ AÇIK 105,9 MİLYAR DOLAR OLDU. İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANI YÜZDE 56 İLE 2000 YILINDAN BU YANA EN DÜŞÜK ORANA GERİLEDİ.

■ ŞANKAYA: DOLARIN 1.75-1.80 TL ARALIĞINA GERİLEMESİNİ NORMAL KARŞILIYORUZ. ANCAK AŞAĞI YÖNLÜ SERT HAREKET İTHALATI DAHA DA PATLATIR.

■ ŞANKAYA: YENİ TTK'DAKİ EKSİKLER TEMMUZ'A KADAR GİDERİLMELİ.

ŞANKAYA: HAZIRLIKLARI BİTME AŞAMASINA GELEN YENİ TEŞVİK SİSTEMİNİ HEYECANLA BEKLİYORUZ.

BURSA - Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Şenol Şankaya, "UİB olarak, yeni yılın ilk ayında geçen yıla göre yüzde 6'lık bir artışla ihracatımız 1 milyar 647 bin dolara çıktı. Yıllık bazda da yüzde 15 gibi bir artışla ihracatımız 21 milyar 495 bin dolara çıktı” dedi.

UİB Koordinatör Başkanı Şenol Şankaya, 2012 yılı Ocak ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Türkiye ekonomisindeki son gelişmeleri değerlendiren Şenol Şankaya, 2011 yılı itibariyle Türkiye'nin tarihindeki en yüksek dış ticaret açığını verdiğini kaydederek, "Dış açık 105,9 milyar dolar oldu. Geçen yıl ihracat yüzde 18,5 artarken, ithalat yüzde 29,8 arttı. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 56 ile 2000 yılından bu yana en düşük orana geriledi. Oysa bu oran 2008 yılında yüzde 65,4'e kadar çıkmıştı” dedi.

‘Dolarda ideal seviyelerdeyiz'

Buna karşılık yeni yılla birlikte piyasalarda pozitif bir havanın oluştuğunu, yılbaşından beri İMKB'nin yüzde 13, TL'nin de dolar karşısında yüzde 6 değerlendiğini kaydeden Şenol Şankaya, Amerika Merkez Bankası'nın (FED) parasal genişleme paketlerinin de bu olumlu rüzgarda önemli rol oynadığını söyledi.

Merkez Bankası'nın piyasayı yakından takip ettiğini ve piyasa yapıcılara yerinde ve etkili mesajlar verdiğini dile getiren UİB Başkanı Şankaya, 2011 yılının son iki ayında dolar merkezli dövizde yaşanan dalgalanmanın durulduğunu ve TL paritesinin 1.75-180 aralığına geldiğini söyledi. Bu seviyenin sürdürülebilir üretim ve ihracat için uygun olduğunu kaydeden Şankaya, doların bu seviyelerde ufak hareketliliklerle istikrar kazanmasının önemli olduğunu ifade etti. Şankaya, aşağı yönlü sert bir hareketin ihracata büyük bir darbe vuracağını, bu gelişmenin geçen yıl büyük bir patlama yaşayan ithalatı daha da kamçılayacağını ve 100 milyar doları aşan dış ticaret açığının daha da artmasına yol açacağını söyledi.

‘AB önemli bir anlaşmaya imza attı'

Borç krizini çözmeye çalışan AB ülke liderlerinin Brüksel'de gerçekleştirdikleri son gayrıresmi zirvede bütçe disiplinini güçlendirecek yeni hükümetlerarası anlaşmaya imza attıklarını anımsatan Şenol Şankaya, bunun "bütçe birliği”ne doğru atılmış önemli bir adım olduğunu söyledi.

İngiltere ve Çek Cumhuriyeti dışındaki 25 AB üyesinin bu anlaşmayı onayladığını dile getiren Şenol Şankaya, "Euro Bölgesi'nin daimi kurtarma fonu Avrupa İstikrar Mekanizması(ESM) Temmuz ayında yürürlüğe girecek. Bu anlaşma AB ülkelerinin bütçe disiplinini güçlendirecek ve krizden çıkmalarını kolaylaştıracak” dedi.

‘Avrupa krizine karşı ilaç yeni pazar bulmak'

AB bölgesindeki bu gelişmeye karşılık, 2010 ve 2011'de Türkiye'nin ihracatta başlattığı yeni bölgelere açılma politikasının derinleşerek sürdürülmesi gerektiğini anlatan Şenol Şankaya, "Türk ihracatçısı, Afrika, Asya ve hatta Amerika kıtasına açılmaya devam etmeli. Avrupa uçurumun kıyısından dönse dahi toparlanma uzun yıllar alacağı için Türkiye hızlı büyümesini destekleyecek yeni ihracat pazarları bulmak zorunda” dedi.

‘Yeni TTK'daki eksikler temmuz'a kadar giderilmeli'

1 Temmuz itibariyle yeni Türk Ticaret Kanunu'nun yürürlüğe gireceğini anımsatan Şenol Şankaya, "Bu yasayı çok önemsiyoruz. Yeni yasa şeffaflaşmayı sağlayacağı gibi şirketlere kurumsal yönetim fırsatı da getirecek ve böylece Türk şirketleri dünya ekonomisine daha hızlı entegre olacak. Ancak medyaya da yansıdığı gibi adli para cezaları, bağımsız denetçilik gibi bazı sıkıntılı ve belirsiz yönlerin Temmuz ayına kadar giderilmesi ve şirketlerin yeni döneme uyum sağlamasının önünün açılması gerekiyor” dedi.

‘Yeni teşvik sistemini heyecanla bekliyoruz'

Hükümet'in yeni teşvik sistemi üzerinde çalıştığını ve tamamlanma aşamasına geldiğini de anımsatan UİB Koordinatör Başkanı Şankaya, bu konuyla ilgili atılacak adımın hayati önem taşıdığını, Türkiye'nin gerçeklerine uygun cesur ve teşvik edici kararlar alınmasını beklediklerini söyledi. Şankaya, "Yeni sistem, hem Türk üreticilerini teşvik etmeli, hem de Türkiye'ye yatırım yapmaya niyetli yabancı sermayenin önünü açmalı” dedi.

UİB Koordinatör Başkanı Şenol Şankaya'nın verdiği bilgilere göre UİB'e bağlık birliklerin Ocak ayındaki ve yıllık bazdaki ihracatı ise şöyle gerçekleşti:

UİB yeni yılın ilk ayında 2011 yılının Ocak ayına göre yüzde 6'lık bir ihracat artışı gerçekleştirdi ve UİB ihracatı bu yılın Ocak ayında 1 milyar 647 milyon 620 bin dolara ulaştı. Yıllık bazda ise UİB yüzde 15'lik bir ihracat artışı başarısı göstererek 21 milyar 495 milyon 207 bin dolar seviyesine tırmandı.

OİB yüzde 85'lik payla yine lider sektör

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), UİB'in ihracattaki lokomotif birliği olmayı sürdürüyor. OİB, yeni yılın ilk ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4'lük artış gerçekleştirerek 1 milyar 392 milyon 440 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Yıllık bazda ise OİB ihracatı da yüzde 16'lık artışla 18 milyar 353 milyon 497 bin dolara yükseldi.

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) de yeni yıla ihracatta artışla başladı. UTİB ihracatı Ocak ayında yüzde 2'lik bir artış gösterdi ve ihracat 89 milyon 79 bin dolara yükseldi. Yine UTİB'in yıllık ihracatı da yüzde 18'lik artışla 1 milyar 117 milyon 648 bin dolar oldu.

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin (UHKİB) ihracatı ise Ocak ayında 35 milyon 732 bin dolar olarak gerçekleşti. UHKİB'in ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15'lik bir azalış gösterdi. Yıllık bazda ise UHKİB yüzde 3'lük ihracat artışı gösterdi ve ihracatı 514 milyon 646 bin dolar oldu.

Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) de, 2012 yılının ilk ayında 13 milyon 508 bin dolarlık bir ihracata imza attı. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15'lik bir azalış gösteren UMSMİB ihracatı yıllık bazda ise yüzde 1'lik yükseliş gösterdi ve 184 milyon 109 bin dolarlık bir ihracat gerçekleştirdi.

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) de, Ocak ayında yüzde 9'luk artış kaydederek 5 milyon 544 bin dolarlık ihracat rakamına ulaştı. Yıllık bazda da UYMSİB yüzde 4'lük bir artışla 107 milyon 392 bin dolarlık ihracat yaptı.

UİB üzerinden ihracat kaydı yapılan ve "diğer" başlığı altında listelenen sektörlerin ihracatı ise Ocak ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 58'lik yükselişle 111 milyon 315 bin dolar oldu.